Salut prietene! Iti garantez ca cu o astfel de mentalitate nu ti vei gasi niciunde un loc de munca asa ca pentru pretentiile tale. Spui ca stai prea mult in picioare? Dar inainte nu te ai gandit? Ca ai salariul mic? Dar nu stiai pe ce salariu te vei angaja? Ca programul nu ti convine...Eu iti zic asa. indura macar trei luni de zile..sa mai prinzi si tu ceva vechime. si pe urma mai vezi cum este.La Ce Firma de - paza esti? Ce obiectiv. Farmacie metrou? Mega image? Prietene asa este la inceput oriunde te ai duce. Nimeni nu te va primii cu paine si sare. ok?!
Nu e vorba de mentalitate dar am uitat sa precizez ca mi-am gasit un loc de munca mai bine platit la 8 ore. Dupa 2 zile de la semnarea contractului am fost sunat de catre firma respectiva si mi-a spus sa merg la interviu. Am fost si ma pot duce in proba. Eram putin stresat cand am scris mesaju si acum l-am citit din nou si chiar nu m-am exprimat deloc bine in legatura cu ceea ce vroiam eu sa aflu. Imi pare dau daca v-ati facut o impresie proasta despre mine. Am gasit si raspunsul care m-a facut sa ma simt foarte ok. A-si vrea sa-l citit si voi si sa trageti o concluzie.
Perioada de proba si preavizul.
1/ Perioada de proba
• La incheierea contractului individual de munca, se poate stabili o perioada de proba pentru verificarea aptitudinilor angajatului.
Perioada de proba nu este obligatorie, dar la semnarea contractului de munca este specificata o perioada de proba de cel mult 30 de zile calendaristice pentru funcţiile de execuţie şi de cel mult 90 de zile calendaristice pentru funcţiile de conducere.
Pentru muncitorii necalificati si absolventii de invatamant superior perioada de proba are un caracter exceptional si nu poate depasi 5 zile lucratoare pentru prima categorie si cel mult 6 luni pentru absolventi.
In timpul perioadei de proba, atat angajatorul cat si angajatul sunt liberi sa puna capat colaborarii fara preaviz sau justificare, insa, aceasta ruptura trebuie sa se produca exact in perioada de proba si nu la o zi dupa ce aceasta s-a terminat.
Pe parcursul acestei perioade, noul salariat este evaluat de angajator in ceea ce priveste aptitudinea pentru acest post, comunicarea cu colegii si comportamentul general. Ajungand intr-o companie, primul lucru care trebuie facut este familiarizarea cu mediul profesional: organizarea si cultura companiei, colegii, clientii...
Observati, ascultati si invatati! Puneti intrebari angajatorului si colegilor. Scopul vostru este sa asimilati informatii, sa indepliniti misiunile primite cu metodele de lucru propuse.
Capacitatea de integrare si munca in echipa sunt esentiale. Salariatul trebuie sa aiba grija sa comunice, de exemplu, mergand la pranz cu colegii. Dar atentie, sa nu va expuneti viata personala si sa nu fiti foarte familiar.
La un anumit interval de timp, de exemplu la o luna, ar trebui sa aveti o intalnire cu superiorul sau cu directorul de resurse umane. Aceasta va permite, daca este nevoie, rectificarea obiectivelor profesionale, relatiile cu colegii sau atitudinea generala, fara a astepta data limita a perioadei de proba.
Avantajele perioadei de proba pentru salariat sunt :
• considerarea perioadei de proba ca si vechime in munca si beneficierea de toate drepturile prevazute in legislatia muncii;
• acomodarea cu noul loc de munca;
• daca acomodarea nu s-a facut si salariatul nu este multumit de noul post, acesta poate renunta imediat la postul respectiv.
2/ Preavizul
• Preavizul constituie termenul care anunta incetarea contractului de munca. Cu toate ca salariatul demisioneaza, contractul de munca este in vigoare si pe perioada preavizului.
Durata perioadei de preaviz, in cazul demisiei, nu poate fi mai mare de 15 zile pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere iar durata perioadei de preaviz in cazul concedierii nu poate fi mai mica de 20 zile lucratoare.
Perioada preavizului are un termen stabilit, nu poate, in principiu, sa fie intrerupta sau suspendata. Perioadele de preaviz difera de la un stat la altul si este recomandat ca firmele multinationale sa-si alinieze politicile la legile din Romania.
Nu uitati ca perioada de proba si preavizul protejeaza atat angajatorul cat si salariatul! Daca aveti nelamuriri nu ezitati sa discutati cu un avocat sau consilier juridic!
Poate sa-ti desfaca disciplinar contractul de munca, pentru absente nemotivate. Aceasta te-ar putea afecta la o noua angajare, unii patroni se uita si la asta.
Te sfatuiesc cateva lucruri.Inteleg ca nu esti bodyguard, esti un paznic imbracat in uniforma.Este una din meseriile tranzitorii, cand efectiv nu ai un job stabil. Vorbind de salariu, este o intelegere in bransa angajatorilor in acest domeniu.Gandeste-te cine sunt patroni! Si daca stateai 6 luni, descopereai ca nu ai nici macar contract de colaborare.Pleaca tata linistit, stai cuminte si gaseste o meserie banoasa.Du-te la firma, preda echipamentul in baza unui proces verbal, semnat si de patron.Din 93, pana in 96 am lucrat bodyguard veritabil.Cand am avut neantelegeri cu patronul, m-am uitat urat la el si a inteles ca e groasa! Sfatul meu este sa-ti scrii o demisie olografa si sa-ti pastrezi o copie.Scrie in demisie ca din motive contractuale, nu mai poti continua activitatea.Eu daca asi fi in locul tau,asi legaliza demisia la un notar si asi trimite, postal. Daca faci asta, trebuie scris in demisie, toate motivele, nemultumirii tale si vei fi acoperit.Stai linistit, nu vrei sa mergi, asta este! Nu cred ca sa inregistrat contracul tau in 3 zile, mai ales ca ei se agata de perioada de proba.Revino si te vom ajuta toti!
Mii De Scuze ca am fost atit de dur cu tine si pe alocuri poate te am jignit.
Inca odata mii de scuze! Si multumesc pentru funda.
apropo unde ai reusit sa te angajezi?, pana la urma?
Mult succes!
Eşti angajat cu contract de muncă? Ai dat cartea de muncă patronului? Eşti angajat de probă? Vezi aici codul muncii reactualtzat în 2012:
MI de scuze:
http://legeaz.net/legea-53-2003-codul-muncii/
Inainte sa pleci de la acest loc de munca, incearca intre timp sa-ti cauti in alta parte si pana nu ai ceva sigur, abia atunci renunta la acest job. Iti va fi mai usor. Chiar daca salariul e mic, ai rabdare pana iti cauti un altul si atunci poti pleca lejer.
Am avut un prieten care a avut acelasi job ca si al tau si facea ture de 12-14 ore lucrate zilnic cu 1 zi libera.
Este greu daca renunti la ceea ce ai acum si apoi nici pe al2lea job sa nu-l ai!
Faci cum doresti, dar gandeste-te un pic si ia orice sfat!
Iti poate desface contractul de munca intr-un mod care sa te afecteze pe viitor, la alte angajari... daca te va mai angaja cineva! oricum, are dreptate...20 de zile de preaviz sunt obligatorii, apoi poti sa pleci!
In contrat scrie ca sunt in 90 de zile de proba. La mine asta e a 6-a zi cand ma duc la munca, daca imi scriu demisia pot sa plec fara a mai face preaviz? Am auzit de la multa lume ca nu am voie sa lucrez in paza daca nu am atestat. Nu sunt nici inscris la un curs pentru a obtine atestatul
Proba de 90 de zile? pai ce? esti in functie de conducere? hhmmm! nu te lasa intimidat, o fi el angajator dar ai si tu drepturi ca si angajat! in contract scrie ceva despre incetarea colaborarii? trebuie sa scrie, altfel e apa de ploaie contractul! si daca stiam ca dai funda celor ce te cearta, sa vezi ce teorie iti tineam eu :p
Pe contrat scrie ca 90 de zile sunt in proba, daca sunt in proba pot sa imi scriu demisia fara a mai face preaviz. E o firma neserioasa. Am auzit ca mult i vin si peaca de la aceasta firma. Eu lucrez in paza fara a avea atestat si nu sunt nici inscris la curs pentru a obtine acest atestat.
sabin89 întreabă: