| SingleForOne a întrebat:

Două persoane au comis aceeași ilegalitate sau chiar crimă. Acestea nu se cunosc, s-au întâmplat în dăți diferite, dar au fost judecate de același judecător. În lege spune că pedeapsa este închisoare, amendă sau muncă în folosul comunității. Totuși, una dintre aceste persoane s-a comportat decent, vorbind frumos și și-a cerut scuze, iar cealaltă persoană s-a comportat defensiv, cu tonul ridicat, încercând să-și dovedească nevinovăția, poate adresând ceva nepoliticos.

Judecătorul pedepsește persoana defensivă să plătească o amendă, dar iartă pe cealaltă persoană politicoasă, chiar dacă au comis același lucru.
Judecătorul a procedat corect sau greșit doar datorită comportamentului acestora?
Este ilegal că a iertat persoană politicoasă?

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

In cazul expus judecatorul a incalcat legea.
Sigur ca trebuia pedepsita mai usor persoana care a recunoscut fapta, chiar cu amenda penala la limita minima, daca a dat amenda, avand in vedere criteriile de individualizare a pedepsei, conform Codului penal, citez:
„ART.74.Criteriile generale de individualizare a pedepsei  
(1) Stabilirea duratei ori a cuantumului pedepsei se face în raport cu gravitatea infracţiunii săvârşite şi cu periculozitatea infractorului, care se evaluează după următoarele criterii:  
a) împrejurările şi modul de comitere a infracţiunii, precum şi mijloacele folosite;  
b) starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită;  
c) natura şi gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinţe ale infracţiunii;  
d) motivul săvârşirii infracţiunii şi scopul urmărit;  
e) natura şi frecvenţa infracţiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului;  
f) conduita după săvârşirea infracţiunii şi în cursul procesului penal;  
g) nivelul de educaţie, vârsta, starea de sănătate, situaţia familială şi socială.  
(2) Când pentru infracţiunea săvârşită legea prevede pedepse alternative, se ţine seama de criteriile prevăzute în alin. (1) şi pentru alegerea uneia dintre acestea."  

3 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Da, conteaza si cei 7 ani de acasa.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Esti cumva Rosalia? happy

" Este ilegal că a iertat persoană politicoasă? "

Am vazut ca chestii din acestea se practica si in sistemul de justitie american ( adica, persoana politicoasa si constienta de fapta sa primeste o pedeapsa mai blanda fata de persoana care nu constientizeaza si nu doreste nicidecum sa se redreseze! )
Totusi, conteaza mult nu doar comportamentul care poate fi " de fatada", dar mai ales CRIMA / INFRACTIUNEA pentru care se face clementa!

| Sekim a răspuns:

Depinde de mai multi factori aici. Daca ar fi sa generalizam, conteaza foarte mult gravitatea faptei. In acest caz ipotetic, daca ar fi vorba despre o crima spre exemplu, nu cred ca te ar ajuta deloc cei 7 ani de acasa ( daca nu ar fi o crima ce are legatura cu autoapararea ). E normal sa fii judecat si caracterizat pe baza comportamentului si aspectului tau. Normal ca daca x a savarsit o infractiune ( nu atat de grava ) si chiar regreta ceea ce a facut, este cooperant si procesul decurge corespunzator, va avea sanse mai mari sa fie iertat sau sa primeasca o pedeapsa mai mica. In acelasi timp e normal ca daca y face aceeasi fapta si nu isi asuma responsabilitatea pentru chestia asta si are un comportament urat fata de oamenii legii si nu numai, va primi o pedeapsa corespunzatoare.