| BogdanVasc a întrebat:

Dupa investigatiile unui detectiv particular asupra unei persoane nesuspectate penal de catre politie, acel detectiv are posibilitatea legala de a-si exprima investigatiile asupra acelei persoane, in urma aflarii unei infractiuni comise?
Presupunem ca prin multe dispozitive de spionaj si de investigatiile acelui detectiv, acesta a aflat ca o persoana este un criminal in serie. Acest detectiv, are posibilitatea de a prezenta toate investigatiile facute de el, politiei, pentru arestarea suspectului? Daca da, detectivul va primii ceva din partea politiei (bani), sau doar experienta?

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Detectivul poate face un denunt penal, daca a aflat de comiterea unei infractiuni. De altfel exista chiar o indatorire de denunt, in cazul unor infractiuni, nedenuntarea constituind infractiune, conform Codului penal, citez:
"ART.266.Nedenunţarea
  (1) Fapta persoanei care, luând cunoştinţă de comiterea unei fapte prevăzute de legea penală contra vieţii sau care a avut ca urmare moartea unei persoane, nu înştiinţează de îndată autorităţile se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.
  (2) Nedenunţarea săvârşită de un membru de familie nu se pedepseşte.
  (3) Nu se pedepseşte persoana care, înainte de punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva unei persoane pentru săvârşirea faptei nedenunţate, încunoştinţează autorităţile competente despre aceasta sau care, chiar după punerea în mişcare a acţiunii penale, a înlesnit tragerea la răspundere penală a autorului sau a participanţilor."
Daca va primi sau nu ceva de la politie depinde de situatie, sigur va primi daca s-a oferit un premiu prntru informatii sau pentru prinderea infractorului.

| BogdanVasc explică (pentru Ioandelasal):

Multumesc, asta voiam sa aflu. Scopul era sa stiu daca detectivii particulari au posibilitatea sa investigheze persoane pe care doar le "considera" suspecte, nu le recunoaste direct. De altfel, daca nu te superi ca te mai intreb o data, doar detectivii/politistii au acest drept, sau orice persoane? Stiu ca obiectele de tip spionaj sunt ilegale, dar folosite in acel scop se pot considera legale? In ambele cazuri (detectiv/persoane normala)?

| Ioandelasal a răspuns (pentru BogdanVasc):

Detectivii particulari autorizati au voie sa investigheze doar persoanele indicate de clienti, nu orice persoane.
Conform L.329/2003, rep. in 2014, citez:
"Art. 1
(1) Detectivul particular este persoana atestata in conditiile prezentei legi si care, fara sa aduca atingere dreptului la viata intima, familiala si privata ori altor drepturi si libertati fundamentale, la cererea persoanelor fizice sau juridice, desfasoara activitati specifice de investigare, referitoare la:
a) conduita si moralitatea publica a unei persoane;
b) date privind solvabilitatea ori seriozitatea unei persoane fizice sau juridice potentiala partenera intr-o afacere;
c) persoanele disparute de la domiciliu;
d) bunurile care fac obiectul unor litigii de natura civila sau penala instrainate in scopul prejudicierii intereselor unei parti in proces;
e) asigurarea protectiei impotriva scurgerii unor informatii din sfera vietii private sau a activitatii operatorilor economici care doresc sa pastreze confidentialitatea acestora.
(2) Activitatea detectivului particular nu poate fi contrara reglementarilor legale interne sau celor internationale la care Romania este parte, sigurantei nationale, ordinii publice ori bunelor moravuri.
(3) Informatiile obtinute in urma activitatilor desfasurate de detectivul particular sunt destinate exclusiv clientului acestuia, in conditiile prezentei legi."
Pentru mai multe detalii citeste legea.

2 răspunsuri: