Concediul de sarcina si lauzie dureaza, insumat, 126 de zile, dintre care 42 sunt obligatoriu de lauzie (postnatal). Medicul ginecolog iti poate da, la nevoie, concediu medical in timpul sarcinii. Majoritatea femeilor, daca se simt bine, vin la serviciu pana cu 1-2 sapamani inaine de nastere. S-a demonstrat ca in sarcinile fara probleme, actvitatea susinuta si normala a gravidei ofea o stare mai buna copilului, o nastere mai usoara si o lauzie mai buna.
Poti intra in concediu prenatal de la 6 luni si jumatate
"Conform Ordonantei de Urgenta nr. 158 din 2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari de sanatate, concediul pentru sarcina( concediu prenatal) se acorda pentru o perioada de 63 de zile inainte de nastere. Dupa nastere se acorda 63 zile concediu de lauzie. Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele in functie de recomandarea medicului sau de dorinta beneficiarului in asa fel incat perioada minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 zile.
In concluzie din totalul de 126 zile concediu de sarcina si lauzie este obligatoriu ca 42 zile sa fie concediu postnatal pentru a putea beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului.
Diferenta de 84 de zile poate fi concediu prenatal.
http://www.nou-nascuti.ro/......nsuri.html
Cu 120 de zile inainte de data prezumtiva a nasterii, poti intra in concediu de risc maternal.
Din a 6-7 luna daca poti. dar stiu femei care muncesc pana in ultima zi de sarcina