| BeingSelfless a întrebat:

Din ce îmi amintesc, din legislația muncii, nu ar fi permis să se facă discriminare la angajare pe bază de gen (bărbați sau femei), totuși, sunt multe job-uri care vor mai multe sau numai femei (vânzări și muncă de birou) sau numai/mai mulți bărbați (muncă cu efort fizic ridicat).

Probabil pentru job-urile cu efort fizic ridicat, înțeleg. Dar nu are sens pentru domeniile de vânzări și de birou (inclusiv lucrător comercial sau casier la un supermarket).

Nu ar trebui să fie sancționați, totuși?

5 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu cred ca se face mare discriminare, fiecare angajator are dreptul sa aleaga, la aceeasi calificare, fie femeie, fie barbat si nu este nici o discriminare.

| mODIN a răspuns:

E genul acela de lege care exista dar nu o baga nimeni in seama pentru ca e de inteles ca nu face rau nimanui in forma in care ai descris-o tu. Daca cineva o sa dea in judecata o pravalie ca nu l-au angajat fiind barbat, poate la un moment dat va face cineva o mustrare scrisa ca la copii din scoala, dar mai mult nu.

E o chestie care se numeste "in spiritul legii, nu in litera legii", se refera la a putea interpreta o lege in functie de ce incearca sa atinga, nu dupa interpretarea literala. Se pune ca discriminare in momentul in care are loc un abuz clar al celor care angajeaza, de exemplu daca intr-o companie care se ocupa de vanzari sunt in permanente promovati barbati, chiar si daca exista femei cu incasari mai substantiale.

| ioana748 a răspuns:

Acuma,da ai dreptate.
Insa daca pune anunt normal, fara criterii de discriminare oricum angajează pe cine doreste
Criteriile fiind in capul angajatorului si acesta fiind liber sa angajeze pe cine doreste.
Macar scutesti din timp, ca te poate chema la interviu si sa ti spuna ca te va anunta cand incheie procesul de recrutare.
Apoi iti trimite mesaj elegant ca procesul de recrutare s-a încheiat si nu ai fost ales pentru postul respectiv, bla, bla, bla,

| adryang78 a răspuns:

De unde ai tras concluzia că se face discriminare? Intră în orice supermarket și o să vezi casieri și casiere, pe raioane lucrători și lucrătoare, la birourile de informații bărbați și femei etc. Exceptând domeniile în care efortul fizic presupune un muncitor bărbat, n-am văzut nicăieri discriminarea despre care vorbești. Iar excepția de care zic nu înseamnă discriminare, pur și simplu o femeie n-ar face față să descarce saci de ciment, să zicem. Dacă o țin curelele, să poftească. big grin

| BeingSelfless explică (pentru adryang78):

Intru, și găsesc: fete pe raionul la raionul de dulciuri, detergenți, carne, lactate, casiere / băieți pe raionul de legume-fructe și băuturi... 8 din 10 oameni, în rol de casier sau șef de tură/magazin sunt fete.
Asta este un lucru asemănător pentru 7-8 din 10 supermarket-uri, fie că este unul mare, fie unul mic. nu doar la supermarket, dar și la cafenea, patiserie, simigerie, pizzerie, restaurante, etc. Cel puțin în Bacău, destul de rar să văd excepții la aceste observații... și ies prin oraș destul de des, în timpul liber.