| NoName_3728 a întrebat:

Este legal ca un minor(16 ani) sa fie botezat in alta religie, fara acordul parintilor/tutorelui legal? Precizez ca botezul a fost facut fara stirea acestora si ca acestia nu ar fi fost de acord.
Rog seriozitate si sa raspunda cei care stiu ceva in legatura cu acest subiect.

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu este legal, deoarece pana la implinirea varstei de 18 ani nu are capacitate deplina de exercitiu. Aceasta inseamna ca minorul nu isi poate exercita drepturile si nu isi poate asuma obligatii in nume propriu, fara incuviintarea reprezentantului legal (parinte ori tutore). Exista un singur caz cand o minora poate dobandi capacitatea deplina de exercitiu dupa implinirea varstei de 16 ani, respectiv cand s-a casatorit civil in mod legal, cu incuviintarea parintilor si a Directiei pentru protectia copilului, de la data casatoriei dobandind capacitatea deplina de exercitiu. Numai bine!

4 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

De ce sa nu fie legal? Cel care se boteaza nu savarseste un act juridic, deci nu este nevoie ca respectivul sa aiba capacitate de exercitiu. La fel cum nu este nevoie sa fi major pentru a merge cu tramvaiul, a-ti cumpara o inghetata, a-ti plomba un dinte sau a traversa strada, activitati care pot avea consecinte mult mai periculoase decat o baie rituala.

regis
| regis a răspuns:

@ioandelasal - ce drepturi isi exercita minorul cand se boteaza si ce obligatii legale isi asuma?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Dar. Totusi nu este o infractiune cred...
Nu a fost fortat, si nici nu este o infractiune in codul penal aceasta treaba.
Daca merge la politie nu poate sa faca decat o eventuala plangere, nu o sa aiba la ce sa incadreze fapta. Minorul nu a avut de suferit de pe urma acestui lucru. si nu a fost facut nici un document in acest scop, si nici nu au facut mare treaba, l`au scaldat in apa doar laughing
happy
Desigur, asta e parerea mea...

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Esti sigur(a) ca minorul in cauza nu a fost emancipat? Adica are deja calitatea de major, la fel ca la varsta de 18 ani?
Esti din familie?

Depinde care e acea "alta religie"! S-ar putea sa fie o secta religioasa?