Design-ul simbolului NATO a fost propus in 1953. Albastrul inchis reprezinta Oceanul Atlantic iar roza aceea indica faptul ca aceasta organizatie este directionata spre pacea in lume, iar cercul alb inseamna unitate.
Este un acronim, abreviere sau cum vrei sş-i spui, pentru Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (North Atlantic Treaty Organisation - în engleză).
Pe scurt este un tratat de alianţă încheiat la terminarea celui de Al Doilea Război Mondial, prin care ţările semnatare se angajează să se ajute reciproc în cazul în care ar fi atacate.
Intră şi tu pe Google, scrie doar atât "nato" şi ai de citit până mâine dacă doreşti tot felul de amănunte despre el
Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord
o alianţă politico-militară ce cuprinde 26 de ţări din America de Nord şi Europa.
Cartierul general al NATO se află la Bruxelles.
Actul de înfiinţare a fost semnat pe 4 aprilie 1949 la Washington de Belgia, Canada, Danemarca, Franţa, Italia, Luxemburg, Islanda, Olanda, Norvegia, Portugalia, Marea Britanie şi Statele Unite.
În 1955, ca replică la NATO, URSS şi statele-satelit ale acesteia au fondat Pactul de la Varşovia.
În 1989, după căderea Cortinei de Fier, Pactul de la Varşovia s-a dezintegrat.
Cel mai important pasaj al Tratatului Atlanticului de Nord este Articolul V, potrivit căruia, un atac armat împotriva unuia sau mai multor membri va fi considerat un atac împotriva întregii Alianţe.
În baza dreptului la auto-apărare, recunoscut prin Carta Naţiunilor Unite, statele-aliate se angajau să acorde sprijin celui atacat, inclusiv prin forţă armată.
Articolul viza un eventual atac al URSS împotriva aliaţilor europeni ai Statelor Unite.
Pe 13 septembrie 2001, ca răspuns la atacul terorist din Statele Unite, NATO a invocat, pentru prima dată în istoria sa, Articolul V.
Însă primul angajament militar al NATO a fost campania de 11 săptămâni împotriva Serbiei şi Muntenegrului, din 24 martie -11 iunie 1999.
În acelaşi an, trei foste ţări comuniste: Ungaria, Republica Cehă şi Polonia s-au alăturat NATO.
Extinderea a continuat, în 2002, când 7 ţări au fost invitate să înceapă negocierile de aderare: Estonia, Letonia, Lituania, Slovenia, Slovacia, Bulgaria şi România.
Acestea s-au alăturat NATO în 2004.
În 2003, Organizaţia Atlanticului de Nord a preluat comanda Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate (ISAF) în Afganistan. A fost prima misiune a organizaţiei în afara zonei euro-atlantice.
De-a lungul istoriei, NATO a avut 11 secretari generali.
Din 2004 până în prezent, această funcţie este deţinută de Jaap de Hoop Scheffer
Alianţa Nord Atlantică nu este decât un set de principii şi reguli comune, adoptate prin consens de către toţi membrii, concretizate prin instituirea unor mecanisme pentru adoptarea unei poziţii politice comune, precum şi prin aplicarea unor reguli şi condiţii unanim acceptate referitoare la contribuţia fiecărei ţări cu trupe, tehnică sau fonduri la operaţiunile Alianţei sau la proceduri comune de acţiune.
NATO nu dispune de funcţionari sau trupe proprii, ci doar de diverse structuri politice şi comandamente încadrate proporţional cu specialişti trimişi de fiecare naţiune pentru o perioadă limitată de timp (şase luni, unul, trei sau patru ani). Fiecare naţiune, după cum consideră şi poate, îşi plăteşte singură militarii. Flexibilitatea a fost şi este una dintre explicaţiile longevităţii Alianţei, care a ştiut, în ciuda greoaielor şi birocraticelor mecanisme de decizie politico-militară sau a intereselor naţionale divergente, să se adapteze relativ rapid la noile configuraţii ale decorului geostrategic din Europa şi din lume.
anca29 întreabă: