Unele lucruri erau mai bune atunci: locuri de munca pentru toata lumea (desi in prezent in multe zone e criza de forta de munca de ani buni), acces la educatie pentru copiii familiilor defavorizate, locuințe de la stat pentru chirii mici, cheltuieli reduse cu întreținerea.
Pe de alta parte, sa stai cu noaptea in cap la coada pentru a pune lapte pe masa copilului, sa incalzesti patul cu sticle de apa calda, sa se întrerupa zilnic curentul electric, sa dea apa calda doar doua ore pe zi, sa primesti jumătate de pachetel de unt pe luna, sa ai ratie la faina, zahar si ulei sau in unele orase chiar la paine... Sunt nevoi elementare care nu erau deloc satisfăcute.
Ca nivel de trai la nivel național, nu incape comparatie. Nivelul de trai a crescut exponential dupa anul 2000, probabil si ca urmare a orientarii clare catre valorile europene si a investitiilor masive din străinătate. A crescut si PIB-ul si orice indicator macroeconomic, cei care deplang minunata industrie de dinainte de 1989 nu s-au uitat pe cifre. Din păcate ultimul deceniu sub Ceaușescu a insemnat oprirea importurilor si reducerea investitiilor in dezvoltare tehnologica, motoarele care au pus in miscare industrializarea de la începuturile epocii, care au facut posibil boomul economic din anii '70.
Cei care deplang aceasta industrie uita sa spuna ca produceam aceleasi modele de masini, utilaje, vagoane, tractoare, camioane samd de vreo 25-30 de ani, fara sa vorbim de electronica si telecomunicații, unde tehnologia se schimba de la o luna la alta. Pai in 1990 aveam acelasi model de telefon cu disc din 1970, iar la tara inca se foloseau telefoane cu manivela, probabil mai vechi de 50 de ani.
Telefoanele cu manivela erau niste relicve istorice. Da, se puteau îmbunătăți dar se puteau schimba centralele.
"Restrictiile" de azi nu sunt restrictii, iti poti face o retea de bloc daca ai cu cine (chiar wireless), doar ca lumea a evoluat și prefera un abonament simplu.
In privinta comparatiei cu RFG, spui exact ce am spus eu. La începutul epocii s-au luat împrumuturi, s-a industrializat tara prin toate mijloacele posibile, dar din păcate ne-am oprit acolo, am ramas la acelasi nivel.
Cu liberalismul iar ai dreptate, piata comuna europeana nu e o piata libera, e cel mult semilibera.
Despre autostrăzi la fel, nu am ce comenta, nu spun ca nu ar trebui sa avem vreo 3000 de km deja, doar ca tot asa, comparativ, 1990 ne-a prins cu 100 de km de autostradă...
Despre trenuri, e tot lipsa de investitii. 1990 ne-a prins cu aceleasi linii, aceleasi locomotive, aceleasi vagoane... Din pacate la fel si 2000, 2010, 2020... Ba chiar unele garnituri aruncate candva la fier vechi au fost revopsite și transformate in trenuri Regio. Iar cel mai trist aspect este ca s-a renuntat la bariere si semafoare. Chiar in ajun de Crăciun s-a stins o cunoștință, la o trecere fara bariere sau semnale luminoase, atentie, PE UN DRUM NATIONAL!
Chiar si asa insa, nu incape termen de comparație intre cele doua 'epoci".
Evident sunt si domenii care au regresat, dar per general sunt progrese semnificative.
Eu nu eram nemulțumit de un camion din '68, regret ca s-a insistat pe fabricarea lui mai mult de 30 de ani, daca se trecea din 5 in 5 ani la un alt model, aveam si astazi o fabrică de camioane. Acum ca sa facem una, ar trebui sa reincepem de la zero.
Despre retele de bloc, nu ziceam de afaceri, ci de faptul ca e suficient ca un vecin sa iai faca abonament, iar toti ceilalți se pot conecta la el, chiar wireless. Dar totusi, nu se întâmplă asa.
Autostrazile nu erau necesare pentru ca nu exista un plan realist de dezvoltare. Nemtii au plecat de la zero in '45 si au inceput reconstrucția fix cu autostrăzile. Nu ai cum sa te dezvolți daca iti ia doua zile sa traversezi țărișoara. Si nu ma refer la turisme, ci la traficul greu.
Eu ti-am explicat amanunte de ce nu era deloc bine la ceausescu, si vad ca nu ai inteles, reciteste ce am scris dincolo.
Hai breh, da-o dracului de treaba! Cum ti-ar place sa intri in supermarket si sa ai 1% din produsele disponibile acum? Cum ti-ar place sa stai la coada la lapte dimineata de pe la 5:30 pana pe la 9? Cum ti-ar place sa ai ratie (MICA!) la piine si oua? Cum ar fi ca iarna sa mearga caloriferele o ora dimineata si una seara? Cum ar fi sa ai apa calda de doua ori pe saptamana, cam o ora si ceva, de sa trebuiasca sa faceti baie toti din casa in aceeasi apa?
Foarte bine spus, eu i-am explicat ca lumea dincolo, dar nu a retinut se pare, altfel n-ar mai fi intrebat iar.
Pentru mine clar acum.
De abia trebuie sa imi misc un deget si mancarea e la usa, nici nu trebuie sa ma deplasez ca sa muncesc, daca vreau sa ies, nu trebuie sa mai bat cale lunga pana la persoana respectiva acasa. Traiesc cele mai faine timpuri.
Depinde de statutul social. Saracii vor spune ca in democratie este mai bine iar cei care aveau functii inportante pe atunci care acum sunt la mila tineretului sa plateasca taxele la zi pentru a le intra pensia vor spune ca era mai bine pe atunci. Asta nu se aplica la toti.
Lasand gluma la o parte, cele doua regime politice au plusuri si minusuri. Din punct de vedere deontologic, comparatia dintre capitalism si socialism, pentru ca despre asta e vorba, este mult mai simpla, din punctul meu de vedere:
• in capitalism esti liber sa faci ce vrei tu, atat timp cat nu afectezi proprietatea altora. Nu conteaza daca vrei sa muncesti sau daca vrei sa iti iei un an sabatic si sa traiesti din economiile anterioare, esti liber sa iti urmaresti pasiunile si preferintele si sa cooperezi cu alti oameni pentru a ti le atinge.
• intr-o societatea socialista, omul este privat de libertatea de a alege ce sa facă cu viata lui. Munca ii este aleasa de catre partidul de guvernamant, exista intotdeauna o politie politica care ii vaneaza si extermina pe cei care au curajul sa vorbească impotriva regimului si se ajunge la cele mai mari atrocitati impotriva omului. Chiar daca la nivel declarativ socialismul suna bine, in practica nu are cum sa functioneze fara autoritarism.
Deci, dupa parerea mea in cateva cuvinte mai exact, democratia de astazi este mai buna fata de comunismul de care am avut parte.
Insa daca m-ai intreba care este cel mai bun regim politic din punctul meu de vedere, ti-as spune fascismul. Nu vad unul mai bun decat acesta. Este important sa nu se confunde fascismul cu nazismul, inainte de a-mi lua reprosuri.
Nu exista socialism bazat pe corporatii, ala nu e socialism, se bate cap in cap, corporatiile vor sa se imbogateasca cat mai mult pe spatele fraierilor, socialismul bine aplicat se gandeste la omul de rand, nu sa se imbogateasca unii la infinit doar.
Fascismul e nazism, adica capitalism extrem (extrema dreapta), e opus socialismului.
Nu știu, tu îmi spui mie.
Ti-ar plăcea sa trebuiască sa te scoli la 4 dimineața sa stai la coada la pâine, sa ai frica ca nu vei avea ce mânca, sa nici nu poți sa alegi ce mănânci și sa te bucuri de banane și portocale ca de ultimul model de iphone? Ti-ar placea sa mori de frig în fiecare noapte de iarnă? Ti-ar plăcea sa trebuiască sa urci 7 etaje pe întuneric? Ti-ar plăcea sa ai televiziune 2 ore în care 90% e doar propagandă politică? Sau sa ai apă caldă cu program(sunt destul de sigur ca bucureștenii pot înțelege din experiență ce oribilă este aceasta durere )? Sau sa nu poți asculta rock ci doar cântece de genul partidul, Ceaușescu, România? Sau sa îi vezi mutra președintelui în fiecare sala de clasă? Sau să te bata profii la școală? Sau sa muncești pe câmp când ești încă în gimnaziu? Sau sa nu poți consuma niciun fel de media din străinătate? Sau sa nu poți călătorii? Sau sa trebuiască sa cumperi chestii gen cafea, bere și blugi de pe piața neagră? Sau sa îți spună statul ție ca băiat cum să te tunzi? Sau sa te înroleze în armată după liceu? Sau sa ai spitale fără niciun fel de condiții decente și sa ți se ia curentul în timpul unei operații? Sau sa îți vezi iubita/sora/verișoara/mama etc bagandu-si un umeraș sau o pastilă toxică în vagin și probabil murind sau ajungând la spital(creștinii anti avort ar trebui sa mai citească istorie!)? Sau sa nu ai nici măcar dreptul de a îți critica sau alege politicienii? Sau sa ți se ia pământul si alte proprietăți cu forța? Sau sa nu poți avea încredere în nimeni, nici măcar în prieteni și familie de teamă că ar putea fi turnători sau securiști? Sau să fii folosit drept subiect pentru experimentul Pitești sau sa fii trimis sa lucrezi la canalul Dunăre-Marea Neagră pentru ca ai făcut un banc cu Ceaușescu?
Comunismul a fost un regim criminal, iar viața în România din prezent este paradis pe lângă ce a fost în comunism.
Singurul motiv pentru care nostalgia după comunism exista este dorul oamenilor de tinerețe. Nu le este dor de regim, le este dor de timpurile cand erau copii/adolescenți/tineri adulți. Lasă nostalgia după timpuri depășite și bucură-te de prezent!
Pe bune? Poză cu stema României socialiste?
"La aia cu poza lu Ceaușescu, exagerezi."
Nu e o poveste născocită, e ceva ce mi-a povestit mama. Că în fiecare sală de clasă era un portret cu Ceaușescu și poza lui era pe prima pagină a fiecărui manual.
La fel și la partea cu spitalele, mama mi-a povestit odată cum un prieten de familie a murit că s-a luat curentul în timpul unei operații. Și nu era ceva iești din comun. Singurele spitale bune erau cele pentru elită, de gen Eliașul dar în rest era un iad viu.
"Dar un singur lucru nu știu, ce-s turnătorii?"
Erau oameni angajați de securitate să își spioneze prietenii și familia și să îi raporteze dacă aveau orice fel de idei anticomuniste. Mama îmi spunea că în aproape orice grup de prieteni exista minim un turnător, erau urâți de toată lumea. Băsescu a fost turnător: https://grupul.ro/traian-basescu-si-securitatea/
Așa că lasă comunismul și bucură-te de viața de acum!
Macar ceausescu a scăpat de datoria externă a facut autostrăzi uzine etc.astia de acum ce fac?
Las-o dracu de datorie, ca ne-a tinut nemancati, in frig, fara curent de multe ori.
Cu ce ma incalzea ca a dat datoria?
Ia sa-ti zic eu ceva tie si nu stiai, in martie 1989 a dat toate datoriile, si dupa aia situatie se agrava din ce in ce, in noiembrie 89 deja era ai jale, incepuse sa se carteleze totul, pana atunci in Bucuresti era cartelat decat zaharu si uleiul, dar dupa aia era urgie.
Asa ca? La ce a folosit ca a dat datorii? Pai nu era asta problema, ne-a lasat nemancati de nenorocit ce era, nu stia sa aiba o economie ca lumea, cum aveau ungurii, cehii care o duceau binisor.
Nici o tara nu a facut idiotenia asta, datoriile se dau treptat sa nu lasi oamenii vai de mama lor.