Prin testament nu se poate incalca rezerva succesorala, asa ca si fratii tai au dreptul la mostenire. Totusi, daca dvs v-ati intretinut tatal si o intretii in continuare pe mama dvs, atunci ai dreptul la cheltuielile facute cu intretinerea, care se vor scadea din valoarea masei succesorale si numai diferenta, daca va mai exista vreuna, se va imparti in mod egal. Aceasta numai dupa decesul mamei dvs.
F a dezbaterea succesorala cat timp e mama ta in viata, astfel obtii partea ei prin vanzare cumparare si 1/4 din partea tatalui si apoi mai negociazi cu fratii.
Vanzare-cumparare, acum, cat mama ta mai e in viata, pentru a fi sigur ca tu vei mosteni tot (aproape). Daca deja exista un asemena act, si acolo spune ca si fratii tai au parte... ramai cu bucatica ta. Deci vanzare-cumparare "bate" testamentul. Tu nu ai spus cine a fost sau cine este proprietarul/ii casei in procent de 100%, "variabila" esentiala pentru a primi un raspuns concret. Daca mama si tatal tau detineau casa 50-50 atunci o sa ai necazuri mari daca fratii o sa-si ceara drepturi
Daca ai punctat ca tu esti mostenitorul testamentului, tu vei mosteni tot, indiferent ca mama ta traieste, sau nu. Insa, corect ar fi sa imparti egal mostenirea cu fratii tai, sa egalizezi situatia; cel putin, asa ar fi corect. Dar, sa revin la raspunsul pe care trebuie sa ti-l dau, tu mostenesti tot, tu vei detine 100% mostenirea tatalui tau.
Nu sunt avocat dar din cate stiu eu exista o clauza in legislatie care le permite fratilor tai sa iti conteste cu usurinta testamentul. Parintii tai sunt obligati de lege sa le lase si lor ceva.
Sfatul pe care l-am primit eu de la un avocat: "Un contract de vanzare-cumparare e cel mai sigur".
Lacatusw2005 întreabă: