| ema2396 a întrebat:

Este normal/legal ca seful de scara sa ceara bani doar pentru el?
M-am mutat cu chirie in Iasi si ieri am constatat ca din costurile de intretinere 30 de lei trebuie platiti sefului de scara, pentru serviciile prestate in aceasta functie. Nu vorbesc de ceea ce tine efectiv de intretinerea blocului, cum ar fi curatenia sau lumina de pe scara, doar si-a pus el asa o cota acolo sa faca niste bani.

Mie nu mi se pare normal, deoarece el nu face nimic pentru banii aia si nu mi se pare corect sa ma oblige sa ii dau bani, indiferent de suma. El practic face 500 lei pe luna degeaba, alti oameni muncesc o saptamana, poate mai mult pentru banii astia.

27 răspunsuri:
| FruttiFresh300 a răspuns:

In primul rand, nu exista noțiunea de "șef de scară", asta e o chestie comunista rămasă la români. Exista administrator cel care are în grija unul sau mai multe blocuri ce lucrează într-o asociație de proprietari și are un salariu lunar.
Acel "șef de scara" de la tine ia niște bani fără ca ei sa apară undeva.
Cel mai probabil administrația nu știe despre lucrul ăsta, pentru că oamenii ăștia care devin "responsabili de scară" se pun ei singuri în "funcție" sau dacă se cere ajutor de la administrație sa existe o persoana din scara cu care sa tina legătura mai mult, persoana aia face treaba asta voluntar, nici de cum plătit.

| GirlOnline81 a răspuns:

Ceilalti vecini sunt de acord cu aceasta situatie?
De regula "seful de scara" este scutit de la plata cheltuielilor de intretinere cu o persoana. Sa presupunem ca familia lui are 5 membri, in tabel el va figura doar cu 4. Mai mult,

| WaterDrop a răspuns:

Ce este acela un sef de scara? :O Poate ii tine pentru schimbat becuri si sprijinit usi.Profita de el si cheama`l de cate ori ai o problema in apartament, orice fel de problema.Nu vrei sa pui tu hainele la uscat, cheama`l pe el. Covorul tau din sufragerie sta stramb, cheama`l sa ti`l indrepte.Fa`i 4-5 vizite de genul asta pe zi. Daca refuza, spune`i ca il reclami la primarie.

| Freya1 a răspuns:

Eu nu sunt de acord cu administratorii in general in secolul 21.
Si eu una am chirie platesc pentru femeia de servici pe care nu am vazut-o niciodata, pentru curent in conditiile in care usa de la intrare (interfonul) nu mereg decat daca cumva vrea cineva sa te cheme pana la geam si nu vrea sa te strige si nu avem nici senzori la lumina.Becul de la intrare in scara este inexistent iar la mine la etaj e canci lumina dar el cere cel puti 17 lei de persoana (daca sunteti 3 in casa spre exenplu fiecare da 17 lei) in conditiile in care la noi nu se consuma pentru ca sunt foarte multe apartamente goale.El cred ca nici macar nu a luat in calcul apartamentele goale pentru care platim noi astealalti ce locuim.
Eu cred ca mai mult de un leu nu ai de ce sa platesti la curent, la femeia de servici ii dai in fuctie de cat te intelegi cu ea si ea merge si isi ia bani de la om sa nu o fraiereasca nimeni ca vezi doamne "eh luna asta nu au dat oameni".Eu am de gand sa imi pun bec cu senzori la mine la usa si sa il folosesc eu cand am chef, de restul nu o sa imi mai pese ca nici altuia nu ii pasa de mine.

| anonimg a răspuns:

Ca totul să fie legal, trebuie să se emită o chitanță pentru toți banii pe care îi dai. Dacă nu se emite chitanță nu dai banii.
Eu nu vad pentru ce trebuie să existe sef de scară. Este suficient doar administratorul blocului care se ocupă cu orice nevoie din orice scară.
Dacă administratorul vrea să-și pună ajutoare pentru fiecare scară, atunci e problema lui și îi va plăti din salariul lui. Dar nu este nevoie de sef de scară.
Fiecare familie își citește apometrele și le depune într-o zi limită în cutie, iar administratorul vine la fiecare scară și le adună.
Tot administratorul afișează tabelul cu fiecare cheltuială pe apartament, și tot el încasează banii în zile stabilite mai dinainte, și eliberează și chitanță.

Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Singurii platiti intr-o asociatie sunt presedintele, administratorul si contabilul. Ceilalti n-au dreptul. Daca nu se emite chitanta inregistreaza-l si fa-i o reclamatie la politie si una la ANAF. O sa aiba doua bucurii simultane.

| ema2396 explică (pentru anonimg):

Banii acestia ii include in costul total la intretinere, si nu pot plati separat. Nu pot sa merg sa platesc intretinerea si sa ii dau cu 30 lei in minus decat imi cere acolo, ca el asa si-i pune. Foaia pe care o primesc e cu costurile totale la intretinere, deci include suma lui.
Nu stiu ce ar trebui sa fac. Nu o fi o suma mare, dar ma dernjeaza ca practic e un alt mod de a fura pentru mine.

| ema2396 explică (pentru FruttiFresh300):

Banii pe care ii cere sunt trecuti in fisa aceea care se pune la intrare unde se specifica toate costurile legate de intretinere. Cand merg sa platesc intretinerea, platesc si pentru aceea suma.

| ema2396 explică (pentru GirlOnline81):

Pai cica ceilalti vecini l-au ales...

| ema2396 explică:

Eu nu vorbesc de costurile pentru femeia de servici si curent, alea mai sunt vreo 30 de lei. 30 de lei trebuie sa ii dau doar "sefului de scara" ca l-au ales alti vecini sef de scara si nu face nimic decat sa pandeasva pe camera de supraveghere(care a pus-o pe scara si nu vad cum ar fi legal asta) cine vine si pleaca si eventual sa se ia de tine de fiecare data cand nu ii convine ceva.
Sunt de acord cu ce tine de curent si femeia de servici, nici eu nu am vazut-o vreodata, dar macar ea mai face ceva din cand in cand pentru banii aia, asta nu face nimic. Isi ia masini scumpe pe banii locatarilor

| ema2396 explică (pentru Salontanul):

Banii care ii dam lui sunt inclusi in costul total la intretinere, deci primim o foaie cand platim, am sa ma uit pe ea sa vad ce e trecut acolo. In cazul asta nu stiu ce as putea face.

| sofisis a răspuns:

Da, e normal. HG nr 1588/2007 reglementeaza toate cheltuielile proprietarilor, inclusive salariile angajatilor ( instalator, femeie de serviciu, administrator etc.). Mai mult decat atat, un sef de scara are o fisa a postului si un contract in baza caruia trebuie sa fie remunerat.

Salontanul
| Salontanul a răspuns (pentru ema2396):

Daca-i trecut pe chitanta, e bine. La Adunarea Generala (care trebuie sa se tina pana in Aprilie) puteti propune ca seful de scara sa nu fie platit. La noi asa este. Ce sa faci? Ti-am spus mai sus: daca nu-i trecut pe tabel separat pti face reclamatie cum ti-am spus. Atentie! Poate fi trecut la cheltuieli administrative si salarii. Daca, insa, seful de scara are si functia de presedinte, administrator, etc. Trebuie platit. La noi nu incaseaza seful de scara. La noi incaseaza casierul sau administratorul. Apropo! Si casierul este platit. Depinde situatie si la Adunarea Generala se poate schimba.

| GirlOnline81 a răspuns (pentru sofisis):

Greșit. El poate fi remunerat doar dacă e o hotărâre a adunării generale, ori altfel funcția de "șef de scara" nu exista in clasificarea funcțiilor din România (COR). Prin urmare, nefiind o funcție legală, nu este obligatoriu sa fie remunerat.

Acum, dacă ceilalți au fost de acord - și văd ca da - suma de 30 de lei este "japca" pe fata, având in vedere ca o scara de bloc are in jur de 15 apartamente.

| FruttiFresh300 a răspuns (pentru ema2396):

Iar pe lângă acei bani mai scrie cumva și "salariu administrație"?

Bula
| Bula a răspuns:

Gresesti.
Seful de scara are multe atributii, care ii ocupa cel putin timp, dar si cunoastere.
Iata cateva dintre ele:
- supravegherea scarii
- schimbarea becurilor arse din scara
- intretinerea si verificarea usilor si geamurilor
- supravegherea bunei functionari a liftului si ale altor instalatii existente in scara
- anuntarea personalului de service la nevoie si acompanierea lor
- citirea contoarelor individuale de apa rece, calda si de incalzire
- daca sunt flori in scara, atunci udarea lor
- in caz de problema decide procedurile de urmat: intervine unde poate sau anunta autoritatile competente
- etc.

Practic, seful de scara trebuie sa supravegheze bunul mers a tot ce se intampla in scara.
Crede-ma, chiar si verificarea vizuala zilnica (si micile ajustari) dureaza in medie minim cate o ora, la un bloc de 4 etaje (6-7 nivele + anturajul scarii).

| ema2396 explică (pentru FruttiFresh300):

Nu, scrie tarif administrator

| ema2396 explică (pentru Bula):

500 lei castiga pe saptamana un om cu salar de 2000 pe luna. Adica omul alamunceste 40h pe saptamana. Plus ca pentru a avea salar asta ai nevoie de o facultate sau cativa ani de vechime.
1h pe zi inseamna 30 h pe luna. Adica daca ar lucra 8h pe zi ar avea 2600 lei salar. Ceea ce e foarte mult pentru natura meseriei
Dar te asigur ca noi nu avem lift si el nu sta 1h pe zi sa isi faca treaba. Nu prea are ce treaba face in fiecare zi cum zici tu. Nu se ard becurile zilnic, nu citesti nici contoarele zilnic, deci nu lucreaza nici cat zici tu. Altii muncesc mult mai mult pentru aia 500 lei pe care ii face el lunar.
Nu cred ca l-am vazut decat o singura data decat stau aici. Deci puz pe treaba clar nu e. Sincer, eu la mine in oras nu am administrator pe scara si e mult mai ingrijita scara mea decat asta unde stau in chirie. La mine chiar s-au mai facut renovari recent. Aici in Iasi imi stric papucii pe scarile astea.

| ema2396 explică (pentru GirlOnline81):

Pai 500 lei pe luna face din toata treaba asta. Pe fisa de la intrarea in scara scrie ca e tarif administrator. Femeia de servici munceste mai mult ca el si nu primeste atat.

Bula
| Bula a răspuns (pentru ema2396):

Administrator nu e totunul cu sef de scara!
Administratorul face si contabilitatea blocului, preia facturile /calculeaza cheltuielile fiecarui apartament /incaseaza cheltuielile /plateste facturile. Deseori face si atributiile care le-am scris la sef de scara (asta depinde de hotararea proprietarilor si de nevoi).
Pentru 500 lei pe luna greu gasesti un contabil sa rezolve toate acestea, sa raspunda si de bani, facturi achitate, sa tina evidenta restantierilor etc.

| ema2396 explică (pentru Bula):

Nu e contabil... E un pensionar. Facturile ni le platim noi, deci clar nu e cazul.

Bula
| Bula a răspuns (pentru ema2396):

TU platesti factura de gunoi, de iluminatul si incalzirea scarii, cumperi detergent si matura pentru femeia de servici? Daca este ceva de reparat, vine mesterul sa ceara banii la usa fiecaruia, pana le gaseste acasa?

Contabilitatea unui bloc il poate face oricine se pricepe la ARITMETICA caseriei si procedurile de evidenta banilor (cunostinte de scoala generala). Tu stii sa le calculezi?

| GirlOnline81 a răspuns (pentru ema2396):

Nu e vorba de administrator in aceasta postare, ci de seful de scara.

| ema2396 explică (pentru Bula):

Logic ca stiu, eu am si cei 7 ani de acasa fata de tine. Eu nu de costurile alea vorbesc, ce nu ai priceput? Si ce incalzire pe scara, ca nu exista nicio incalzire. El are acolo o taxa doar pentru el, ce e asa greu de priceput? Trebuie sa dau 30 lei lunar ca ce? Ce se mai strica cate o data ceva si e el responsabil sa cheme mesterul? Plus ca o sa ceara bani si pentru mester, nu o sa plateasca din banii care ii primeste.
Asta nu e munca de 500 lei lunar. Mai mult de 10 lei nu merita pe apartament.

Bula
| Bula a răspuns (pentru ema2396):

Ce atributii are, ce trebuie sa faca, cat- cum- si in ceconditii, asta stabilesc proprietarii apartamentelor, in comun.
Un lucru e sigur: salarul net cu "jumat de norma" (4 ore /zi) este mai mare ca 500 lei, unde nu are raspundere atat de mare (avand in vedere sumele pe care trebuie sa le manevreze).
Iar un contabil calificat nu-ti vine sa administreze pentru acei bani.
Pentru nici 200 lei nici altcineva nu face aceea munca, doar eventual voluntar, fara retribuire.

Daca vrei sa platesti doar 10 lei lunar, propune-tepe post de administrator cu acel salar. happy

| sonya a răspuns:

Buna,

Iti spun cum este la asociatia noastra in Bucuresti. Asta nu inseamna ca e la fel, fiecare asociatie are propriile reguli, dar nici una nu incalca legea.

Administratorul sau presedintele de bloc este un angajat cu contract de munca. El se ocupa de tot ceea ce presupune reparatie in bloc: contracte cu cei care vin sa faca reparatiile, pe el trebuie sa il chemi cand ti se strica ceva, el este tras la raspundere pentru orice e legat de bloc. Asa ca e si normal sa fie platiti.

Administratorul nu poate fi contabil, asa cum cineva a spus. Contabilul trebuie sa aiba experienta intr-un program de contabilitate, sa aiba dreptul de semnatura. Nu oricine poate cere bani si nu in ultimul rand, contabilul este cel care emite toate cheltuielile, de la el pleaca si vin toti banii.

A fi presedinte de bloc/administrator nu este deloc usor. trebuie sa te ocupi si de sedintele asociatiei/blocului si sa asculti dorinta tuturor. El trebuie sa vina cu propunerile pentru ceea ce urmeaza a se face in bloc, sa se asigure ca se respecta legea. De exemplu, s-a facut obligatoriu ca fiecare apartament sa aiba electrovalve si senzori pentru gaze. El vine cu propunerile pentru contracte, iar cei din bloc prin vot decid. Nu e o munca usoara, mai ales ca trebuie sa fii la dispozitia tuturor vecinilor. Daca tie asa ti se pare...ia tu in administrare un bloc si ai sa vezi cata munca e.

Succes!

| Raducons a răspuns:

Nu este corect, incearca sa-l reclami la politie, singura care poate percepe o taxa in caz ca se realizeaza ceva in bloc este asociatia de locatari(proprietari).el nu are de ce sa ceara, doar nu este angajat.Intr-adevar este un este un excroc.