anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Decizia nr. 16/2017 referitoare la respingerea excepției de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 54 lit. a) și ale art. 56 alin. (1) din Legea sănătății mintale și a protecției persoanelor cu tulburări psihice nr. 487/2002
6. Judecatoria Suceava considera ca exceptia de neconstitutionalitate este neîntemeiata, întrucât dispozitiile contestate nu contravin normelor constitutionale invocate în sustinerea acesteia. Instanta a retinut ca Legea nr. 487/2002 are ca scop, între altele, protejarea persoanelor cu tulburari psihice, reglementând în acest sens procedura de internare a unei persoane cu tulburari psihice într-o unitate de psihiatrie. Internarea medicala se poate face numai din considerente medicale si poate fi voluntara sau nevoluntara. Referindu-se, în continuare, la procedura de internare nevoluntara, astfel cum este reglementata de Legea nr. 487/2002, instanta apreciaza ca aceasta masura priveaza de libertate persoana internata nevoluntar, în sensul ca aceasta nu are libertatea de a parasi unitatea de psihiatrie, însa NU REPREZINTA O SANCTIUNE PRIVATIVA DE LIBERTATE. Aceasta procedura nu urmareste sanctionarea unei persoane pentru savârsirea unor fapte penale, ci urmareste, pe de o parte, protejarea persoanelor cu tulburari psihice, în considerarea starii lor de vulnerabilitate, precum si protejarea celorlalte persoane aflate în imediata apropiere a pacientului, iar, pe de alta parte, evitarea unor erori medicale sau a unor eventuale abuzuri de natura sa afecteze libertatea individuala a unei persoane supuse procedurii de internare nevoluntara.

Art.184 din Codul de Procedură Penală relevă totuși faptul că internarea nevoluntară REPREZINTĂ O SANCȚIUNE PRIVATIVĂ DE LIBERTATE "(28) Perioada în care suspectul sau inculpatul a fost internat într-o instituţie de specialitate în vederea efectuării expertizei psihiatrice se deduce din durata pedepsei, în condiţiile art. 72 din Codul penal."
Astfel, decizia referitoare la respingerea excepției de neconstituționalitate este incorectă și încalcă prevederile art. 23, alin. 13, din Constituția României "Sancţiunea privativă de libertate nu poate fi decât de natură penală."

1 răspuns:
| KiszMy a răspuns:

"sancţiune - măsură de constrângere prevăzută de legea penală în cazul adoptării unui comportament prohibit prin norma juridică penală. ~ represivă - sancţiune penală care se aplică în vederea reprimării unei fapte penale (pedeapsa). ~ preventivă - sancţiune care se aplică pentru a preveni săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală prin înlăturarea unei stări de pericol (măsuri de siguranţă). ~ reparatorie (civilă) - sancţiune care constă în repararea pagubei rezultând din infracţiune, fie în natură, fie prin plata unei despăgubiri. ~formală (nulitate procesuală) - sancţiune care se referă la încălcarea regulilor procedurale. ~ supletivă (completivă) -sancţiune care se aplică fie în completarea pedepsei, fie atunci când pedeapsa nu se poate aplica (măsurile de siguranţă sunt sancţiuni supletive). ~ coercitivă - sancţiune de drept penal care conduce la o privare sau restrângere de bunuri (viaţă, libertate, avere etc.). ~aflictivă - sancţiune care reprezintă întotdeauna o suferinţă pentru cel căruia îi este aplicată."

Așadar, conform dicționarului juridic, internarea nevoluntară reprezintă o sancțiune preventivă și supletivă, însă aceasta încalcă alin. 13 al art. 23 din Constituția României.
Totodată, efectuarea silită a unui tratament reprezintă o sancțiune corporală și încalcă alin. 1 și 2 ale art. 22 din Constituția României.