| liviu00 a întrebat:

"Dupa 1989, in medie, Romania s-a ales cu 200 de biserici noi pe an, in timp ce numarul scolilor a scazut cu peste 1.000 pe an. Locurile din spitale au scazut cu aproape 4.000 pe an." - articol in romania libera
http://www.romanialibera.ro/......-zile.html
Ce parere aveti?

11 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

In privinta bisericilor si a spitalelor nu ma pronunt. OAmenii s-au intors spre credinta, cel putin declarativ, prin urmare este normal ca numarul bisericilor sa fie in crestere. In plus majoritatea sunt finantate din fonduri proprii sau primite din exterior (in special SUA), deci nu au nicio legatura cu spitalele si scolile. Mai mult, multe biserici exista doar pe hartie, la un moment dat existand o adevarata frenezie de a infiinta biserici pentru a inscrie masini. In satul bunicilor mei un credincios si-a donat propria casa unui anumit cult, care nu avea biserica in sat, aceasta se numara cu siguranta intre cele 200 noi.
In privinta locurilor din spitale, este evident ca s-au desfiintat multe, in special la tara, iar cele nou construite probabil sunt departe de a acoperi locurile astfel pierdute. Posibil ca cifra sa fie reala, desi as fi curios sa aflu macar daca include si spitalele private.
Chiar daca admitem ca si corecte cifrele pentru biserici si spitale, cu siguranta cifra scolilor inchise este o aberatie. Ar insemna ca de la revolutie numarul scolilor a scazut cu peste 20. 000, ceea ce ar insemna cam 400 in fiecare judet. In judetul meu nu cunosc nici macar o scoala generala desfiintata, stiu doar cateva licee. Ele pot fi numarate insa pe degete, ba chiar s-au si infiintat alte cateva noi, astfel incat numarul lor nu difera semnificativ. Ba as spune ca multe scoli la care erau clase pe simultan, adica doua sau chiar patru clase intr-o singura sala, cu un singur dascal, au trecut la sistemul normal - clasa si anul - desi in urma reducerilor de anul acesta probabil din toamna se va reveni la vechiul sistem.

Poate traiesc eu pe alta planeta, insa parerea mea sincera este ca acest numar de 1000 de scoli pe an nu are nicio acoperire in realitate.

regis
| regis a răspuns:

@cami - greu de spus cu precizie. Din cate am inteles parintii sai au fost inmormantati cu preoti, ceea ce nu inseamna desigur ca au fost o familie de credinciosi. Dar totusi arata ca nu era un calaul crestinismului, cum se lasa adesea sa se inteleaga.

regis
| regis a răspuns:

Aiurea, Ceausescu a demolat cateva biserici, e drept ca unele cu valoare istorica. Dar s-au mult mai multe, insa asta nu le convine oamenilor sa recunoasca. Statul comunist ateu sprijinea atat construirea bisericilor cat si scolarizarea preotilor.
In privinta religiei, eu sunt crestin ortodox, dar sunt impotriva predarii religiei in scoli. Sau cel putin impotriva felului in care este predata astazi.

April
| April a răspuns:

Nu serveste nimanui sa ne ascundem dupa deget si sa credem ca intr-adevar biserica noastra e infara oricaror banuieli de necinste, coruptie, interes propriu pus inainte celui colectiv, s.a.Intamplator tocmai am citit, in Adevarul pare-mi-se, un interviu al unui student de la teologie care deschide o fereastra spre ceea ce se intampla astazi cu biserica. Spune acel tanar, sustinut de colegii sai, ca in sanul bisericii exista un sistem de coruptie foarte bine pus la punct, ca unui tanar care a ales sa practice aceasta profesie ii este foarte greu sa fie hirotonisit si sa obtina o parohie daca nu are bani sa plateasca mai marilor bisericii, ca fiii de preoti sunt privilegiati, ca exista situatii in care un preot pilos construieste o biserica in care isi lasa urmas fiul, s.a.Nu este deloc de mirare ca apar biserici noi in fiecare cartier si de multe ori parohii se cearta cu privire la limitele parohiei respective.Multe lucruri urate se petrec, din pacate, si biserica de astazi se indeparteaza tot mai mult de ceea ce era ea la inceputuri. O replica a tanarului despre care scrie ziarul mi-a ramas in memorie:"Biserica traieste din banii cu care cotizeza fraierii". Trist dar adevarat.Cat despre scoli, ce sa mai spun? Ele se comaseaza, posturi didactice dispar; in schimb, apar universitati particulare care fabrica cartoane fara valoare, la tot pasul si in fiecare oras ceva mai maricel.Si daca despre scoli si univesrsitati mai este o sansa sa se schimbe ceva, fie si numai pentru ca tinerii nu vor mai suporta situatia, vor intelege ca e mai util sa invete o mesesrie care le place decat sa cheltuiasca prin universitati al caror scop e doar acela de a imbogati niste indivizi care au uitat de mult care e misiunea unui profesor, in privinta bisericii, eu nu vad nicio posibilitate de schimbara.Fiindca, la noi biserica pare a fi devenit stat in stat.Sa ma ierte Dumnezeu, insa cei care il slujesc au uitat de mult care este adevarata lor menire.Cu adevarat, nu in zadar se spune ca banu-i ochiul dracului!

cami
| cami a răspuns:

Ceausescu era ateu, nu?

cami
| cami a răspuns:

Eu stiam ca Ceasusescu, demola Bisericile, si interzicea predarea religiei in scoli. Cred ca de-aia, nu erau asa multe Biserici, inainte de '89; Ceusescu fiind ateu.

| Alphawolf a răspuns:

Asta inseamna indoctrinare te duce in stadii din care nu-ti mai poti reveni. Suntem manipulati de religie la fel cum ne manipuleaza politica dar nu este de mirare cu atitia credinciosi care viseaza la...si cred in povesti cu draci si cu zei

| myrazvy a răspuns:

Pentru ca acum nu mai pot face bani din scoli sh spitale, asa ca investesc in biserici ca sa prosteasca lumea, iei ia bani sh spun ca ii dau pentru biserici

| mariobros a răspuns:

@FANATICK, iti respect dreptul la opinie, dar parerea mea e ca esti dus rau. Macar ai auzit de Stefan Cel Mare? Sau dupa parerea ta crezi ca e vreun manelist flamand din timpurile noastre? Daca nu existau patrioti ca el, astazi poate nu ne mai numeam cetateni romani. Nu mai conteaza ca le-a tabacit c_ru la toti cotropitorii, conteaza mai mult ca a avut nu stiu cate femei si ca a investit in construirea unor biserici. Am impresia ca nu vezi padurea de copaci, dar nu se aduce in discutie si faptul ca dupa 1989 a scazut natalitatea.Pe timpul lui Nicu parca erau interzise avorturile si se incuraja puternic natalitatea ca sa sporeasca tineretul muncitoresc, deci era nevoie de mai multe scoli, nu?

| cristiancristir a răspuns:

Cu cat oamenii au mai multa scoala sunt mai greu de pacalit. Asa ca tactica e simpla... scoli mai putine si calitatea cat mai slaba a invataturii in asa fel incat sa fim destul de ignorantii sa ii lasam sa ne fure

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Citisem mai demult despre asta in Ev. zilei.
Pe vremea lui Stefan cel Mare nu prea existau scoli, deci era cam singura "investitie" pe care o putea face pentru comunitate. Acum problema e asa: vine politicianu' la biserica, vorbeste cu popa sa puna si el la slujba o vorba buna despre el si partid, si popa primeste "recompensa". Ce vreti, la scoli degeaba ii spune doamna lui Ionica ce bun e nenea X care ne conduce, ca Ionica nu voteaza.