Unul din cauzele ca femeile traiesc mai mult este tocmai diferenta la varsta de pensionare.
Dupa varsta de 60 ani, fiecare an lucrat face cat 5. Astfel, la noi, barbatii sunt cu 2 + 10 ani mai imbatraniti /epuizati decat nevestele lor, la iesire in pensie.
Logic ar fi sa fie invers. Sa zicem ca bărbații mor în medie la 70 de ani și femeile la 75. Logic ar fi ca măcar ultimii 10 ani din viata sa se poată bucura de pensie atât uni cât și ceilalți, adică bărbații sa iasă la 60 și femeile la 65, nu?
In ceea ce priveste fondul de stat, am o observatie imperioasa:
Fiecare cetatean contribuie in continuu la bugetul statului, platind TVA, accize si alte taxe (doar TVA este 19% din masa monetara in circulatie! ).
In contrapartida, Statul ar trebui sa asigure un sprijin social de baza tuturor cetatatenilor. La aceasta asigurare de baza ar trebui sa se adauge pensiile din contributiile sociale depuse de-a lungul anilor!
Logic ar fi ca, daca ai lucrat si ai contribuit la asigurarea de pensii, atunci - exact ca la asigurarile private - sa poti beneficia de banii depusi. De exemplu, dupa 5 ani sa primesti inapoi 80% din suma depusa, daca vrei sa le retragi. Daca nu le retragi, suma INVESTITA cu profit (!) de Stat sa tot creasca. Oricand sa ai posibilitate sa-ti retragi integral sau partial banii, impreuna cu castigurile cumulate.
In caz ca nu-ti retragi banii si ajungi la varsta de pensionare, atunci sa se imparta banii stransi in anii de pensii preconizati (de exemplu pentru perioada de 10 ani (65-75). Intre timp, evident, banii neridicati ar "lucra" in continuare in fondul de pensii,.
Daca persoana ar deceda, sotul supravietuitor ar primi suma ramasa neridicata, iar in lipsa mostenitorii legali pana la gradul 1 de rudenie sau o persoana mentionata testamentar de catre asigurat, in timpul vietii (in lipsa ar ramane in fond).
Din câte știu eu, pentru pensionare anticipata sau retragerea totala a contribuției la fondul de pensie, valoarea primita va fi mult mai mica decât în cazul pensionarii la termen.
https://adevarul.ro/......index.html
Exista multe femei care se vor asemenea barbatilor si peste si cum aceste femei considera barbatul inferior, normal ca el trebuie sa mai stea ca un sclav la munca niste ani.
Da, dar totuși este vorba de sistemul internațional de pensii. Personal consider asta o mare nedreptate și inegalitate între sexe, în care clar noi suntem cei defavorizați.
Plus că femeile mai au și concediu maternal și acum nu favorizez niciun sex, ci spun adevărul.
lasă că nici moși de 67 de ani nu sunt mai frumoși. Am unul la munca, săracul de el dabia mai urca scările.
Probabil se considera ca fizic rezistenta barbatului e mai mare. In realitate cred ca depinde de la om la om
Nu prea are sens. Legea se refera atât la persoanele care depun munca fizica, cât și la cele care au o munca intelectuala. În plus aici nu este vorba de rezistenta ci de egalitate. Din moment ce cotizam egal la fondul de pensii, nu ar trebui sa ne și bucuram egal de ea la bătrânețe?
Tu care crezi ca e motivul? Probabil s au gandit la ceva. Poate se va schimba legea in timp, sunt multi inca care considera ca femeia trebuie protejata, sexul slab etc
"Sexul slab" care in numele egalității dintre sexe obține tot mai multe privilegii social-economice și care ușor-ușor devine sexul privilegiat...
In plin avânt al mișcărilor feministe, nu cred că se vor diminua diferențele dintre sexe, din contră, este posibil ca diferențele sa crească. Dacă vom continua tot asa, bărbații vor munci ca sclavii pana la moarte, iar femeile se vor bucura de pensie tot mai devreme. Ție ți se pare corect tot ceea ce se întâmplă?
Daca sunt destepti nu muncesc ca sclavii
Depinde ce înțelegi tu prin "deștepți". Te referi la un profesor universitar care își consuma nervii la catedra până la 67 de ani, sau la un manelist care "o pune cu sacu'... merge mintea la baiatu' la baiatu'"
Profesie mai usoara decat de prof universitar nu exista
Nervii si consuma astia care predau de la gradinita pana la liceu si au salarii mici.
Pana la urma sunt doar 5 ani diferenta
Cei "doar" 5 ani reprezinta aproape tot intervalul de timp de la pensionare pana la deces, în cazul bărbaților.
Speranța de viață a bărbaților în România este de 71, 6, în timp ce la femei este 78, 7.
Vasta actuala de pensionare este de 65 la bărbați și 62 la femei.
Deci in medie un bărbat se bucura de 6, 6 ani de pensie, în timp ce o femeie se bucura de 16, 7. Ți se pare corect, din moment ce ambele sexe cotizează un procent egal la casa de pensii?
Sursa:
https://www.zf.ro/......a-14961958
Eu personal care abia astept sa ajung in pensie am intilnit in unele locuri barbati care ei au ales sa lucreze si dupa varsta de pensionare,(au zis ca se plictisesc acasa)eu cred ca in lumea asta nu este totul alb sau negru sunt persoane si persoane vieti si vieti fiecare alegem altceva.Eu de exemplu cum am mai zis abia astept sa ajung in pensie, dar cunosc femei cu nepoti care prefera sa lucreze si dupa varsta de pensionare decat sa ajute tinerii si sa aiba grija de nepoti.Pe mine nici cu tunul nu o sa ma opreasca nimeni sa merg si sa ajut tinerii daca o sa am nepoti.Dar nu suntem la fel.
Exista persoane de ambele sexe care prefera sa lucreze peste vasta de pensionare, dar asta este alegerea lor. Eu întrebam de ce difera vasta minima legala de pensionare în funcție de sex. Nu mi se pare deloc corect.
Eu asa stiu ca noua lege dispune ca toti cei nascuti dupa anul 1970 indiferent de sex ies la pensie la varsta de 65 de ani.Deja si eu dupa legea pensiilor dinainte de revolutie eram in pensie caci am 57 de ani.Dar pot iesi legal doar la 62 de ani si 3 luni adica in septembrie 2022 si cu cit omul s-a nascut mai tirziu se adauga luni in plus si la femei pana se va ajunge la 65 de ani.Deci pentru cei nascut dupa 1970Din acest tabel poti studia cum creste varsta la care se pot pensiona femeile functie de anul si luna nasterii. Nu mai exista nici o diferenta incepind cu cei care s-au nascut in ianuarie 1971, se ajunge la 65 de ani.https://a1.ro/......23554.html
Eu am citit altceva: https://adevarul.ro/......index.html
Sau tabelul sau presa gresesc.Ar fi ok sa aflam care, dar e just ca pe mine nu ma lasa mai repede decat 62 ani si 3 luni dar nu vreau sa stau mai mult decat varsta de 60 de ani.O sa merg in anticipat.
Multe am aflat-deci daca ai stadiul complet de cotizare de 35 de ani dar nu ai 63 poti merge? Eu daca lucrez din 1980 deja de mult am stagiul de cotizare de 35 -sau trebuie sa ai neaparat 63 indiferent daca ai 35 de ani de cotizare? trebuie sa ma duc eu cum se face vremea buna sa lamuresc lucrurile.
Din câte am înțeles de pe site-ul lor oficial, te poți pensiona dacă ai 35 de ani de plata la fondul de pensii. Cred ca ar trebui sa te interesezi la casa de pensii, probabil ca ai dreptul legal sa ieși la pensie. Felicitări! Eu mai am 30 de ani pana la pensie, conform legislației tarii în care sunt stabilit...
Ei ce bine ar fi in iunie deja mi-as depune dosarul.In orice caz multumesc o sa merg eu primavara sa ma interesez.
Nu ajunge că fac copii și au practic un al doilea job, de mamă, doar că permanent? Nu există egalitate între sexe.
Nu, nu exista egalitate între sexe, asta zic și eu
Dar ce legătură are nașterea cu vasta de pensionare? Pentru ca naști primești concediu de maternitate. Responsabilitatea creșterii copilului aparține ambilor parteneri în egala măsură. În plus chiar și femeile care nu au avut copii, tot se pensionează mai devreme decât bărbații. Deci?