| yumeee a întrebat:

E adevărat că sunt obligată să le dau celor cu recensământul CNP-ul?
Adică au spus că dacă refuz să le dau CNP-ul, primesc amendă.
Nu mi se pare normal să primesc vreo amendă pentru că refuz să dau CNP-ul meu unor străini straight face.

7 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Da, esti obligata sa furnizezi toate datele cerute de formular, inclusiv CNP, conform HG nr. 1502/2009, cu md.si compl. ulterioare, altfel esti amendata. Citez prevederile relevante:
"ART.2.(1) Înregistrarea se face, de regulã, la domiciliul/ reşedinţa persoanelor de cãtre recenzori, pe baza declaraţiei pe propria rãspundere a persoanelor recenzate, sau de catre un membru al gospodariei cu capacitate deplina de exerciţiu.
(2) Pentru înregistrarea corectã a datelor de identificare a persoanelor, acestea vor prezenta, dupã caz, pentru cetãţenii români actul de identitate, certificatul de naştere în cazul minorilor, iar pentru persoanele de altã cetãţenie ori fãrã cetãţenie documente de trecere a frontierei sau documente eliberate de autoritãţile române care atestã dreptul de şedere pe teritoriul României.
ART.20. Încãlcarea prevederilor prezentei hotãrâri atrage, dupã caz, rãspunderea disciplinarã, civilã, contravenţionalã sau penalã a celor vinovaţi.
ART.21.(1) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte:
a) împiedicarea persoanelor implicate în acţiunea de recensãmânt pentru efectuarea înregistrãrilor şi controlului datelor ce fac obiectul recensãmântului în conformitate cu prevederile prezentei hotãrâri sau a desfãşurãrii, în orice mod, a lucrãrilor recensãmântului;
b) refuzul furnizãrii personalului de recensãmânt a informaţiilor prevãzute în programul de înregistrare sau furnizarea de date eronate sau incomplete;
2) Contravenţiile prevãzute la alin. (1) lit. a) şi b) se sancţioneazã cu amendã de la 1.500 lei la 4.500 lei, iar contravenţiile prevãzute la alin. (1) lit. c), d) şi e) se sancţioneazã cu amendã de la 2.000 lei la 5.000 lei."
Recenzorii nu sunt straini, ei indeplinesc o activitate stabilita de actele normative privind recensamantul. De altfel CNP il dai in multe locuri si este trecut in multe inscrisuri. Numai bine!

| alessia5158 a răspuns:

Esti obligata prin lege ( vezi aici care lege : http://www.avocatnet.ro/......orie.html) Daca refuzi, amenda este cuprinsa intre 1500 si 4000 lei!

| EmaS a răspuns:

Mie nu mi l-au cerut.

| iEmonel a răspuns:

Si politistii sunt straini si tot trebuie' sa le dai cand iti cer.
Concluzia o tragi tu.

| stfnn a răspuns:

Este obligatoriu, daca nu vrei risti sa primesti amenda.
Acum ce sa facem.asta-i Romania.

| ketanal a răspuns:

Nu inteleg problema in a le da CNP-ul. CNP-ul este un cod personal public, are si o metoda de calculare, deci oricum ti-l poate afla oricine. Nu este ca PIN-ul de la bancomat, strict secret, doar pentru tine.

| valentin123 a răspuns:

Imi pare rau dar CNP-ul e obligatoriu daca refuzi amenda! Creade-ma!