Cel mai indicat este sa mergi la un notar,constuatia este gratis,spui care este povestea ta,ala iti va da un raspuns clar si sigur.
Nu conteaza ca maicata n-a fost casatorita,atit timp cit au trait impreuna,teau avut si pe tine,mama ta are drepturi depline,nu is sigur,de aia si zic mergi la notar,ala iti va da un raspuns clar.
Vad spui ca in actul casei apare si mama ta,deci e clara maicata o sa ia partea leului tu un sfert
Deci cum se imparte?
Cel ramas in viata,ca erau casatoriti sau nu,aia nu are absolut nici o importanta,mai ales ca maicata apare pe act,deci este proprietara.
Deci s-a dus unu dintre proprietari,tata tau a murit.Ce se imparte?
Se imparte doara partea celui decedat, adica a lui tacatu, mai exact jumatea lui.
Cealanta jumate deja apartine lui maicata, peste jumatea ei nu se baga nici hristos.
Acum din jumatea lui taicatu jumate va lua maicata, ca fost concubina lui, nu conteaza ca erau sa nu casatoriti.
Dar pe chestia asta nu-s sigur 100% asa ca la notar si te lamureste ala
Dar sa continui.Deci din jumatea lui taicatu ia jumate mama ta,cealalta jumate se imparte la copii,adica fix pix
Asa ca nu te mai grabi tu sa te duci sa faci,ca nu ai ce face.
Indiferent ce faci tu si ce spui,la primarie exista un act,exact ca cel care il aveti voi,notaru are si el un act,deci acolo pe actul respectiv scrie cine is proprietari, deci garantat notarul o sa iti zica fara maicata nu se poate face nimic, nici firmitura ce iti revine n-o poti lua
Asa ca nu mai visa la malai, vrabia malai viseaza
Deci fara maicata ia-ti gandul ca faci ceva, acolo maicata este proprietara deocamdata, si chiar de veti face mostenirea ea va lua 75 % din toata proprietatea, restul iti va reveni tie.
Sau daca nu va avea 75 va avea undeva la 60 %.
Cum am spus este moca, gratis, free sa intrebi un notar, oriunde in RO, gratis, moca, nu te costa decat timpul ce astespti sa intri.
1. "cu tatăl meu în contractul de vânzare cumparare"
Au ceva cumparat impreuna?
2. Nu conteaza ce nume porti. Poate fi oricare. Dar daca tatal te-a recunoscut, daca este trecut in Certificatul de nastere, ai drept de mostenitor.
3. Tatal tau nu a avut copii din alta casatorie/relatie? Daca a avut, nu esti singurul mostenitor. Daca nu a avut, ramai doar tu. Dar numai pe partea tatalui, nu pe intreaga casa daca e cumparata impreuna cu mama.
4. Intabularea o poate face mama. Fara intabulare, nu poti face succesiunea. Daca acel pamant este si pe numele tatalui.
5. Iti poti gasi mama cu ajutorul Politiei. Mergi la Evidenta populatiei, dovedesti ca ii esti fiu (C.I. si certificat nastere) si spui ca iti cauti mama.
6. Tarifele difera mult de la un notar la altul.
Totusi, cel mai bine este sa mergi la un notar sa te lamureasca exact ce ai de facut.
Nu lua in calcul ce a spus @Relian. Nu stie ce spune.
Pentru ca au trecut 6 ani, nu mai esti scutit de taxa de timbru. Nu e mare lucru. Cel mai mult costa taxele notariale.
Teoretic poate sa nu intabuleze drepturile dobandite prin mostenire, atat timp cat face acte de administrare si conservare. Insa, daca face acte de dispozitie, trebuie sa realizeze intabularea in CF. Cred ca ar trebui sa-i dam omului un raspuns mai punctual la fiecare problema ca deja cred ca l-am zapacit.
Da-i omului un raspuns pe intelesul sau. Ca daca se descurca in termenii judiciari, nu mai intreba aici.
Avand in vedere ca parintii tai nu au fost casatoriti, doar tu vei veni la mostenire, nu si mama ta.
Termenul de acceptare a mostenirii a trecut, dar poti sa te incadrezi intr-un act tacit de acceptare:
(1) Actele de dispoziţie juridică privind o parte sau totalitatea drepturilor asupra moştenirii atrag acceptarea tacită a acesteia. Sunt astfel de acte:
a) înstrăinarea, cu titlu gratuit sau oneros, de către succesibil a drepturilor asupra moştenirii;
b) renunţarea, chiar gratuită, în folosul unuia sau mai multor moştenitori determinaţi;
c) renunţarea la moştenire, cu titlu oneros, chiar în favoarea tuturor comoştenitorilor sau moştenitorilor subsecvenţi.
(2) De asemenea, pot avea valoare de acceptare tacită a moştenirii actele de dispoziţie, administrare definitivă ori folosinţă a unor bunuri din moştenire.
(3) Actele de conservare, supraveghere şi de administrare provizorie nu valorează acceptare, dacă din împrejurările în care acestea s-au efectuat nu rezultă că succesibilul şi-a însuşit prin ele calitatea de moştenitor.
(4) Sunt considerate a fi de administrare provizorie actele de natură urgentă a căror îndeplinire este necesară pentru normala punere în valoare, pe termen scurt, a bunurilor moştenirii.
Termenul de acceptare era de 1 an de la data decesului.
Concret, trebuie sa mergi la notarul de la locul de unde tatal tau a avut ultimul domiciliu. Trebuie sa duci si ceritficatul de deces eliberat de primarie si actele tale de stare civila, ci, certificat de nastere. Nu stiu drept notarial, deci nu te pot ajuta mai departe; concret iti va spune el ce vei face.
In privinta casei, cel mai probabil parintii tai au cumparat in coproprietate pe cote parti. Astfel, tu, in urma mostenirii tatalui tau, vei avea cat a avut tatal tau din casa respevtiva.
Mai e posibil ca parintii tai sa fi luat casa in devalmasie, unde cotele parti nu sunt determinate, iar determinarea in sine se va face doar la partaj.
Și că sa pot intabula gradina cum se procedează?
Asa stii tu sau doara presupui? tu ai citit ce scrie in intrebare? Spune ca atit tata cit si mama is trecuti pe acte da?
Deci daca eu cumpar cu tine o proprietate X sintem trecutio ambii pe act, adica tu iei tot si eu nimic sau cum? Interesant ce spui.
Deci mama lui detine prin actul cel are 50%, iar partea celui decedat se va impartri la mama si copii, chiar daca nu au fost casatoriti.
Deci de unde ai scos ca mama nu are nici un drept?
Asa ziceam si eu
Corect ce spui, cu o exceptie. Greseala pe care era sa o fac si eu din neatentie. Daca parintii nu au fost casatoriti, mama nu vine la succesiune, chiar daca imobilul a fost cumparat in coproprietate. Mama isi pastreaza jumatatea. Fiul mosteneste cealalta jumatate.
Scuze, dar nu te baga daca nu stii succesiuni. Sau na, daca ai facut dreptul sa spiru sau la herculane. Te rog sa-mi dai temeiul juridic al succesiunii parintilor in baza convieturirii de fapt.
Du-te la notar si dupa vii pe aici sa vad daca e cum spui tu.Cred ca aberezi amice.Nici nu este nevoie de nici o scoala,tu ai citit ce ai scris? Daca ai citit inseamna ca ori pricepi in gura, ori nu stii pe ce lum, e te afli.
Inca odata iti spun, maicasa este trecuta pe act ca proprioetar. Vrei sa iti desenez?
In cel mai naspa caz sa zic ca legea din RO nu da dreptul mamei ca n-a fost casatorita, dar are prin cumparare jumate de proprietate.
Tu despre ce desene animate vorbesti pe aici? Te bagi, dar nu ai nici notiuni de logica elementara.Mai vii dupa ce am aratat ca spui balarii si ma iei si la misto. Atit poti atit faci, fiecare cit poate duce.
Eu doara tiam atras atentia ca spui gresit, dar e ok oricum si daca iti desenez e prea grele pentru tine
Eu nu am spus ca mama are drepturi pe jumatea lui taicasu,am spus aia sa intrebe la notar, doar am spus cred ca are drepturi, pentru ca in orice tara un cuplu chiar de nuss casatoriti si stau impreuna nu stiu citi ani, in cazul asta cred, deci am spus cred ca are drept la proprietati.
Am si spus de cateva ori sa mearga la un notar, acolo va primi raspunsul exact.
Asa si eu ce am spus?
Am spus ca daca a in actul de cumparare proprietatea e pe cote parti, e mai simplu, adica el va mosteni cat a avut tatal sau din casa.
Daca proprietatea e in devalmasie, cotele parti evident ca nu sunt stabilite, deci momentan exista doar o prezumtie.
Uite ce am spus:
"In privinta casei, cel mai probabil parintii tai au cumparat in coproprietate pe cote parti. Astfel, tu, in urma mostenirii tatalui tau, vei avea cat a avut tatal tau din casa respevtiva.
Mai e posibil ca parintii tai sa fi luat casa in devalmasie, unde cotele parti nu sunt determinate, iar determinarea in sine se va face doar la partaj."
Evident ca daca nu au fost casatoriti mama lui nu vine la mostenirea tatalui sau. Simplul raport privind filiatia nu atrage mostenirea ascendentilor privilegiati.
Cred ca tu ai nevoie de un desen, dar nu e gresit. De obicei asa se fac succesiunile si la notar, cu desene. Nu am spus niciunde ca mama lui nu va mai detine restul din casa, eu am spus ca nu va detine ce a detinut tatal persoanei ce a intrebat.
Banuiesc ca nu locuiesti in Romania, avand in vedere ca in alte tari venirea la mostenire e posibila si in cadrul parteneriatului civil.
Totusi, daca locuiesti in Romania, e grav. Scrii foarte rau. Si nu vorbesc de typos. Pe cuvant ca daca nici acum nu intelegi iti dau articolele din cod.
Ce ai spus tu? Dupa ce ai modificat raspunsul vii sa ce? Ai scris clar ca mamasa nu o sa ia nimic, ca totul o sa fie al lui, asta ai scris. Dupa ce eu tiam atras atentia, ai intrat si ai modificat balaria ce o scrisei.Deci hai sa ne vedem fiecare de tigaile lui.Nus curios de oameni ca tine.Nu mai scrie nimic ca nu-s curios
Cum se poate modifica raspunsul?)
Chiar m-am uitat si nu se poate. Dar na, e mai greu sa ne recunoastem vina. But still, suntem pe TPU, nu e ca si cum esti comisia de etica de la INM sau admiterea la Barou. Nu suntem niciunul buricul pamantului. Nu am facut decat sa incurcam saracul om. In plus, sa stii ca ai o sustinere inconsistenta. In primul comentariu ai sustinut ca totusi, dupa un numar de ani de concubinaj, convietuirea atrage echivalarea drepturilor succesorale cu cele ale sotului supravietuitor, ceea ce este eronat. Nu doar eu am spus-o, ci si cealalta persoana.
Nu conteaza ce spui tu, sau alte persoane.Sa spui ca e ca tine,doar pentru faptul ca mai e cineva care spune ca si tine, aia nu inseamna nimic.
Mergi la notar, intreaba, apoi vii si spui cum sta treaba.
Eu asa i-am si zis omului, nu am spus gata fix asa sta cum zic eu.Dar in ce priveste pe maicasa, treaba sta fix cum am zis are 50 %, ceea ce tu initial ai spus ca nu are nimic.
Cum se poate modifica raspunsul aici? Simplu, mergi la raspuns si modifici, asta ai facut tu, pentru ca eu nu raspundeam aiurea.Nu am spus nimic altceva legat de ce ai mai scris,am spus legat de maicasa,ba am si specificat daca ai citit atent intrebarea sau daca ai priceput ceva din intrebare,ma refeream exact la chestia asta ca maicasa este trecuta pe act,de aia am zis nu ai vazut,nu ai inteles intrebarea?
Bineinteles ai raspuns fara sa citesti cu atentie,tu ai fost primul care a raspuns,de aia am si citit,era pe pagina se vedea,altfel nici nu m-as fi bagat in sama cu tine.
Daca citesti ce am raspuns o sa vezi ce i-am zis omului,sa mearga la notar ca este gratis consultatia, deci nu il costa nimic si afla sigur si clar cum sta treaba.
Nu am zis eu cas buricu pamintului.
In sf o lasam asa cum a cazut.
Eu nu am sustinut nimic, am zis ca asa cred, dupa ceva ani de concubinaj logic ar avea dreptul, dar sa fie sigur cel mai indicat sa mearga la notar, asa am scris.
Raspunsul efectiv nu poate fi modificat. Optiunea nu apare pe TPU, ci doar pe alte platforme. Serios acum, incearca sa iti modifici raspunsul si scrie-mi pasii pentru ca efectiv nu stiu cum. Daca poti, iti acord prezumtia ca ai dreptate in legatura cu faptul ca am modificat.
De obicei raspunzi la o intrebare cand stii. De asta nu ma apuc sa raspund la intrebari de fizica sau altele, pentru ca nu stiu. Se intampla sa stiu succesiuni. Poate in tari mai dezvoltate concubinajul atrage venirea la succesiunea legala, dar in Romania efectiv nu e posibil. Recunoasterea calitatii de concubin are relevanta in dreptul procesual, nu in cel substantial.
In Romania au fost mari probleme cu persoanele de la asta care nu erau casatorite legal. Ajungand la batranete si murind ajungeau in situatia de a nu veni la mostenire. Si inca se intampla. Dreptul succesoral continental e mai rigid decat cel din SUA. Mult mai rigid.
Oricum, chiar daca sotul supravietuitor(sau asimilatul in cazul disensiunii de fata) vine la mostenire cu un copil, adica un descendent privilegiat, cota legala a sotului supravietuitor e de doar 1/4, nu 50% cum ai spus tu. Sigur, poate fi marita prin testament in limita neincalcarii rezervei succesorale de jumatate din ce i s-ar fi cuvenit in lipsa testarii mostenitorului rezervatar.
Classiffied întreabă: