| Lidia146477 a întrebat:

Eu și vărul meu avem o relație suntem verișori de gradul 5 ne placem reciproc eu am 18 ani și el 21 nu știm cum să le spunem părinților noștri despre asta noi ne iubim.E ok dacă avem relație find veri de gradul 5? Ne putem căsatori este legal? Cum să le zicem părinților dau funda

10 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Voi ca verisori nu puteti avea nici un fel de relatie, fiindca puteti avea copii cu debilitatea mentala.

| Madaxo97 a răspuns:

Veri de gradul 5 nici măcar nu există, cred ca puteți avea o relație dacă nu aveți legătură de sânge în mod direct, adică dacă nu sunteți veri buni, primari.

| Diana4you97 a răspuns:

Nu știam că există veri mai mult de gradul 3.

| Diana4you97 a răspuns:

Articolul 274 din Noul cod civil interzice încheierea căsătoriei între rudele în linie dreaptă, precum şi între cele în linie colaterală până la al patrulea grad inclusiv (veri primari). De exemplu, este interzisă căsătoria între tată şi fiică, bunic şi nepoată, unchi şi nepoată sau mătuşă şi nepot.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Este un grad de rudenie indepartat, asa ca puteti avea orice fel de relatie si chiar sa va casatoriti, atat civil, cat si religios, vcel putin la ortodocsi.

| Dragobeta a răspuns:

Verisori de gradul 5?
Nu e nici un grad de rudenie. Iubiti-va si spuneti deschis asta parintilor vostri.

| Dragobeta a răspuns (pentru Diana4you97):

Verii primari nu sunt veri de gradul 5. Iti dai seama cat de departe este asta? Ma mir ca mai stiu ca sunt rude pe undeva.

| untu a răspuns:

Codul civil (1)-prevede încheierea căsătoriei între rudele în linie dreaptă, precum şi între cele în linie colaterală până la al patrulea grad inclusiv este interzisa! (2)Pentru motive temeinice, căsătoria între rudele în linie colaterală de gradul al patrulea poate fi autorizată de instanţa de tutelă în a cărei circumscripţie îşi are domiciliul cel care cere încuviinţarea. Instanţa se va putea pronunţa pe baza unui aviz medical special dat în acest sens. (3) În cazul adopţiei, dispoziţiile alin. (1) şi (2) sunt aplicabile atât între cei care au devenit rude prin adopţie, cât şi între cei a căror rudenie firească a încetat prin efectul adopţiei. Deci rudenii de sânge în linie colaterală, care se opresc de la căsătorie până la al şaptelea grad, inclusiv. Rudenii de sânge în linie colaterală, care se opresc de la căsătorie până la al şaptelea grad, inclusiv. Fraţii de o mamă sunt de gradul II de rudenie; verii primari sunt de gradul IV de rudenie; verii al doilea sunt în gradul VI de rudenie şi nu se pot căsătorii unii cu alţii; verii al treilea sunt în gradul VIII de rudenie şi aceştia au voie să se căsătorească între ei. Fraţii şi verii de tată vitreg sau mamă vitregă, nu se pot căsători între ei tot până la gradul VII inclusiv. În cazuri de nedumerire se cere sfatul şi dezlegarea episcopului locului.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru untu):

Si ce legatura are raspunsul tau cu intrebarea? Macar ai citit intrebarea cu atentie?
Si explica-mi de ce raspunsul meu este nefolositor si eronat?
Se incadreaza gradul de rudenie pomenit in gradul 4 de rudenie?

| Dragobeta a răspuns (pentru untu):

De ce crezi ca raspunsurile mele sunt eronate? Puteai sa raspunzi cu o explicatie. Ei sunt dicolo de gradul 4.
Scuteste-ne cu aprobarile popilor!