| apexionut a întrebat:

Dupa decesul unui membru de familie, persoanele care locuiau in casa cu el se asteapta sa le cedez fara pretentii la notar partea mea mostenita de casa. cum pot sa "atac problema" care sunt pasii daca vreau sa primesc contravaloarea de la ei?

7 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

In primul rand trebuie sa faceti procedura succesorala, la un notar public de la ultimul domiciliu al persoanei decedate si apoi se face partajul succesoral.
Dupa ce fiecare dintre mostenitori isi stie partea se poate discuta cum se imparte fizic mostenirea.

| CristiDinBucuresti a răspuns:

Trebuie sa faci succesiune, fara succesiune nu faci nimic, si succesiunea trebuie facuta in maxim 6 luni de la decesul rudei, daca amîni expiră timpul si numai cîstigi nimic.

| Torrpi a răspuns (pentru CristiDinBucuresti):

Cel mai idiot raspuns ce se putea da!
Nici o mostenire nu se pierde.
Nu mai dezinforma oamenii.

| adryang78 a răspuns:

În afară de aspectele legale, pe care ți le-au explicat deja colegii, mai există și aspectul moral. Vreau să zic, persoana decedată a fost bolnavă? A necesitat îngrijiri o perioadă de timp? Faci referire la "persoanele care locuiau în casă cu el". Dacă aceste persoane au dus tot greul și au făcut acolo niște investiții, au avut grijă de decedat etc., normal că se așteaptă să le cedezi partea ta. Repet, este un aspect moral, nu mă refer la partea legislativă.

| Torrpi a răspuns (pentru adryang78):

Buna gluma!
Stiu cazuri cand persoanele care au locuit cu batranii nu s-au ocupat de ei, motivand ca au serviciu. Si s-a ocupat altcineva, tot cu serviciu si cu alt domiciliu.
Cat despre investitii, au facut-o pentru confortul lor. Daor daca nu voiau sa traiasca ca porcii. Insa iar cunosc cazuri in care investitiile s-au facut din banii proprietarului. Tot asa, motivand ca e casa lui. Insa toti se asteapta la o mostenire grasa fara sa faca nimic decat sa dea cu gura si sa se vaite.

| eliancodrut a răspuns:

Nu o asculta pe CristiDinBucuresti. Ca intotdeauna, ea debiteaza doar prostii. Termenul de succesiune nu se prescrie. Cererea pentru dezbaterea succesiunii se poate face oricand, doar ca daca succesiunea este terminata in decurs de 2 ani nu se plateste acel impozit de 1% din valoarea bunurilor, se plateste doar taxa notariala si cea de cadastru.
Se face succesiunea. Depinde de calitatea decedatului: daca este tata sau mama, dreptul la cota parte o au atat sotul supravietuitor, cat si copiii. Cota-parte ce revine fiecaruia este prevazuta in codul civil, incepand cu art.972.
Daca este alt membru de familie decat parintii, decedatul nu are nici un drept si nu se poate face nici o succesiune.
Daca am lamurit acest lucru, etapele sunt urmatoarele.
Se face succesiunea la un notar din raza de competenta a judecatoriei de domiciliu a defunctului.
Dupa ce se face succesiunea sau concomitent se cere iesirea din indiviziune. Cel ce ramane cu casa trebuie sa plateasca contravaloarea cotei parti ce-ti revine., incheindu-se contract de vanzare-cumparare.
Daca cel ce ramane in casa nu vrea sa plateasca sau nu ramane nimeni in casa, se scoate casala vanzare benevol sau prin executor judecatoresc.

| Torrpi a răspuns:

Da, cum spune @Ioandelasal, faceti succesiunea la notar. Apoi abia discutati cedarea contra unei sulte (suma de bani). Sau vanzare.