Pai sunt mai multe chestii de respectat:
-materialul genetic sa fi fost recoltat si conservat corespunzator;
-cand se decongeleaza doza, apa trebuie sa aiba temperatura optima, altfel mor spermatozoizii;
-operatorul insamantator sa stie ce face, la vaci e mai delicata introducerea tijei pistoletului prin cervix;
-vaca trebuie urmarita cand intra in calduri si alegerea momentului optim pentru insamantare, respectiv cand prezinta si elimina acea secretie cu aspect limpede, sub forma de filon;
-repetarea insamantarii cam dupa 8-12 ore de la prima insamantare;
-daca animalul este stresat;
-animalele mai batrane, ce nu au fost obisnuite cu procedeul insamantarii artificiale s-ar putea sa comporte un anumit stres;
-de obicei nu animalul este `vinovat` de nereusita, alegerea momentului optim si profesionalismul operatorului sunt cele care fac diferenta intre o IA reusita si una gresita.
Salut, specialist nu sunt, dar absolvent de zootehnie da. Cu ce pot incerca sa te ajut?
Cum se explica faptul ca o vaca ramane gestanta doar natural? Faci 5 insamantari si nimic. Apoi ramane gestanta din prima.
Nu sunt dpecialist dar le am cu culturile cerealiere (grau, floarea-soarelui, porumb, orz si orzoaica de toate tipurile)