| imihaistoian a întrebat:

Este legal sa lucrezi 4 zile (doua 7 dimineata - 7 seara, doua 7 seara - 7 dimineata) urmat de 4 zile libere?

5 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Da, este legal, daca acest regim de munca este prevazut in CIM sau CCM aplicabil.
Pentru detalii poti citi art.111-124 din Codul muncii, republicat in 2011.

Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Codul Muncii:
Art. 112. [durata normală a timpului de muncă]
(1) Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână.
Art. 113. [repartizarea timpului de muncă în timpul săptămânii]
(1) Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus.
(2) În funcţie de specificul unităţii sau al muncii prestate, se poate opta şi pentru o repartizare inegală a timpului de muncă, cu respectarea duratei normale a timpului de muncă de 40 de ore pe săptămână.
Art. 114. [durata maxima a timpului de munca]
(1) Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
(2) Prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.
(3) Pentru anumite activitati sau profesii stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, se pot negocia, prin contractul colectiv de munca respectiv, perioade de referinta mai mari de 4 luni, dar care sa nu depaseasca 6 luni.
(4) Sub rezerva respectarii reglementarilor privind protectia sanatatii si securitatii in munca a salariatilor, din motive obiective, tehnice sau privind organizarea muncii, contractele colective de munca pot prevedea derogari de la durata perioadei de referinta stabilite la alin. (3), dar pentru perioade de referinta care in niciun caz sa nu depaseasca 12 luni.
(5) La stabilirea perioadelor de referinta prevazute la alin. (2)-(4) nu se iau in calcul durata concediului de odihna anual si situatiile de suspendare a contractului individual de munca.
Art. 115. [durata specială a timpului de muncă]
(1) Pentru anumite sectoare de activitate, unităţi sau profesii se poate stabili prin negocieri colective sau individuale ori prin acte normative specifice o durată zilnică a timpului de muncă mai mică sau mai mare de 8 ore.
(2) Durata zilnică a timpului de muncă de 12 ore va fi urmată de o perioadă de repaus de 24 de ore.
Deci este legal.

| Peridava a răspuns:

Urmat de 4 zile libere? Inseamna ca ai un loc de munca cu 6 ore norma. Corect? Da, e legal. La Arcelormittal asa se lucreaza.

| skrtelmrs a răspuns:

Avand in vedere ca un paznic face 24/48, eu zic ca e destul de bine ce ai tu acolo

| DamianCS a răspuns:

Desigur. Singura chestie (de care patronii nu țin cont) este faptul că ce e peste 8 ore pe zi se plătește mai mult (dublu, parcă), la fel și orele din week-end.