| sopranaCadaverica a întrebat:

Este falsa stirea care transmite ca persoanele fara buletin cu cip nu vor mai putea calatori in afara tarii? Daca nu, se incalca un drept al cetateanului european. In lista cu 'drepturi' se afla si faptul ca membrul uniunii poate calatori/avea domiciliu in orice tara europeana.
Dar in tarile care nu sunt membre?
Unde e libertatea si democratia daca eu n-am voie sa calatoresc cu buletin normal si pasaport, ca pana acum?

43 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Nu iti incalca nimeni dreptul de a calatori daca iti iei actul de identitate potrivit. Ce acum poti calatori fara carte de identitate sau pasaport?

| sopranaCadaverica explică (pentru suntserios):

In tarile europene poti calatori doar cu buletinul, fara pasaport.
Intr o stire de pe digi am citit ca nu se va putea calatori fara buletinul cu cip, iar ala clasic nu va fi valabil daca vrei sa pleci, deci, cumva te ar obliga sa ti faci cu cip. De asta am intrebat. Aveti grija unde cititi stirile, ca dezinformarea e crunta.

| suntserios a răspuns (pentru sopranaCadaverica):

Asa si ce daca te obliga sa iti faci cu cip? Care e problema? Oricum esti controlat la granita, ce conteaza cu ce treci? Ca e pasaport, carte de identitate cu cip sau fara?

| sopranaCadaverica explică (pentru suntserios):

Nu mi se pare normal sa fiu 'obligata' sa fac ceva din moment ce pana acum totul a mers foarte bine si fara cipare. Daca era o regula generala, intelegeam
Is multe tari care inca nu au asa ceva si totul e ok. Plus, daca era cu adevarat 'obligatie', nu mai exista posibilitatea de a emite buletin clasic. Asa ca mi se pare o treaba facuta pe jumate. Cu aia neinscrisi electronic nu e acelasi lucru? Ori avem toti buletine cu cip ori nimeni. Altfel judecand, poate eu ca cetatean am parerea mea si nesigurantele, motivele mele ca sa nu accept genul ala de buletin.
Ideea era sa stiu daca stirea e falsa ori nu, sa inteleg faza cu calatoria, nu de ce e bun sau nu cipul. Abordarea ta miroase a 'hartza'.

| suntserios a răspuns (pentru sopranaCadaverica):

Nu miroase nimic a harta, doar ca sunt unii care confunda drepturile cu obligatiile respectarii legii. Atat timp cat respecti legea nu iti ia nimeni din drepturi.

Nici pasapoartele nu aveai cip pana acum cativa ani. Si mergea si asa, si acum au. Si cu aia care nu vor buletin cu cip e simplu. Iti respecti obligatiile legale ti se dau toate drepturile.

| StrongHeart a răspuns (pentru suntserios):

"Cine nu vrea documentul cu cip, primeste varianta simpla, care nu poate fi insa folosita la iesirea din tara".
Acuma' nu zic ca intra 666 in noi cu noile carduri dar nu inteleg de ce noile documente nu vor avea aceeasi valabilitate ca si celelalte(vorbim de buletin).

| suntserios a răspuns (pentru StrongHeart):

Simplu, de ce sa ai doua infrastructuri la granite si aeroporturi cand poti avea doar una mai facila?
UE va reglementa asta prin vara daca nu ma insel

| supadeceapa a răspuns (pentru sopranaCadaverica):

Durează 30 de minute să-ți faci un pașaport electronic care e valabil 10 ani și îți vine cam într-o săptămână acasă.

| sopranaCadaverica explică (pentru supadeceapa):

Unde ai citit ca e valabil 10 ani? Ala clasic cat e valabil? Oricum, prea putin ma intereseaza aspectul asta. N am intrebat de asa ceva.

| supadeceapa a răspuns (pentru sopranaCadaverica):

Pe site, înainte să mă duc să mi-l fac laughing.

Paşaportul simplu electronic are valabilitatea:
- 3 ani pentru minorii cu vârsta sub 12 ani;
- 5 ani pentru persoanele cu vârsta între 12 ani şi 18 ani
- 10 ani pentru persoanele cu vârsta peste 18 ani
Paşaportul simplu temporar are valabilitate 12 luni.

| supadeceapa a răspuns (pentru sopranaCadaverica):

Nici nu costă o avere, să fim serioși, având în vedere câți ani e valabil:
- pentru paşaportul simplu electronic
- 258 lei - pentru persoanele cu vârstă peste 12 ani
- 234 lei - pentru persoanele cu vârsta sub 12 ani

- pentru pasaportul simplu temporar: 96 lei - indiferent de vârstă.

Nu înțeleg de ce ești așa nervoasă. E doar un carnețel, nu te lansează nimeni în spațiu laughing.

| suntserios a răspuns (pentru sopranaCadaverica):

Pai tu mi ai zis ca traiesti in anii 90 inca, si eram curios care e avantajul

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Libertatea și democrația nu au de a face cu buletinul cu cip.
Un buletin cu cip nu poate fi falsificat așa ușor și astfel dreptul tău la securitate, apărarea ta de infractori este mai bine apărat.

| GabiDumitrescu a răspuns:

Nu e falsa. E la fel ca la unele vaccine. Vrei sa traiesti ca in evul mediu, esti liber sa o faci, dar nu ai ce cauta in tarile civilizate, simplu. Buletinele alea cu cip nu iti vind sufletul si alte bazaconii, ci simplifica foarte mult procedurile de identificare samd. Inapoiatii sa ramina in Romanistan, mi se pare normal. Lasa prostiile cu libertatea si democratia, aici discutam de lipsa de educatie si prostia. P.S. Stii ca cei cu retard mintal nu isi pot scoate permis de conducere, nu pot vota, si multe altele, nu? Uite, fix de aia nici anti-cip-istii nu ar trebui sa aiba ce cauta in afara casei. Sa se ingroape naibii in subsol si sa astepte a doua venire a lu' Gizăs.

| sopranaCadaverica explică (pentru GabiDumitrescu):

Nu mai arunca cu mizerii de om care inghite orice cu usurinta pentru ca e 'civilizat' si modern, sunt discutii cu profesori, avocati despre siguranta acestor date biometrice, sa nu mai zic de etica si protectie a propriei libertati, vointe. Stiu ca e misto sa ti versi nervii adunati de cand te ai nascut pana acum pe oamenii needucati care vin cu citate din biblie dar citeste ce zic si oamenii cu 'nitica' carte despre treburile de genul si apoi vei simti mai rar nevoia sa critici in halul asta. Apropo, sa vedem in 20 de ani cum te vei simti cand se vor colecta date deapre irisul, vocea, mersul, chipul tau, stocate de guvern in 'folosul' unei socoetati sigure.

| anonim_4396 a răspuns (pentru sopranaCadaverica):

Vezi ca si facebooku stocheaza, nu te sinucizi?

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru sopranaCadaverica):

In 20 de ani? Ai smartphone, nu? Daca nu e unul dintre alea putine gen Turing care vin cu sistem securizat si free of Google/FB, stii ca astia colecteaza deja date despre tine intr-o veselie, nu? Oamenii cu nitica carte care vorbesc aiurea de datele biometrice sunt avocati si profesori de... ce? Ai CNP? Nu vrei sa renunti la el? Nu vrei sa mergi intr-o pestera si sa iti faci stat in stat acolo ca sa nu mai platesti taxe? Serios ma, voi sinteti normali la cap? Daca nu iti convine sistemul cum e, fa-ti un partid/ONG si lupta sa il faci mai bun, sau macar nu mai vota cu capul in traista. P.S. Nu m-ar deranja sa fiu urmarit de o drona zburatoare care sa imi stea deasupra umarului 24/24 ca nu omor pe nimeni, nu fac afaceri nebuloase, nu imi maltratez familia, iar daca mai traversez strada ca boul pe rosu, dupa prima amenda luata fiindca sunt supravegheat ma voi linisti. Da-mi si mie link la macar UN avocat si UN profesor seriosi cu reputatie si mai ales cu specializare in domeniu care au ceva cu datele biometrice. Eu se intampla sa cunosc oameni care lucreaza in domeniu si concluzia e una singura: astia cu abordarea ta ar trebui sa se duca frumos pe o insula in Pacific sa isi faca stat acolo.

| anonim_4396 a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Nu are smartphone, e suverana nascuta vie

| sopranaCadaverica explică (pentru GabiDumitrescu):

Mai gandeste te la partea cu drona. Cauta pe Youtube : china s digital dystopian dictatorship. Ca sa vezi ca tabloul e mult mai amplu, nu doar ce se intampla in Romanica, care oricum e in urma (mai bine asa, din anumite puncte de vedere) si n Europa in general. Sa vezi unde poate ajunge inteligenta umana folosita in scopuri 'pozitive', de securitate, dar cum tu devii incet incet un robotel trist, lipsit de intimitate si plin de boli mintale la mana conducatorilor diabolici.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru sopranaCadaverica):

China era regim dictatorial oricum. Uita-te la Anglia de exemplu.

| NietzscheFrumosSiDesteptSunt a răspuns (pentru sopranaCadaverica):

Incerci sa fugi de server-ul in care iti sunt continute informatiile din permisul auto? Chiar cele din buletin?
Incerci sa fugi de banca care stie si unde lucrezi?
Ce mai spui de serverele tuturor site-urilor pe care le accesezi si care iti cunosc ip-ul (deci stiu ce provider de internet ai, unde stai si dispozitivul de pe care le accesezi)? Dar de operatorul de telefonie mobila (in cazul in care este altul fata de providerul de internet) care detine si el niste date despre tine?

Esti cam expusa, sa stii.

Iar pentru tine marea problema este cipul ala. Mare branza ca va contine noul buletin datele pe care toate firmele mentionate anterior le detin deja.

| johnnny123 a răspuns:

Faci două erori:

1) Vei putea călători cu paşaport valabil, cu carte electronică de identitate cu cip, emisă după 3 august, dar şi cu actuala carte de identitate aflată în termen de valabilitate

2) Faptul că un om are nevoie de un anumit act (pe care-l poate obține cu ușurință) pentru a trece o graniță nu reprezintă în niciun fel o încălcare de drepturi sau o măsură nedemocratică.

Și până acum aveai nevoie de carte de identitate sau de pașaport ca să treci granița. De ce nu ți s-a părut că ți se încalcă un drept?

Mă amuză foarte tare oamenii care-și dau cu cea mai mare ușurință toate datele personale oricărui site sau oricărei aplicații de pe telefonul mobil, până în punctul în care Google și Facebook știu și ce ai mâncat la micul dejun, dar devin brusc ultragiați de faptul că un act de identitate oficial are un cip pe care sunt stocate niște informații pe care oricum statul le deține.

| sopranaCadaverica explică (pentru johnnny123):

Nu, pana acum puteai pleca in Fr de exemplu cu buletinul si atat. E vorba de principiu. Poti citi mai jos ce am scris.
Da, pe mine nu ma amuza oamenii care fac asta, ci ma alarmeaza, faptul ca isi traiesc viata virtual si se expun in halul acesta. Apropo, eu nu am telefon performant, doar laptop, id urile sunt cu nume aleatorii, online nu cumpar, iar Facebook folosesc doar ca sa pastrez legatura cu oamenii. Adica sunt un om normal, nu un lobotomizat care are incredere oarba in oricine, fara sa analizeze orice i se spune.

| suntserios a răspuns (pentru sopranaCadaverica):

Si ce ai castigat ca tu stai la coada sa iti platesti facturile si eu o fac dintr un click?
Si cu ce te ajuta ca tu stai cu harta sa cauti o locatie si eu o gasesc in 5 secunde cu google maps ul de pe telefon?

| anonim_4396 a răspuns (pentru suntserios):

N-a intrat satan in ea
Smartphoneu e semnu antihristului

| sopranaCadaverica explică (pentru suntserios):

Si ce mi zici mie cum platesti tu factura? laughing bravo tie ca ai gps si restul! Evolutie. Fa ti linistit cardul

| anonim_4396 a răspuns (pentru sopranaCadaverica):

Dar tu nu scrii de pe laptop adica unealta satanica?

| supadeceapa a răspuns (pentru anonim_4396):

Laptop scris invers seamănă cu potop. Să fie oare o coincidență?

| anonim_4396 a răspuns (pentru sopranaCadaverica):

Daca ai bani de Franța, ai bani și de un amărât de pașaport

| doctorandus a răspuns (pentru anonim_4396):

Ha, ha, ha, ce gluma buna.

| aXy99 a răspuns (pentru johnnny123):

Da, ma, dar ala e cipul diavolului, cum, nu stii?
Scrie pe net straight face

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Vezi ca daca citesti pe invers card rezulta drac
Ai grija

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Aproape toată lumea are pașaport. Extraordinar că evoluăm, ceva ireal
Cel mai potrivit și ieftin pentru tine e certificatul de suverană născută vie. Îți trebuie doar un pix și o coala a4

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Incalca doar drepturile debililor mintali

| Dandinelle a răspuns:

Comfort sporit, va intra in portofel, in sfarsit!
Vei putea calatori cu pasaportul in continuare. Eu prefer cu pasaportul pentru ca de cele mai multe ori oamenii se uita la cartea mea de identitate si nu prea o inteleg, incearca sa o indoaie, nu inteleg de ce e asa mare, incearca sa o indoaie etc.

| suntserios a răspuns (pentru Dandinelle):

Pai am ramas singurii care umbla cu ditamai bucata de scandura dupa ei

| SoulReaver a răspuns:

Cine a zis ca nu poti calatori cu buletin clasic si pasaport? Eu din ce am citit nu poti calatori doar cu buletinul fara cip.

| inflicted a răspuns:

Efectul de turmă a lovit din nou. Nu e nicio încălcare, unii pur și simplu nu vă cunoașteți drepturile și obligațiile

| Ioana_9918 a răspuns:

Cetăţenii români vor putea călători în state din Uniunea Europeană după data de 3 august 2021 cu paşaport valabil, cu carte electronică de identitate cu cip, emisă după 3 august, dar şi cu actuala carte de identitate aflată în termen de valabilitate, a declarat comisarul-şef Cătălin Giulescu, şeful Direcţiei de Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, conform Agerpres.

Deci cu pasaport ai voie sa calatoresti, insa daca nu ai pasaport si vrei sa calatoresti intr-o tara UE, ai nevoie de carte de identitate cu cip.
In tarile din afara UE vei putea calatori ca si pana acum: doar cu pasaport.

| sopranaCadaverica explică (pentru Ioana_9918):

Practic ma obliga sa calatoresc in Franta de ex cu pasaport daca nu am buletin electronic? Nu mai sunt european(c)a daca n am actul electronic. Tare.

| Ioana_9918 a răspuns (pentru sopranaCadaverica):

Acestea vor fi regulile UE. Daca vrei sa calatoresti in UE, trebuie sa respecti regulile, nu inseamna ca nu esti cetatean european.
La fel ca atunci cand calatoresti in Turcia, de exemplu, esti obligat sa ai pasaport. Nu inseamna ca nu iti sunt respectate drepturile, inseamna ca trebuie sa respecti regulile din tara in care vrei sa calatoresti.

| sopranaCadaverica explică (pentru Ioana_9918):

E extraordinar cum pana acum nu s-a schimbat nici o lege privind calatoria in alta tara. Ma deranjeaza faptul ca acum trebuie sa dau banii si pe pasaport cand de fapt este dreptul meu, a fost de la bun inceput ca european sa beneficiez de plecari doar cu buletinul(in acest caz, clasic). Pot sa fiu si eu extremista neocomunista, sa zic ca e discriminare. Ala cu cip poate sa plece, eu trebuie sa intocmesc alte hartii, sa dau banii din buzunar, ca un fel de 'pedeapsa' ca nu s cipata pe card. Total inutil. Daca esti cetatean europeansi respecti reguli nu inseamna ca esti si lobotomizat si nu trebuie sa gandesti, sa ti pui intrebari.