Se introace. In concediu. De ce nu stau? La majoritatea nu e vorba de salariu, ci de RESPECTUL STATULUI FATA DE CETATEAN. Sa zicem ca ma duc pe afara, fac o gramajoara, de bani, apoi ma intorc aici si vreau sa fac ceva - o ferma, o covrigarie, un restaurant, o sala de sport, o spalatorie auto. Cu ce ma ajuta statul roman? Ai ghicit, fix cu nimic. Ba mai mult, imi pune si bete in roate. Aici e problema. Romanii s-ar intoarce si ar creste tara asta cu adevarat, daca ar fi lasati sa o faca.
Termenul diasporă se referă la acele persoane care au plecat definitiv din țară! Sinonimul său ar fi emigrație!
Cei la care te referi tu sunt plecați temporar. "Căpșunarii" vor reveni! Își rup oasele pe afară dar vor reveni!
In diaspora sunt in jur de 5 milioane de romani. De obicei la alegeri se vede cator oameni din Diaspora le mai pasa de Romania. Au votat in jur de 350.000 la alegerile europarlamentare. Daca totul s-ar fi desfasurat decent, cu sectii mai multe, cu stampile de vot mai multe, numarul ajungea pe la 1-1.5 milioane zic eu.
Diasporenii care vin la vot sunt cei care s-ar intoarce in tara. Adica din 5 milioane s-ar intoarce cam 1 milion. Dar pentru asta este nevoie de un set de 4 ani de conducere competenta care respecta cetatenii. Momentan avem conducere de tipul lui Tariceanu. Cand i s-a spus despre cei care au stat la cozi de 8-10 ore si nu au putut vota, el a spus ca si el a stat 30 de minute la coada pentru a vota si nu s-a plans.
Exista sanse ca o parte (1 milion din 5) sa se intoarca inapoi. Sunt oameni care mai au rude pe aici si ar dori sa ramana aici.
Insa, celelalte 4 milioane nu prea ii vad ca s-ar intoarce. S-au acomodat deja in respectiva tara, probabil le e toata familia acolo, nu prea mai sunt ei interesati de situatia din Romania intrucat nu mai au pe nimeni aici.
Iertare, mereu văd că se discută despre diaspora, că nu pot vota, că s-ar întoarce, dar nu le convine!
Dar, niciodată nu am citit ca cineva să ridice următoare problemă: cine a plecat din România de fapt, încă de acum 20-30 de ani în urmă, de dinainte de anul 2007?
De ce am ajuns să le plângem de milă, când acum 20-30 de ani în urmă nu au luptat deloc pentru a nu se distruge industria, agricultura! De ce, nimeni nu vorbește de foștii angajați care au luat salarii compensatorii, au lăsat să se închidă fabrica, iar cu banii luați au plecat în străinătate!
Cât de naivi pot fi unii, încât să nu înțeleagă că cei plecați înainte de 2007 nu erau săraci, că aveau bani pentru pașaport, vize, transport! Că au plecat pentru că vroiau mai mult decât aveau!
Da, după 2007 au plecat și cei care nu aveau!
Spunea cineva aici că doar o cincime din ei vor să se întoarcă! Păi, se întorc cei care nu au mai reușit să facă un rost acolo, nu au ceva stabil.
Iar, chestia cu salariile e o manipulare a străinătății!
Dacă aveam, măcar jumătate din industria de dinainte de 1989, salariul în România, era cel puțin la nivelul minim al uniunii europene și nu la coada clasamentului ca acum! Dar, fără industrie, agricultură nu există competiție și automat nimeni nu vrea să mărească salariul minim pe economie.
Nu contează. Cei ce se întorc din "marile lor călătorii" au spiritul egoismului extrem de dezvoltat și extrem de greu de răpus.
Deocamdata tind sa cred ca nu, nu este usor sa traiesti in strainatate cu alta cultura, alti oameni la care trebuie sa te adaptezi, dar ai alt tratament din partea statului si mentalitatea este alta. Eu vreau sa emigrez anul viitor, am vizitat tara unde vreau sa ma stabilesc de cateva ori si ce observ este ca nu umbla cainii cu covrigi in coada, se intampla si in UK destule chestii nedorite, dar altele-s salariile, oamenii-s mai amabili si mai deschisi.
Singura chestie care ma sperie, apropo de o intrebare la care am raspuns anterior, este cu musulmanii. Daca previziunile multor conservatori se adeveresc, atunci am pus-o de razboi civil. Deocamdata prefer sa cred ca acele incidente atroce sunt destul de rare si numai in anumite zone de care sa stiu sa ma feresc. Sper ca responsabilii de imigratie necontrolata se vor trezi si vor seta niste reguli mai dure de urmat.
Nu avem de unde să știm, este decizia lor, însă ca opinie a mea, nu, deoarece salariile din România sunt unele destul de slabe, în străinătate este cu totul altceva, nu pică banii din cer, însă sunt condiții de trai diferite, ceva mai decente decât acesta. Sunt motive solide pentru care să nu vină în țara aceasta, însă niciunul pentru care să o facă.
cristina123456 întreabă: