Bah frate, eu zic ca da.
Ai omorat, te ia frumusel, il pune sa presteze nitica munca, apoi sa isi sape groapa si sa ii dea sa pileasca 12 gloante normale. Si apoi executie. Frumusel, sa simta si frica, ca da-i dracu de criminali ca sau inmultit.
Cand ii vad pe violatori la stiri ma apuca dracii.
Pai uite, hai sa luam un pedofil. Asta vede, una/unu mic, il ia, ii face treaba, ala se duce acasa, spune la parinti ( daca mai ajunge acasa intreg ) vine politia, zbang la zdub, sta in celula, haleste, si in rest, nu face mai nimic si fata/baiatu stau cu traume toata viata lor.
Apoi dupa vreo 10-20 ani iese afara si ca se plictiseste, poate mai trage inca una.
E corect? Frate, ai violat? As gasi un gay in puscarie si l-as pune pe ala pana incepe sa cante Aleluia amandoi. Daca recidiveaza, hat 12 gloante si aceeasi procedura ca la criminali.
Si pe astia care fura, delapideaza etc, as aplica codul lui hammurabi sau legile de la arabi. Ai furat? Zdranc sa ii taie mana.
Ai lovit pe cineva? X numar de biciuri.
Ca asa, parca se duc la hotel.
Sa fie folosita vorba aia " Ochi pentru ochi si dinte pentru dinte", fara mila.
Eu cred ca nu este necesara si reintroducerea ei nu ar schimba nivelul infractional. Sa ne aducem aminte ca, inainte de 1989 cand exista aceasta pedeapsa, nivelul infractiunilor grave contra persoanei au fost cam acelasi. Lasand la o parte considerentul umanitar, desi este important, sa ne gandim ca la aceasta pedeapsa, in caz de eroare judiciara, nu se mai poate reveni si erori judiciare mai sunt destule. De asemenea, in opinia mea, o pedeapsa cu inchisoare pe viata, fara posibilitate de eliberare conditionata, este mai grea. Numai bine!
La cum functioneaza justitia in Romania, nu cred ca pedeapsa cu moartea ar fi solutia. Eu as opta pentru sistemul ala de la americani de cumulare a pedepselor.
Pentru ca, de obicei, nu e vorba de o singura infractiune, deci, cumuland pedepsele, se poate ajunge la 200-300 de ani de parnaie.
Pai, pe cine ai condamna la moarte atata timp cat justitia este aservita cui vedem ca mai razbate ceva prin media sau banuim? Cred ca acum s-ar face cele mai mari nedreptati si erori judiciare! Poate gresesc!
"Cine esti tu sa propui acest lucru? [...] pentru ca nu voi sunteti cei care hotarati"
De aia s-a dus dracu tara asta ca noi nu avem dreptul la nimic, nici macar la libera opinie(din cate dai tu de inteles). Ii lasam pe altii sa judece in locul nostru.Asa oameni, asa soarta!
Si ca sa raspund si la subiect:
Moartea e cea mai usoara pedeapsa chiar si pentru un criminal.
Tortura da rezultate.
Avem nevoie de un Tepes (fara decese, doar tortura).
Ala care face rau unei alte persoane nu mai merita sa fie trecut in catastiful rasei umane. Da-o incolo de umanitate, pai ce ala se gandea la umanitate, la ce e moral corect cand a bagat furca in vecin, cutitul in om pe strada sau cand a violat?
Si daca judecatorul a gresit, e greu sa imbrace haina de ocnas? Slava Domnului, sunt destui avocati tineri sau studenti la drept care nu au unde sa munceasca...
Daca ar fi dupa mine ar trebui lichidati toti, iar cei care nu au facut fapte asa de grave ar trebui castrati. sau spanzurati de OO parerea mea
In primul rand ar trebui sa se faca o "recalculare a pedepselor". Daca omori pe cineva sau il nenorocesti pe viata iti dau vreo 5 ani de puscarie, iar daca furi o gaina iti da 30... Lucru care nu mi se pare deloc normal. Pedeapsa cu moartea ar fi un pic cam drastica si e posibil ca ulterior sa fim priviti tare ciudat de alte tari si sa ne si catalogheze drept "ucigasi". Din punctul meu de vedere daca s-ar da pedeapsa corecta pentru fiecare neleguire nu cred ca ar trebui sa se ajunga pana la a ucide pentru ca omul ala a ucis, trebuie sa luam in calcul si bolile mintale pana la urma. Nu cred ca ar fi ok, ca un om care a avut discernamant deoarece este bolnav psihic sa fie omorat. Dar in fond orice am spune si am considera noi ca a fi in regula nu s-ar materializa pentru ca "aristrocratia" care e acum la putere nu mai da de mult doi bani pe opiniile noastre.
Personal, as fi de acord -in principiu- cu un referendum pe tema asta si as vota "pentru" reintroducerea pedepsei capitale dar cu urmatoarele amendamente:
1/ legea sa nominalizeze expres si limitativ faptele pentru care ar urma sa fie aplicata pedeapsa.
2/ legea sa interzica in mod expres posibilitatea asimilarii altor fapte cu acelea enumerate ca fiind sanctionabile cu pedeapsa capitala.
Cu toate astea, avand in vedere ca sistemul nostru judiciar este lamentabil, repet, la-men-ta-bil... -ca sa nu folosesc alte adjective dure-, consider ca deocamdata (re)introducerea pedepsei capitale nu este oportuna!
referitor la solutiile care sa stavileasca atrocitatile ce se petrec parca "in valuri'', desigur ca am si eu, la fel ca multi altii, pareri insa -fara a fi pesimist- nu vreau sa "tocesc" tastele mai mult decat e cazu' fiindca tot nu ma(ne) baga nimeni in seama.
P. S.: imi asum riscul de a primi calificativul stupid, dar nu ma pot abtine (as face piatra la rinichi!) si-ti voi rezuma opinia mea cu un citat din vechiul testament : "ochi pentru ochi si dinte pentru dinte".
Sincer ma indoiesc sa schimbe pedeapsa cu moartea ceva in Romania, din pacate este o tara pierduta, locuri de munca nu sunt, taxe mari si impozite uriase sunt, someri sunt, tu cine crezi ca incearca sa fure o paine? aia cu vile? cu totii fura si ajung sa sparga capete pentru ca nu au ce pune pe masa copiilor.asta este guvernarea romaniei.nu se va schimba niciodata nimic.suntem datori vanduti din cauza unor incompetenti.cat despre raspunsul tau ela, o data ce un om ia o viata, asta schimba dreptul daca nimeni nu are dreptul sa ia viata nimanui el de ce sa o ia pe a altcuiva? ei chiar merita pedeapsa cu moartea
Adrian întreabă: