anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

E normal ca politia sa nu faca nimic atunci cand cineva sta in casa cuiva fara niciun drept, sub pretextul amenintarilor?

Persoana zice ca a fost la politie si i-au spus ca nu pot sa faca nimic pana cand nu e vorba de violenta fizica!

Adica serios tu astepti sa ma bage in spital sau mai rau si pe urma intervii?

Răspuns Câştigător
| Brizbriz a răspuns:

Trebuie sa explici care e situatia, pentru ca ma intoiesc PROFUND ca un strain a venit si a stat la tine in casa iar tu nu ai zis nimic

iar, daca, CHIAR nu are nici un drept, atunci e simplu, prima oara cand pleaca schimbi incuietoarea, iar daca incearca sa sparga usa, atunci chemi politia si el v-a trebui sa dovedeasca ce drept are sa stea acolo

| DanielDanny a răspuns (pentru Brizbriz):

Persoanele au fost intr-o relatie, proprietarul a fost mai mult ca o fost menajera in propria casa, deci o relatie toxica, si acum cand vrea sa scape de ea nu mai pleaca si ameninta pe proprietar si copii ei ca le face rau daca nu ii da bani, dar i s-a mai dat odata cu promisiunea ca pleaca, acum vrea mai multi bani si a trecut la amenintari, fara absolut niciun drept!

| Brizbriz a răspuns (pentru DanielDanny):

Inca odata, schimbatul de yala la tine in casa nu e ilegal in nici un fel
odata in afara casei, daca sparge usa, atunci e incalcare de domiciliu (eventual schimba toata usa cu una metalica)

politia nu face nimic, pentru ca e considerata disputa domestica, si nu se baga fara ordin de la judecator sau rahaturi din astea

ce mai poti face, angajezi firma de protectie, si cand vor sa sparga usa, aia ii imobilizeaza pana vine politia
iar daca vrei sa joci murdar, firma de protectie, vine la 4 dimineata si ii scoate cu forta afara, apoi declarati toti, in cor, ca au iesit singuri si apoi firma de protectie nu le-a mai dat voie inauntru

sau cauta un avocat... BUN

| DanielDanny a răspuns (pentru Brizbriz):

Puteau sa cheme si vecinii politia, mi-au spus copii ca a fost scandal mare acolo intr-o zi!

Daca ar veni politia pana la urma, e posibil sa ii ia pe toti la declaratii?

I-am dat varianta cu iala, dar nici de aia n-are bani, s-a gasit si persoana aia pe cine sa jecmasneasca de bani... pe cei ai saraci din bloc!

| Brizbriz a răspuns (pentru DanielDanny):

Ma bucur ca ti-a raspuns Ioandelasal, el stie legea, eu sunt amator, si ramasesem fara idei, daca, chiar nu are nici un ban, in afara de dat telefoane pe la protv, antena 3, etc. ca sa forteze politia sa faca treaba

25 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Este foarte usor sa scape de respectivul, bineinteles daca vrea, nu este necesara neaparat violenta fizica.
Va trebui sa solicite un ordin de protectie, conform L. nr.217/2003, pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice, rep. in 2020, citez:
"ART. 3
În sensul prezentei legi, violenţa domestică înseamnă orice inacţiune sau acţiune intenţionată de violenţă fizică, sexuală, psihologică, economică, socială, spirituală sau cibernetică, care se produce în mediul familial sau domestic ori între soţi sau foşti soţi, precum şi între actuali sau foşti parteneri, indiferent dacă agresorul locuieşte sau a locuit împreună cu victima.
  ART. 4
(1)Violenţa domestică se manifestă sub următoarele forme:
a)violenţa verbală - adresarea printr-un limbaj jignitor, brutal, precum utilizarea de insulte, ameninţări, cuvinte şi expresii degradante sau umilitoare;
b)violenţa psihologică - impunerea voinţei sau a controlului personal, provocarea de stări de tensiune şi de suferinţă psihică în orice mod şi prin orice mijloace, prin ameninţare verbală sau în orice altă modalitate, şantaj, violenţă demonstrativă asupra obiectelor şi animalelor, afişare ostentativă a armelor, neglijare, controlul vieţii personale, acte de gelozie, constrângerile de orice fel, urmărirea fără drept, supravegherea locuinţei, a locului de muncă sau a altor locuri frecventate de victimă, efectuarea de apeluri telefonice sau alte tipuri de comunicări prin mijloace de transmitere la distanţă, care prin frecvenţă, conţinut sau momentul în care sunt emise creează temere, precum şi alte acţiuni cu efect similar;
c)violenţa fizică - vătămarea corporală ori a sănătăţii prin lovire, îmbrâncire, trântire, tragere de păr, înţepare, tăiere, ardere, strangulare, muşcare, în orice formă şi de orice intensitate, inclusiv mascate ca fiind rezultatul unor accidente, prin otrăvire, intoxicare, precum şi alte acţiuni cu efect similar, supunerea la eforturi fizice epuizante sau la activităţi cu grad mare de risc pentru viaţă sau sănătate şi integritate corporală, altele decât cele de la lit. e);
d)violenţa sexuală - agresiune sexuală, impunere de acte degradante, hărţuire, intimidare, manipulare, brutalitate în vederea întreţinerii unor relaţii sexuale forţate, viol conjugal;
e)violenţa economică - interzicerea activităţii profesionale, privare de mijloace economice, inclusiv lipsire de mijloace de existenţă primară, cum ar fi hrană, medicamente, obiecte de primă necesitate, acţiunea de sustragere intenţionată a bunurilor persoanei, interzicerea dreptului de a poseda, folosi şi dispune de bunurile comune, control inechitabil asupra bunurilor şi resurselor comune, refuzul de a susţine familia, impunerea de munci grele şi nocive în detrimentul sănătăţii, inclusiv unui membru de familie minor, precum şi alte acţiuni cu efect similar;
f)violenţa socială - impunerea izolării persoanei de familie, de comunitate şi de prieteni, interzicerea frecventării instituţiei de învăţământ sau a locului de muncă, interzicerea/limitarea realizării profesionale, impunerea izolării, inclusiv în locuinţa comună, privarea de acces în spaţiul de locuit, deposedarea de acte de identitate, privare intenţionată de acces la informaţie, precum şi alte acţiuni cu efect similar;
g)violenţa spirituală - subestimarea sau diminuarea importanţei satisfacerii necesităţilor moral-spirituale prin interzicere, limitare, ridiculizare, penalizare a aspiraţiilor membrilor de familie, a accesului la valorile culturale, etnice, lingvistice ori religioase, interzicerea dreptului de a vorbi în limba maternă şi de a învăţa copiii să vorbească în limba maternă, impunerea aderării la credinţe şi practici spirituale şi religioase inacceptabile, precum şi alte acţiuni cu efect similar sau cu repercusiuni similare;
h)violenţa cibernetică - hărţuire online, mesaje online instigatoare la ură pe bază de gen, urmărire online, ameninţări online, publicarea nonconsensuală de informaţii şi conţinut grafic intim, accesul ilegal de interceptare a comunicaţiilor şi datelor private şi orice altă formă de utilizare abuzivă a tehnologiei informaţiei şi a comunicaţiilor prin intermediul calculatoarelor, telefoanelor mobile inteligente sau altor dispozitive similare care folosesc telecomunicaţiile sau se pot conecta la internet şi pot transmite şi utiliza platformele sociale sau de e-mail, cu scopul de a face de ruşine, umili, speria, ameninţa, reduce la tăcere victima.
(2)În nicio formă şi în nicio împrejurare, obiceiul, cultura, religia, tradiţia şi onoarea nu pot fi considerate drept justificare pentru niciun tip de acte de violenţă definite în prezenta lege."
Detalii si procedura o poate afla din legea aratata, o gasete in mai multe locuri pe internet.

Bula
| Bula a răspuns:

Daca individul ocupa proprietatea TA (pe care poti dovedi cu acte) fara ca el sa aiba vreo baza legala, atunci rezolvarea este ceea data de @Brizbriz: schimbi incuietoarea si chiar ii retii toate bunurile.
Daca forteaza usa, ai motiv pentru care sa-l denunti la politie pentru spargere!

Răspuns utilizator avertizat
| Bula a răspuns (pentru DracuIa):

Pai, daca are un contract sau intelegere sa stea acolo sau daca nu el e proprietarul, atunci poate sa faca si puscarie, daca-l scoate din casa cu forta! tongue
Mai pune mana si invata un pic, altfel te vei tampi si mai tare! tongue

Răspuns utilizator avertizat
| Bula a răspuns (pentru DracuIa):

Dovezile sunt inscrisurile. Daca nu-s, atunci...

Despre respectul reciproc nu am ce spune cuiva, care mi se adreseaza cu "Bai v-ati tampit toti de-abinelea vad...".

| anonim_4396 explică (pentru Bula):

Doar o completare as dori sa fac la ce ai scris. Este ilegal aspectul prezentat. Daca il evacuezi cu scopul de a ii pastra bunurile, este chiar penal. Daca il evacuezi, esti obligat sa-i returnezi toate obiectele de drept ale lui. In caz contrar, poate solicita 112 si cu echipajul la usa (de fata cu ei), intra si isi ia asupra lui toate bunurile pe care i le-ai retinut fara drept (haine, acte, etc).

| Bula a răspuns (pentru anonim_4396):

Nu totdeauna este asa!
Daca individul a ocupat proprietatea mea FARA ACORDUL MEU si si-a pus bunuri in acel loc, atunci le pot considera bunurile mele. In caz ca individul totusi insista sa-si recupereze bunurile, atuni se invinovateste singur, cel putin pentru efractie!
Eu pot sustine ca sunt bunurile mele, iar el vrea sa le sustraga, poate mi-a si furat cateva bunuri.
Nu are cum sa dovedeasca contrariul, fara a recunoaste efractiunea.

Tu poti sustine, bineinteles. Insa politia nu e proasta si nici nu indoaie legile. Dreptul de proprietate personala nu se amesteca sau se pierde daca cineva si-a depozitat ilegal bunurile intr-o dependinta de-a ta, casa, teren, masina.

Am scris si anterior:
Daca individul a ocupat proprietatea mea FARA ACORDUL MEU si si-a pus bunuri in acel loc, atunci le pot considera bunurile mele. In caz ca individul totusi insista sa-si recupereze bunurile, atuni se invinovateste singur, cel putin pentru efractie!
Eu pot sustine ca sunt bunurile mele, iar el vrea sa le sustraga, poate mi-a si furat cateva bunuri.
Nu are cum sa dovedeasca contrariul, fara a recunoaste efractiunea.

Iti prezint urmatoarul scenariu:
Tu detii o suprafata de pamant pentru care tu esti proprietar si o imprejmuiesti cu un gard si poarta. Pleci din oras pentru 10 zile iar la intoarcere, imi gasesti masina parcata la tine pe teren. Bineinteles ca am desfacut lacatul/poarta si ti-am ocupat in lipsa ta spatiul de care dispuneai. Asta inseamna ca masina mea a devenit proprietatea ta pentru ca am parcat-o pe terenul tau? Nu. Legat de ocuparea abuziva sau distrugerea portii, etc bla bla, se aplica sanctiunile conform prevederilor codului penal insa doar dupa ce politia vine si constata la fata locului: lacat spart, poarta fortata, etc etc. Pentru asta, ma sanctioneaza pe mine, dupa ce se face constatarea. Dar pe tine te obliga sa-mi restitui bunurile.

Daca echipajul vine si gaseste un boschetar in fata usii tale care sustine ca l-ai dat afara la nervi pentru ca nu il mai suportai in casa din diverse motive dar i-ai pastrat actele, hainele si alte posesiuni de drept, politia te va soma sa le i le restitui, cu ei de fata.

Nici nu e nevoie sa incerce sa si le ia cu forta, doar suna la 112 si reclama ca a fost evacuat din spatiul locativ si i-au fost retinute bunurile.

Nu se mai poate discuta despre efractie sau ocupare abuziva, in momentul in care individul a fost acceptat in spatiul locativ cu acordul partilor / proprietarului, tacit sau nu.

Tu vei sustine ca sunt bunurile tale.
El o sa-si recunoasca partea de vina si o sa fie anchetat pentru faptele comise.
Dar politia care nu e proasta se va indrepta si asupra ta fiindca ti-ai insusit fara drept proprietatile lui. Asta desigur, fiindca tu sustii ca fiind buletinul lui pe scaunul tau, e buletinul tau... sau orice alt obiect al lui.
Nu poti altera faptele. Fiecare isi poarta raspunderea pentru actiuni.
In situatia descrisa initial, individul trebuie evacuat cu forta (daca se impune / nu cu bataie-lovituri, cu forta) si odata cu el, trebuie evacuate toate proprietatile acestuia.
El revine la adresa de domiciliu din buletin si cale batuta. Mare branza nu este.

Asta depinde de la caz la caz.
Daca individul nu poate dovedi acordul meu, atunci nu rezolva nimic.
Iar eu le pot retine bunurile, pana ce el cheama autoritatile, dupa care sa le predau politiei, cu inventar, drept dovada efractiunii. Cu asta s-a si incheiat probatoriul.

| sierra1 a răspuns:

"cineva sta in casa cuiva"

mai concret se poate? (deși pare tardiv, pare că te-a luminat colegul premiat)

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Dacă stă în casa cuiva, cum a ajuns acolo, dacă locuiește acolo?
Dacă locuiește acolo, ce face acolo locuind în acea casă?
Cum, cu ce amenință?
Cel ce stă acolo fără un drept, încalcă dreptul de propietate a propietarului. Astfel relația dintre ei, este o cauză civilă. Poliția nu se poate amesteca într-o cauză civilă.
Ce poate face cel căruia i s-a încălcat propietatea.
Să îl dea în judecată.
Judecătorul va decide evacuarea.
I se va pune în vedere să plece.
Dacă nu pleacă, judecătorul poate decide ca un executor judecătoresc să intervină cu forța să îl dea afară. Acela poate. în urma, în baza legii. Poliția nu poate.

| mi25 a răspuns:

Oameni buni, nu asteptati sa va fie luata in considerare o plangere verbala, ca nu se ocupa de ea. Faceti plangere penala. Dar daca are cumva domiciliul la acea adresa poate fi evacuata doar cu hotarare judecatoreasca.
In caz de urgenta se cere ordonanta presedintiala. La instanta. Se rezolva in urgenta.

| zilog a răspuns:

SCHIMBĂ IALA ÎN TIMP CE DOARME
APOI IA CEVA ALCOOL ȚUICĂ CĂ ASTA NU ARDE RĂU SI NU PROVOACĂ ARSURI GRAVE DAR FACE SPECTACOL
IA UN STINGĂTOR
DESCHIDE UȘA
toarnă țuică pe persoana respectivă pe picioare să nicică că ai vrut să îl omori
dă-i foc
ia mai multi prieteni să fiti pregătiți cu mai multe spray-uri dinalea cu piper si arderi lacrimogene
dă-i in nas și in gură cu alea

El văzând ușa deschisă fuge afară să se vaite la vecini ce i-ati făcut
atunci dacă nu s-a stins focul acolo îl așteaptă cineva cu stingătorul
si gata închideți ușa
ușa având o cheie nouă nu are cum să mai se întoarcă că nu mai se potrivește cheia

apoi duceții toate lucrurile personale pe stradă

sau ca să fie și mai drăguț ii dati foc cu benzină la toate lucrurile personale pe motiv de purici gândaci si limbrici paduchi

SAU VA DATI CU BINISORUL IL SCOATETI LA O CÂRCIUMĂ
SI CÂT TIMP STĂ FRAIERUL LA CÂRCIUMĂ CU UNUL UNII DINTRE VOI

IM TIMPUL RESPECTIV CINEVA SCHIMBA IALA

SI II ARUNCATI LUCURILE PE GEAM DACĂ STATI LA BLOC

TU NU AI PRIETENI
de ce trebuie sa mergi la miliție

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Politia romana...laughing Ahahahah, marea majoritate a polițailor sunt niste prostălăi cu diploma. Și cu pretenții mai ales, aere. Nu înțeleg de ce ești așa de mirat, spui poliția română și tragi apa

| Brizbriz a răspuns (pentru anonim_4396):

"acum 3 ore | Schizotix a răspuns:
Politia romana...laughing Ahahahah, marea majoritate a polițailor sunt niste prostălăi cu diploma"

nuuuuuu, nu sunt *doar* prostalai cu diploma, sunt si lenesi de il fac pe ala cu "muieti'ti's posmagii" de ras, d'aia nu misca un deget cand gasesc ORICE SCUZA, care in cazul asta ar fi ca e "disputa domestica" asa ca ei "saracii" nuuu se baga

| DanielDanny a răspuns:

Adica persoana sta fara drept in casa lor, ameninta proprietarul si pe copii lui ca daca nu le da bani le face rau, cand de fapt i-a dat cand a cerut prima data cu promisiunea ca pleaca, si politia o doare in fund ca acea persoana si copii ei stau practic in spaima si teroare in propria casa? foarte frumos politia Romana!
Ia spus ca ei nu se ocupa cu chestii psihice si amenintari, ei se baga doar la violente fizice! Da bine si atunci ce ar trebui sa-i faca?
O vorba de o persoana care nu sta de mai mult de cateva luni la ei! chiar nu exista nici o metoda! A fost practic intr-o relatie abuziva si cand vrea sa scape de persoana nu mai poate!

| nevermatch a răspuns:

Bună, dacă stă fără niciun drept poate fi evacuat în baza hotărârii unei instanțe civile, poliția nu are atribuții în acest sens în lipsa unei hotărâri judecătorești.