| AlexDorinel a întrebat:

E adevărat ca nu exista anestezie pe vremea lui Ceaușescu și se întrerupea curentul în spitale cand avea el chef?

40 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Anestezie exista, cum sa nu existe?!?
Curentul nu se intrerupea nicăieri "cand avea el chef".

| Violleta2022 a răspuns:

Nu! Am facut operatie pe vreema lui Ceasescu si am avut anestezie, iar medicatia, tampoanele si ustensille erau din abundenta in magaziile lor, nu ca azi, cu atat lipsa si durere in spitale.
Curentul se interrupea la locuinte, dupa ora 10 sau ocazional, niciodata in spitale.

| Mosotti a răspuns:

In spitale nu se oprea curentu! Anestezie exista, cum sa nu existe?

Răspuns utilizator avertizat
| Mosotti a răspuns (pentru Harfagre):

Poate pica si la spitale, sincer asta nu stiu, dar daca zici tu, o fi.

| minrest a răspuns (pentru Mosotti):

Pai cum poate, omule, sa ocoleasca spitalul? Nu era aceeasi retea?

| lorena1gianinak a răspuns (pentru Mosotti):

Ba se oprea curentul

| Mosotti a răspuns (pentru minrest):

Da, am zis, asta nu mai stiu cum era, e posibil sa ai dreptate, in general ar trebui sa aiba linie separata, ar trebui, dar na, poate nu e asa.

Am intrebat un om de 56 ani adica pe prietenul meu si a zis ca nu crede ca se oprea la spitale, ca aveau linie separata, ca nu puteai sa lasi spitalu la ora 12 ziua fara curent in timpul unei operatii.
Si nu s-a auzit ca s-a intamplat asa ceva.

Insa o sa mai intreb sa vedem.

De ex in zona noastra se oprea ziua de la 12 la 14 si seara de la 18 la 19, maine de la 19 la 20 si o ora pana la 22, si apoi o lua de la cap de la 18 la 19, etc.

| Mosotti a răspuns (pentru lorena1gianinak):

Da, o sa ma interesez sa aflu exact, nici eu nu stiu sigur.

| GabiDumitrescu a răspuns:

Sa nu exageram. Oricum, era sinistru si atunci in spitale...

| minrest a răspuns:

Nu se gaseau anestezice. E altceva, este? Nu se gaseau anestezice; cine avea bani din coruptie, isi cumpara, iar cine nu, ori nu il opera, ori ii facea o anestezie improvizata; iar eu am suferit operatii stomatologice si la mana (cumva, mana o mai poti suporta, daca esti legat) fara anestezie. De ce ar avea chef Ceausescu sa intrerupa curentul? Se intrerupea curentul foarte des, in unele perioade zilnic, din cauza functionarii proaste a intregii economii; evident ca se intrerupea si in spitale, ca era aceeasi retea, multi au murit ca s-a intrerupt curentul in timpul operatiei; odata au murit copii in incubatoare.

| Dismally a răspuns:

Ba normal ca exista anestezie, cine a spus tampenia asta? happy In spitale nu se oprea curentul, doar la blocuri.

| minrest a răspuns (pentru Dismally):

Nu oprea nimeni curentul la fiecare bloc; cadea reteaua sau o debransau, iar spitalele erau in aceeasi retea.

| Lukasssz a răspuns:

Normal ca existau.

| Zuzu1991 a răspuns:

Intr-adevar era mai rau ca acum relativ la consumabile medicale, iar anestezia nu facea exceptie, totusi nu inseamna ca nu era deloc, NU poti face o operatie fara anestezie, pacientul moare numai din cauza ca, creierul nu poate sa accepte atata durere

da, curentul se intrerupea pe, peste tot, nu numai in spitale
dar nu ceasca il intrerupea, chiar el nici nu avea habar ca retelele erau proaste, ca centralele electrice erau reparate cu improvizatii samd

| wildthing a răspuns:

Romania avea multe defecte pe vremea lui Ceausescu, dar era o tara civilizata si respectata. Avea o industrie puternica, agricultura puternica, medici foarte buni in spitale, care n-or fi fost ele luxoase, dar nici lipsite de cele de trebuinta nu erau. Cum sa nu existe anestezie!? Cum poti sa spui o asemenea tampenie? Asta ar insemna ca nu s-ar fi facut chirurgie. Nu se poate face chirurgie, fara anestezie. Ceausescu a fost un tampit pentru ca a ingradit anumite libertati, si-a infometat populatia si oprea curentul la blocuri in miezul zilei, ca sa faca economie, pentru ca a avut ambitia de a plati datoria externa a Romaniei. Si a platit-o! Si dupa aia l-au impuscat. Cand spun ca a infometat populatia, nu ma refer la faptul ca s-ar fi murit de foame, pentru ca nu murea nimeni de foame, doar ca trebuia sa stai la cozi imense daca voiai sa prinzi ceva alimente mai bune, altfel mancai salam de soia sau ceva de genu'. Aveai cu ce sa umpli matzu', nu mureai de foame si nici nu se murea de frig in apartamente asa cum spun unii.winking

| minrest a răspuns (pentru wildthing):

Stai linistit, ca s-a intrerupt curentul chiar cand eram internat, atat la Brancovenesc, cat si la Urologie, la Panduri. Era aceeasi retea. Stai linistit, ca am fost operat la mana fara anestezie, caci nu am avut dolari pentru anestezic, la negru. Da, pe multi nu ii opera pentru ca nu aveau anestezic, ce te mira? Unde sa te plangi? Cine avea bani din coruptie, cumpara pe dolari, prin intermediul chirurgului; cine avea functie, primea anestezic de la partid.

| wildthing a răspuns (pentru Harfagre):

Erai mult mai respectat atunci daca veneai din Romania, decat esti acum. Sigur ca nu exista libertate de calatorie si daca voiai sa treci granita ilegal, te arestau sau probabil ca daca fugeai te impuscau. Se putea calatori usor in tarile din fostul spatiu comunist, se faceau excursii, iar cand auzeau ca esti din Romania te priveau cu respect, se laudau la prieteni ca au intalnit un roman. Apropo de respect la nivelul cel mai inalt, pe Ceausescu l-a plimbat regina Angliei cu caleasca regala prin Londra. Nu conteaza ce nivel de fatarnicie a fost in spatele acestui gest, dar important e ca a facut-o.winking Romania in nici un caz nu era precum Coreea de Nord, astea sunt doar bazaconii.

La granita romanii mereu aveau cate ceva de adus pe ascuns in tara, granicerii straini puneau tot gramada, ii puneau pe romani sa cante ''trei culori cunosc pe lume'', si le dadeau nimicurile inapoi. Peste tot in tara, turistii straini erau tratati regeste, tu ca turist roman, mancai porcarii langa ei. Eram cei mai dispretuiti europeni, pentru sclavia noastra abjecta, si pentru saracia noastra.

| minrest a răspuns (pentru Harfagre):

Nu au murit de foame direct, dar slabiti de alimentatia proasta, au murit destui cu zile. Mor si acum destui, in urma carentelor de atunci.

| wildthing a răspuns (pentru minrest):

Spui o multime de prostii. Dezinformezi. Alimentatia de atunci era mult mai sanatoasa decat cea de acum. Acum ai impresia ca mananci un salam scump, dar ceea ce mananci de fapt sunt gheare de pasare si alte asemenea chestii, tocate pana ajung o pasta pe care o confunzi cu carnea. Pe vremea aia, alimentele erau "cinstite", adica mancai ceea ce credeai ca mananci. Era o alimentatie sanatoasa (chiar si asa saracacioasa), nu mancai toate chimicalele mizerabile care te omoara cu zile astazi.winking

Pe Ceausescu l-a plimbat cu caleasca, zici tu, ca sa fabrice mizeriile alea. Asa o fi, nu stiu, dar astia de dupa 89 au vandut Romania cu totul, fara sa-i plimbe nimeni cu caleasca. Ceausescu, asa cum era el, a construit. si a construit mult. Astia de dupa el au distrus tot.winking

E foarte suspect cum tii tu minte exact ce scria pe margarina Marga.winking Si apropo, eu nu am gasit niciodata pene si gheare in salam si nici malai in paine, nu ca ar fi ceva in neregula cu malaiul, pentru ca mamaliga a hranit sanatos pe multi de-a lungul istoriei. Cu aia cu cainele ai dat-o rau de gard. In caz ca nu stiai, cainele mananca si c*cat.winking

Nu stii despre ce vorbesti. Salam atat de artificial si de toxic ca cel ce se vindea in Bucuresti, in anii '80, nu se gaseste acum. Dar il mancai, ca ala macar se gasea.

| WhiteLife a răspuns:

Anestezicele inhalatorii sunt cunoscute de mult timp. Daca erau sau nu folosite asa cum trebuie nu stiu cine iti poate spune.

| Vântulalb a răspuns:

Alta tampenie spusa!

| tonyc7 a răspuns:

Anestezie exista de pe vremea Razboiului Civil American, deci cu cel putin 100 de ani inainte de Ceausescu.

| minrest a răspuns (pentru tonyc7):

Da, dar acolo exista si piata libera, asa ca se gaseau anestezice. La noi, nu.

| minrest a răspuns (pentru AlexDorinel):

Existau anestezice in America, caci exista piata; se fabricau, se vindeau la pretul pietei, si spitalele le cumparau. Iar la noi nu exista piata, si statul nu avea de ce sa faca anestezice scumpe, caci nu avea ce face cu banii tai. De asta la noi, pe timpul lui Ceausescu, nu se gaseau anestezice decat pentru bogati, care cumparau in valuta, si pentru cei cu functii, care primeau de la partid.

| AndreeaWTS a răspuns:

De unde scoți frate bazaconiile astea?
Da' ce crezi că se făceau operațiile pe viu? laughing
Îi tăiau ca la măcelărie?

| minrest a răspuns (pentru AndreeaWTS):

Chiar ca la macelarie m-au operat la mana; dar eram legat. Mai si razi. Exista anestezie, desigur; nu se gaseau anestezice.

| lorena1gianinak a răspuns (pentru AndreeaWTS):

Calmează te că omul doar a întrebat. E logic că vrea să știe adevărul

| lorena1gianinak a răspuns:

Anestezie era, nu așa că acum dar era că doar nu opera pe viu. Iar curentul se oprea peste tot

| stefan339 a răspuns:

Da, ne injecta cu curent in loc de anestezie ca sa amortim mai repede