Situatia expusa de tine se judeca in functie de prevederile contractuale - care primeaza avand in vedere prevederile art. 969 Cod civil conform carora contractul legal facut are putere de lege intre partile contractante. De obicei contractul are prevederi privind neexecutarea ori executarea necorespunzatoare a obligatiilor fiecarei parti contractante si acestea se aplica.
Daca nu exista prevederi contractuale atunci se aplica prevederile legale, respectiv prevederile Codului civil, art. 1294 si urmatoarele, care la art. 1298 prevede ca, daca vanzarea nu s-a executat din culpa unei parti, sanctiunea este pierderea avansului data de cumparator(daca este vina lui) si restituirea dublului avansului primit de vanzator(daca vina ii apartine), acestea numai daca partea aflata in culpa nu cere executarea vanzarii.
De asemenea, daca cumparatorul nu plateste integral pretul, atunci vanzatorul poate cere rezolutiunea contractului de vanzare-cumparare(art. 1365 Cod civil), care se face in conditiile art. 1020 si 1021 Cod civil, daca nu s-a prevazut in contract un pact comisoriu expres de gradul IV, respectiv ca rezolutiunea opereaza de plin drept, fara punerea in intarziere si fara a fi necesara actiunea in justitie. Odata cu cererea rezolutiunii contractului vanzatorul poate cere si daune-interese(art. 1021). Dupa pronuntarea rezolutiunii partile sunt repuse in situatia anterioara incheierii contractului, respectiv cumparatorul va fi obligat sa restituie bunul cumparat(daca i-a fost predat) iar vanzatorul sa restituie avansul primit. Deoarece nu indicati anumite date - obiectul contractului si elementele de care am facut vorbire, respunsul meu este la modul general, respectiv se aplica, in principiu, la orice contract de vanzare cumparare, existand si elemente specifice, in functie de faptul daca s-a vandut/cumparat un bun imobil ori un bun mobil si daca contractul este act autentic ori sub semnatura privata. O zi buna!
Esti avocat sau notar? te apuci sa sctii toate tampeniile cu dat in judecata! eu am scris clar ce si cum e da tu intelegi pe dos. Am spus clar ca numai cei ce cunosc legea sa scrie. Nu te-ai prezentat ca fiind...mmmmda
Ideea e ca eu trebuie sa primesc si data din contract la care trebuiau primiti banii a expirat. Am spus clar! Va rog mult ajutati-ma doar daca cunoasteti legea. Nu vreau sa imi vorbiti din amintiri sau sa va dati cu parerea. Imi trebuie parerea unui avocat sau notar. Nu ce ai patit tu!
Iti multumesc si imi cer scuze ca am fost irascibila dar sunt foarte nelinistita si nu stiu ce sa fac. Merci pentu amabilitate si imi cer scuze ca am fost cam badaranca :*
Cappodonna,
Ca sa nu te manii si pe mine, revin si iti spun ca sunt jurist, dar nu avocat.
@ioandelasal, iti multumesc di n tot sufletul. Esti singura persoana in masura sa ati dai cu parerea; tu cunosti legea si articolele di codul civil. Nu pot decat sa plec capul in fata ta si sa iti multumesc. Toata stima si tot respectul!
Ioandelasal a spus corect.De retinut! In cazul in care una din parti nu'si indeplineste obligatia sa, clauza rezolutorie este aplicabila totdeauna, ca in orice contract bilateral.Rezolutiunea desfiinteaza contractul de vanzare cu efect retractiv ( adica din momentul incheierii lui ) si nu trebuie confundata cu rezilierea, care se aplica in materie de contracte cu prestatii succesive ( exemplu : contractul de locatiune).
sabin89 întreabă: