| AvalohAlyn a întrebat:

De ce votul nu e obligatoriu?
Au murit atâția oameni că unii sa aibă dreptul asta și prezența nu creste mai mult de 60%.
In alte tari este obligatoriu?
Considerați că ar trebui că votarea sa fie obligatorie pentru că alegerile sunt in interes național și măcar atât să facă și cetățeanul de rând adică să se implice puțin în soarta și treburile tarii la modul minim minimorum.Sau macar in onoarea oamenilor care au murit că noi sa avem libertatea de a alege și de exprimare.

7 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Votul nu este obligatoriu deoarece dreptul de a alege este un drept fundamental si nu o obligatie fundamentala.
Stiu ca este obligatoriu dar numai in cateva tari din lume, nu mi le amintesc acum dar le poti gasi pe internet.
Cred ca votarea nu trebuie sa fie obligatorie, tocmai fiindca este un drept si dreptul poti alege sa il exercitii sau nu.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Votul liber e probabil baza democratiei. Sa faci votul obligatoriu ar fi contrar a ceea ce inseamna democratia.

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru suntserios):

Votul este obligatoriu în Belgia, Bulgaria, Cipru, Grecia și Luxemburg. Nu sunt tari democratice?

| suntserios a răspuns (pentru CodrutElian1990):

Nu se aplica real sancțiuni in niciunul din state.

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru suntserios):

Asta nu mai stiu.

| AC4S4 a răspuns:

La noi nu prea creste prezenta pentru ca nu suntem 18 milioane in tara. Din ce spuneau unii analisti, ar trebui sa gandim prezenta reala cu 10-15% mai mult decat ne este prezentata. Adica o prezenta de 30%, ar fi de fapt 40-45%.

Astfel, la europarlamentare am fi avut de fapt o prezenta de 60-65%. La locale o prezenta de vreo 55-60%. O prezenta ideala ar fi constant la 65-70%, noi greu atingem acel numar, doar in momente de maxima tensiune.
Problema este ca suntem comozi. O data la 4 ani alegem si noi parlamentul, putem sa votam si sa nu ne tot plangem sau sa protestam 4 ani. Cand ne plangem ca de ce nu se grabeste guvernul sa faca autostrazi, spitale si de ce nu da parlamentul legi bune, sa ne amintim ca nici noi nu am avut decenta de a ne informa si de a merge la vot, un proces de cateva ore.

| Dana2103 a răspuns:

Buna intrebare