| MountainRiver a întrebat:

Deci, până la urmă s-a schimbat legea cu "drugtestul" și cu luarea permisului la ieșirea lui pozitivă, indiferent de substanța ingerată și indiferent de scop?!

Eu în timp ce am mers la farmacie ca să-mi iau pastile antidurere și din vorbă în vorbă cu doamna asistentă, ea încercând să-mi dea tot ce avea pe stoc în locul Ketonalului, mi-a oferit ceva ce conținea codeină și mi-o zis că mi-l dă și pe ăla, dar că nu am voie să conduc în perioada asta cât îl iau, ca apoi să-i spun că eu de fapt oricum am luat Anxiar și nefiind din localitate (asta întâmplându-se în București) nu am cum să nu conduc până acasă, și că anxiarul oricum l-am luat de dimineață că mă simțeam oleacă anxioasă după un drum plin de peripeții cu trenul. Iar ea mi-a spus următoarele :
"Chiar dacă dv arătați dovada că suferiți de o tulburare și luați tratament, asta se întâmplă după ce vă ia permisul oricum și ajungeți dv să vă judecați."

Eu deja eram moartă de la dureri, oboseală după drum și o zi nasoală plină de toate relele din lume, ca să-mi dea în cap auzind și asta. Iar mintea mea rămăsese blocată și frapată la cuvintele "luarea permis" și "judecată".

Deci despre ce judecată este vorba? Mi se deschide dosar penal automat, o dată ce am ieșit pozitiv la drug test, indiferent de ce dovezi arăt eu că nu sunt vreo drogată ci doar am chiar o problemă ce necesită astfel de nenorocite de pastile precum drogurile?!
Ce naiba am pierdut din legislație? Cine naiba a făcut legile astea tâmpite?!

Și dacă am o astfel de problemă și iau Anxiar chiar ar trebui să merg cu dovada după mine în mașină?! Iar dovada însemnând ce? Foia de la psihiatru, dar pe care apropo, mi-o opresc ladys de la farmacie mereu (cea cu anxiarul e oprită mereu, doar cea de Fluoxetină șiBupropionă mi-o dau înapoi)?!
Eu ce dovadă trebuie să arăt poliției în cazuri de genul?
Tre să-i cer dacă nu psihiatrei mele ceva anume, altceva decât foaia cu tratamentul, un document doveditor cum că nu sunt drogată, sunt doar bolnavă?!

Și care e probabilitate să te prindă acești rechini cu drug testul? Că până acum am mers cu anxiarul în sânge și am avut ceva noroc, slavă Domnului, nu am făcut niciun drug test de când sunt șofer, și evident că până acum un 1 an nu aveam nici de ce să-mi fac griji deoarece drogată nu sunt, nici alcoolică, însă acum de 1 an de când iau astea, nici atunci nu am avut grijă că o perioadă nu am avut job și nu am condus astfel, și nici stresată nu am fost deci nu am luat nici anxiarul foarte des, dar acum am nevoie de mașină pentru mersul la muncă și de anxiar pentru a face față stresului la care mă expun zilnic în munca mea, deci ce face noi ăștia "drogații" cu anxiolitice și antidepresive ca să nu ne prindă pentru nimic?
Pe la TV ziceau ceva că ar fi schimbat legea, cu luarea permisului imediat după test? Să fie doar minciună sau e în curs de implementare?

Și ca idee, cât timp durează aceste pastile în sânge? Adică dacă să zicem eu conduc doar la 7 dimineața și la 12/13 amiaza când revin și apoi nu mai ies deloc cu mașina, cam în ce perioadă a zilei pot lua Anxiarul ăsta, ca să zic, undeva a doua zi când mă duc la muncă să nu iasă pozitiv?

7 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Daca nu poti trai fara pastile, atunci iti angajezi sofer sa-ti sofeze masina, ori iei autobuzul pana unde ai nevoie sa mergi, ca nu poti sofat sub infeunta drogurilor, indiferent ca-s prescrise de medic, fiindca iti amortesc simiturile si poti omori pe cineva, nemaifiind capabila sa fii alerta si sa judeci, luand decizii in fractiuni de secunda.

"V.4. Dar în dacă urmez tratament cu medicamente cu efecte psihotrope prescrise de doctor? Dacă conduc mașina mai răspund penal pentru droguri la volan?

Anumite medicamente precum antidepresivele ( Zoloft / Prozac); antipsihoticele cum ar fi (Risperdal sau Zyprexa); stimulentele precum (Adderall sau Ritalin); ori opioidele precum (morfina sau codeina sau alte analgezice purnice) chiar dacă au fost administrate în mod legal (în baza unei prescripții medicale speciale, cu supravegherea medicului) conducerea mașinii în perioada în care te supui tratamentului cu aceste medicamente poate atrage reținerea infracțiunii prevăzute de dispozițiile art.336 alin.2 din Codul penal.

În acest sens, Curtea Constituțională a statuat pe calea Deciziei numărul 101/2019 „Este indiferent faptul că starea conducătorului vehiculului care se află sub influenţa unor substanţe psihoactive este urmarea unui abuz – ceea ce presupune consumul plantelor, substanţelor şi preparatelor ce conţin substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive în afara unei prescripţii medicale – sau este urmarea uzului medical, care semnifică utilizarea pe bază de prescripţie medicală, licită, a medicamentelor aflate sub controlul legislaţiei naţionale"."

sursa:
https://justicia.ro/droguri-la-volan-10-efecte-si-cauze/

https://www.digi24.ro/......is-2792025

| relian a răspuns:

Iara tu, acu te-ai apucat si de fumat papadie laughing leai facut pe toate, dar lasa ca e bun si asa rau, macar e bine ca ai experienta in toate.

Ala ce spui tu, nu iese din sange, pentru ca tu iei mereu, asa ca se lungeste de la o pilula la alta, deci il ai mai mereu.
Dar tu acolo in RO si nu stii ce rahaturi mai scot aia, nu te uiti pe la tv?
Auzi la tine, cine o mai scos si legile astea timpite, laughing dar care lege in RO nu-i timpita, zii si tu.
Lasa ca e bun, nu ziceai tu ca RO e bine, ce america ce chestii trestii laughing deci daca aia au ajuns sa puna legea asta, arata ce? Ca romanii se drogheza la greu si ca nu-i mai pot aia stapani laughing si mai ziceai ca in america is numa drogati.

Ca sa vezi si tu cum singura te dai de gol ce tara este romanica a ta, sa vezi si tu cum e sai vorbesti pe altii cand la tine e jale laughing si ce legi se dau, de astea timpite cum spui.

Ce spui tu nu cred ca exista, adica sa dea lege fara exceptii. Daca dau lege fara exceptii, deja ar cam trebui sa fugiti din tara aia ca nu mai e de stat colo laughing

Daca se da o lege genul asta, trebuie sa aiba exceptii, pentru cei cu medicamemntel pentru cei care iau medicatie si nu le sunt afectate capacitatile si pot conduce, nu merge chiar asa.

Dar na cum RO e tara in care orice este posibil, uite asa o sa ramai si fara permis laughing lasa ca mersu pe jos e mai santos, mergi cu autobuzu, cu trenu, cei atita masina, mai si poluezi, mai faci si accidente laughing

| MountainRiver explică (pentru relian):

Deci, n-am ce face, dar azi trebuie să-ți dau dreptate laughing) Asta e România din păcate. Dar lasă că nici America ta, măi Relian nu e mai brează. Mai lasă-mă cu America ta laughing) Ai văzut? Iar o fost ales mister Trump, cel care umbla cu unul Epston și lua fete la tras. Doamne fere, ce oameni mai vă alegeți și voi, măi Relian și cică America e brează. laughing)

Și eu nu mă droghez, le iau pentru nervi, pentru panică, pentru șoc și groază, tot ca să pot munci și fii Zen. laughing) Fără ele nu pot lucra, așa că n-am ce face, le iau.
Cât de buz, du-te tu cu 2 genți cu fișe, culori, jucării, cărți și iar cărți cu troleul, să vedem dacă ai putea, să cari așa zilnic, cu anxietate socială și probleme cu panica, atâtea pe autobuz, unde mai sunt și alții și să deranjezi zilnic autobuzul. laughing) Plus că îmi convine cu mașina că plec și eu oleacă mai târzior de acasă. laughing) Dimineața e crunt cu trezitul, așa, de când am mașină, mă trezesc și eu pe la 7 dimineața și pe la 7 jum, 8 fără plec și ajung până în 8 la școală. Zic până în 8, că uneori ajung și după 8. laughing) Mai nou, nu elevii întârzie ci profesorii. laughing)

| StoicAnalysis a răspuns:

Te invat eu e sa faci in situatiile de genul. Cand esti pe un tratament care da pozitiv la drug test. Sa ai reteta cu tine mereu in torpedoul masinii sau in poseta. Si in momentul in care politistul iti cere sa faci drog testul ala, tu ii spui ce tratament iei si il refuzi. Da, ai auzit bine. Refuzi drugtest-ul si vei fi nevoita sa mergi cu politistul la medicina legala din apropiere pentru a-ti lua din sange probele. Si la spital cand ajungi, le arati medicilor reteta. Si ei vor fi nevoiti sa mentioneze in raport faptul ca tu iei tratament si ca nu te-ai drogat. Si scapi de dosar penal si de permisul luat.

| MountainRiver explică (pentru StoicAnalysis):

Spui că pot refuza drug testul, fără a avea repercusiuni? happy
Asta sună bine. Sper să fie safe așa.
Dar bine că mi-ai amintit de rețetă, tot nu o iau după mine. Trebuie să o pun în mașină sau în poșetă, în caz de orice.

| StoicAnalysis a răspuns (pentru MountainRiver):

Repercusiuni, tot vei avea. Vei fi nevoita sa iti pierzi cateva zile prin spitale cu politistul de manuta si sa dovedesti ca nu te-ai drogat. Dar macar nu vei avea permisul suspendat.

| StoicAnalysis a răspuns (pentru StoicAnalysis):

Ideea e ca daca accepti sa faci drug test-ul si iti da pozitiv, ti se va deschide un dosar de cercetare/penal pentru uz de droguri si vei avea permisul suspendat pe o perioada de 3-6 luni cat timp se solutioneaza dosarul.