| dumizumi a întrebat:

Exista un termen minim pe care mi-l poate da proprietarul cand ma da afara? El a venit si mi-a zis ca la finalul saptamanii sa eliberez casa, insa eu nu am unde sa ma duc si nici nu pot gasi chirie asa repede. Efectiv nu am timp acum sa caut chirie. Am contract cu el, in legalitate totul. Exista vreun astfel de termen, legea ma protejeaza si pe mine sau sunt la mana lui?

3 răspunsuri:
| aditimus a răspuns:

Vezi ce a stipulat in contract.

| dannyel86 a răspuns:

Exista termene, dar nu atat de scurte de 7 zile.

"Potrivit prevederilor legale în vigoare, rezilierea contractului de închiriere poate fi făcută prin:

1. Denunțare unilaterală – aceasta poate fi făcută atât de către proprietar, cât și de către chiriaș, cu acordarea unui termen de preaviz.

În cazul în care contractul de închiriere a fost încheiat pe o perioadă determinată de timp, proprietarul trebuie să ofere un termen de preaviz de cel puțin 60 de zile.

În cazul în care contractul de închiriere a fost încheiat pe o perioadă nedeterminată de timp proprietarul poate renunța la acesta prin notificare, oferind o perioadă de preaviz de 60 de zile dacă intervalul pentru care s-a stabilit plata chiriei este egal sau mai mare de o lună, respectiv de 15 zile în cazul în care acesta este mai mic de o lună.

2. Rezilierea contractului – aceasta poate fi cerută atât de către proprietar, cât și de către chiriaș, în cazul în care una dintre părți nu respectă obligațiile asumate în contract.

Un proprietar poate cere în instanță rezilierea contractului dacă chiriașul sau alte persoane care locuiesc alături de acesta au un comportament care face imposibilă conviețuirea cu celelalte persoane care locuiesc în imobil sau în imobile învecinate sau împiedică folosirea normală a locuinței sau a părților comune.

Contractul de închiriere poate fi încetat înainte de termen și în cazul în care locuința dată în chirie este vândută, dar doar cu o perioadă de preaviz de două ori mai mare față de cea de notificare a denunțării contractului.

În cazul în care chiriașul decedează, familia sa are dreptul, în termen de 30 de zile, să opteze pentru continuarea contractului de închiriere sau pentru încetarea acestuia.

Cum poți evacua chiriașul?
Evacuarea chiriașului dintr-o locuință, de exemplu pe fondul neplății chiriei, poate fi realizată de proprietar pe baza unei notificări făcute în scris prin intermediul unui
executor judecătoresc. Chiriașul este obligat să elibereze astfel locuința în termen de 30 de zile.

În cazul în care contractul de închiriere a încetat, dar chiriașul nu a părăsit locuința, tot prin notificarea făcută în scris prin executorul judecătoresc se va face evacuarea. Acesta va avea la dispoziție un termen de 5 zile pentru eliberarea spațiului.

Dacă, în ciuda notificării făcute, chiriașul nu vrea să părăsească locuința, evacuarea acestuia se va face pe baza unei hotărâri judecătorești.

Chiriașul trebuie să plătească chiria până la data eliberării locuinței și este obligat să repare orice daune cauzate până la acea dată."

https://www.imobiliare.ro/......iriasului/

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Da, exista termene minime de 60 de zile sau 15 zile, dupa caz, conform Codului civil, citez:
"ART. 1.824. Închirierea făcută fără determinarea duratei  
(1)Atunci când contractul de închiriere s-a încheiat fără determinarea duratei şi nu s-a convenit altfel, chiriaşul poate denunţa contractul prin notificare, cu respectarea unui termen de preaviz care nu poate fi mai mic decât sfertul intervalului de timp pentru care s-a stabilit plata chiriei.
(2)În cazul prevăzut la alin. (1), locatorul poate denunţa contractul prin notificare, cu respectarea unui termen de preaviz care nu poate fi mai mic de:
a) 60 de zile, dacă intervalul de timp pentru care s-a stabilit plata chiriei este de o lună sau mai mare;  
b) 15 zile, dacă intervalul de timp pentru care s-a stabilit plata chiriei este mai mic de o lună.  
  ART. 1.825.Denunţarea închirierii încheiate pe durată determinată  
(1)Dacă închirierea este pe durată determinată, locatarul poate denunţa unilateral contractul prin notificare, cu respectarea unui termen de preaviz de cel puţin 60 de zile. Orice clauză contrară este considerată nescrisă.
(2)În cazul în care închirierea este pe durată determinată, iar în contract s-a prevăzut că locatorul poate denunţa unilateral contractul în vederea satisfacerii nevoilor locative proprii sau ale familiei sale, acestei denunţări i se aplică termenul de preaviz prevăzut la art. 1.824 alin. (2)."