Durata proceselor este influentata de mai multe cauze, unele obiective iar altele subiective: calitatea urmaririi penale, existenta unor dovezi clare si de neinlaturat sau altele mai putin, calitatea instantelor (judecatori mai buni sau mai putin buni), calitatea apararii, calitatea legii penale, influenta unor decizii a CCR, folosirea cailor de atac, tergiversarea proceselor din cauze obiective sau subiective, etc.
Sentinta definitiva, nu definitorie.
Asta este justitia romana nereformata. Se amana cauzele din orice. De ce?
1. Se admit tot felul de chicite judecatoresti.
2. Si mai este ceva: completul de judecata primeste indemnizatia de sedinta luindu-se in calcul nr. de dosare cu care intra in sedinta. Am vazut judecator care a intrat in sedinta cu 70 de dosare si a terminat sedinta in doua ore: a amanat majoritatea dosarelor. In acest fel indemnizatia este mai mare.
3. Judecatori depasiti de experienta juridica a avocatilor. Cum poti pune sa judece un divort un judecator care este necasatorit?
4. Slaba pregatire a candidatilor la functiile de judecatori.
Am un proces care trebuia sa stabileasca daca o parcela este in intravilan si nu extravilan si care are suprafata din CF, nu cum este in titlul de proprietate. Procesul a fost deschis in aprilie 2018 si nici acum nu este gata expertiza cadastrala.
Apropos de calitatea judecatorilor: in SUA nu poti ajunge judecator numai dupa ce ai o anumita varsta si experienta in domeniu, varsta mi se pare 40 sau 45 de ani.