| AllieAyl a întrebat:

Este posibil ca cineva care primeste o donație (apartament) sa fie proprietar de drept (apartamentul sa poata fi inchiriat, vandut, fara consimțământul donatorului) dar totodată să aibă o clauză? De exemplu dacă acesta nu respectă condiția de îngrijire, să fie obligat să le ofere despăgubire în bani a imobilului, dar nu imobilul în sine.

11 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Da, este posibil, se numeste donatie cu sarcini.
Daca donatarul (cel ce a primit donatia) nu respecta sarcinile donatia poate fi revocata si imobilul revine vechiului proprietar.
Conform Codului civil, citez:
"ART. 1.029. Efecte
  Când donaţia este revocată pentru neîndeplinirea sarcinilor, bunul reintră în patrimoniul donatorului liber de orice drepturi constituite între timp asupra lui, sub rezerva dispoziţiilor art. 1.648."

| AllieAyl explică (pentru Ioandelasal):

Da, varianta aceasta o stiu. Dar daca de comun acord se doreste ca imobilul sa nu revina si doar sa fie despagubit in bani, in cazul in care nu se respecta sarcinile?
Iar cel care a primit donatia, sa aiba drepturi implicite de proprietar.
Asa se poate oare?

| Ioandelasal a răspuns (pentru AllieAyl):

Se poate si asa dar numai daca donatorul accepta si nu cere revocarea donatiei.

| CristiDinBucuresti a răspuns:

Aceasta intrebare trebuie sa o pui unui avocat care stie legea.

| AllieAyl explică (pentru CristiDinBucuresti):

Da... am pus-o. Astept un raspuns oficial de la notar. Pana atunci am vrut sa mai vad daca cineva a mai intalnit o situatie de genul.

| Wr3nch a răspuns:

Da se cheama contract de intretinere. Inainte de semanre se stabilieste de comun acord ca in caz de nemultumiri din partea celui ingrijit se vor oferi despagubiri in bani dar nu se inapoiaza imobilul.

| AllieAyl explică (pentru Wr3nch):

La contractul de intretinere intra conditia viagera de habitat. Asta inseamna ca nu esti proprietar principal, ci doar dupa ce donatorii nu mai sunt in viata iti revine ca bun principal. Ceea ce mi-ai spus e exact lucrul la care ma refer... si ma gandesc daca se poate legal.

| Wr3nch a răspuns (pentru AllieAyl):

In cazul asta nu. Vei avea drepturi depline ca sa faci ce vrei doar dupa ce mor ei.

| Vântulalb a răspuns:

Intrebarea ta e vaga.
Spui de "conditia de ingrijire". Da amanunte daca vrei un raspuns corect.

| AllieAyl explică (pentru Vântulalb):

Daca pe donatie se pune conditia de ingrijire, legea iti ofera clauza viagera de habitat. Asta inseamna ca bunul nu e al tau ci doar dupa ce donatorii nu mai sunt in viata. Nu poti vinde, nu poti sa il inchiriezi si nici nu pot sa faci buletin fara acordul semnaturii lor. E ca si cum ai fi chirias acolo pana ce ei sunt in viata. Eu ma refeream daca se poate sa ajungi proprietar cu drepturi depline si sa ai conditia de ingrijire de exemplu. Daca nu respecti conditia, sa despagubesti cu bani, nu sa iti ia imobilul. Oare am fost mai clara? Am intrebat si un notar, dar pana ce primesc raspunsul am zis sa intreb. Poate a mai intalnit cineva caz de genul.

| Vântulalb a răspuns (pentru AllieAyl):

Chiar si conditiile/beneficiile expuse de tine nu sunt implicite. Trebuie sa fie mentionate in contract.
Si nu poti sa ajungi proprietar cu drepturi depline inainte de decesul proprietarului in conditiile de ingrijire. Dar daca ai bani pentru o eventuala despagubire, de ce nu iti cumperi o locuinta? Pentru ca nici un notar nu face actul cu conditia despagubirii in bani (legea apara drepturile proprietarului) ci numai si numai cu anularea actului (care te face proprietar in viitor) daca tu nu respecti clauzele.