anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Este oficial acest articol : "Indiferent de actul prin care se consemneaza în scris începerea urmaririi penale, adiacent acestuia se consemneaza în scris si aducerea la cunostinta persoanei în cauza a învinuirii si a dreptului la aparare, exemplificat prin Modelul nr. 14."?

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Conform Codului de procedura penala, citez:
"ART. 307.Aducerea la cunoştinţă a calităţii de suspect
  Persoanei care a dobândit calitatea de suspect i se aduc la cunoştinţă, înainte de prima sa audiere, această calitate, fapta pentru care este suspectată, încadrarea juridică a acesteia, drepturile procesuale prevăzute la art. 83, încheindu-se în acest sens un proces-verbal.
ART. 309 Jurisprudență
  Punerea în mişcare a acţiunii penale
  (1) Acţiunea penală se pune în mişcare de procuror, prin ordonanţă, în cursul urmăririi penale, când acesta constată că există probe din care rezultă că o persoană a săvârşit o infracţiune şi nu există vreunul dintre cazurile de împiedicare prevăzute la art. 16 alin. (1).
(2) Punerea în mişcare a acţiunii penale este comunicată inculpatului de către organul de urmărire penală care îl cheamă pentru a-l audia. Dispoziţiile art. 108 se aplică în mod corespunzător, încheindu-se în acest sens un proces-verbal.
  (3) La cerere, inculpatului i se eliberează o copie a ordonanţei prin care a fost dispusă măsura.
  (4) Atunci când consideră necesar, procurorul poate proceda personal la audierea inculpatului şi la comunicarea prevăzute la alin. (2).
  (5) Organul de urmărire penală continuă urmărirea şi fără a-l audia pe inculpat atunci când acesta lipseşte nejustificat, se sustrage sau este dispărut."

0 răspunsuri: