Da, ai voie, daca poate depasi viteza de 50 km/h.
Conform OUG nr.195/2002, rep. în 2006, cu md. şi compl. ulterioare, citez:
"ART.74.(1) Pe autostrăzi este interzisă circulaţia pietonilor, a autovehiculelor cu gabarite sau mase depăşite, fără autorizaţie specială de transport eliberată de administratorul drumului public, conform reglementarilor în vigoare, a vehiculelor cu tracţiune animala, a animalelor, a vehiculelor trase sau împinse cu mana, a bicicletelor şi mopedelor, a tractoarelor şi maşinilor autopropulsate pentru lucrări agricole, precum şi a vehiculelor care, prin construcţie sau din alte cauze, nu pot depăşi viteza de 50 km/h."
Pai avand in vedere ca mi iau un aixam care este considerat cvadriciclu, poate depasii viteza de 50 km/h ajungand pana in 80-90km/h. Dar chestia e ca instructorul cu care fac eu mi-a spus ca nu am voie...
Lasa ce spune instructorul si invata ce spune legea.
Doar cvadriciclurile usoare, care se incadreaza la categoria AM (moped), nu au voie pe autostrada.
Iata ce spune Codul rutier:
"ART. 50. (1) Vitezele maxime admise în afara localităţilor pentru categoriile de autovehicule prevăzute la art. 15 alin. (2) sunt următoarele:
a) 130 km/h pe autostrăzi, 100 km/h pe drumurile expres sau pe cele naţionale europene (E) şi 90 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile A şi B;
b) 110 km/h pe autostrăzi, 90 km/h pe drumurile expres sau pe cele naţionale europene (E) şi 80 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile C, D şi categoria D1;
c) 90 km/h pe autostrăzi, 80 km/h pe drumurile expres sau pe cele naţionale europene (E) şi 70 km/h pentru celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile A1, B1 şi C1;"
Din prevederile citate in primul raspuns si prevederile lit.c) rezulta foarte clar ca autovehiculele din cat.B1 au dreptul sa circule pe autostrazi.
Inca o intrebare, daca am b1 avand in vedere ca este cvadriciclu am voie sa conduc motor(125cmc)?
Nu ai voie, pentru motocicleta de 125 cmc ai nevoie de categoria A1. Cu categoria B1 se mai pot conduce doar cele incadrate la categoria AM mopede).
Multumesc anticipat
sabin89 întreabă: