anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

De curand m-am angajat la o firma de transport marfa si am semnat un contrac in care scrie ca daca intr-un an plec de la firma va trebui sa platesc 700 de euro. Cum se procedeaza daca i-mi bag demisia? Voi fi dat in judecata si cum voi achita suma daca nu o am? Voi fi obligat sa muncesc de banii astia sau va trebui sa platesc in rate?
Poate cineva sa i-mi explice proceddele. Multumesc anticipat.

2 răspunsuri:
| cristimihailov a răspuns:

Salut,

Cel mai sigur mergi la ITM cu o copie de contract si intrebi daca este legal un inspector in munca.

Vezi sa obtii ceva in scris daca poti din decizia acelui inspector.

Iei apoi hartia aia si mergi la un avocat impreuna cu contractul si explici situatia.

Problema este ca ar putea fi corect ce zic aia in conditiile in care demonstreaza ca ti-au facut cursuri de 700 euro sau mai mult. Dar asta uneori e greu de aratat. Insa niciodata imposibil.

Pe scurt: e legal in anumite circumstante. De aceea ai nevoi de inspectorul in munca sa iti spuna clar care sunt ultimele norme metodologice. De aceea ai nevoie apoi de avocat ca sa faca in asa fel incat aia sa nu poata sa te fenteze la acte cu trainingul poate inexistent pe vor zice ca ti l-au facut.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Daca firma a cheltuit acea suma cu tine (scolarizare, practica, atestat, etc) atunci va trebui sa platesti suma respectiva, daca iti dai demisia inainte de implinirea perioadei de 1 an sau iti desfac disciplinar contractul individual de munca. Daca nu a cheltuit nimic este o clauza abuziva si nu va trebui sa platesti.
Plata se va face conform intelegerii cu firma, poate sa fie si prin retinere din salariu. Daca nu vei fi de acord sa platesti conform intelegerii te vor da in judecata si apoi vor face executare silita.