"sancţiune - măsură de constrângere prevăzută de legea penală în cazul adoptării unui comportament prohibit prin norma juridică penală. ~ represivă - sancţiune penală care se aplică în vederea reprimării unei fapte penale (pedeapsa). ~ preventivă - sancţiune care se aplică pentru a preveni săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală prin înlăturarea unei stări de pericol (măsuri de siguranţă). ~ reparatorie (civilă) - sancţiune care constă în repararea pagubei rezultând din infracţiune, fie în natură, fie prin plata unei despăgubiri. ~formală (nulitate procesuală) - sancţiune care se referă la încălcarea regulilor procedurale. ~ supletivă (completivă) -sancţiune care se aplică fie în completarea pedepsei, fie atunci când pedeapsa nu se poate aplica (măsurile de siguranţă sunt sancţiuni supletive). ~ coercitivă - sancţiune de drept penal care conduce la o privare sau restrângere de bunuri (viaţă, libertate, avere etc.). ~aflictivă - sancţiune care reprezintă întotdeauna o suferinţă pentru cel căruia îi este aplicată."
Așadar, conform dicționarului juridic, internarea nevoluntară reprezintă o sancțiune preventivă și supletivă, însă aceasta încalcă alin. 13 al art. 23 din Constituția României.
Totodată, efectuarea silită a unui tratament reprezintă o sancțiune corporală și încalcă alin. 1 și 2 ale art. 22 din Constituția României.