| elimiha a întrebat:

Exista vreo lege care sa le dea voie celor care nu au domiciliu sa isi faca o carte de identitate in orasul in care muncesc si stau cu chirie, iar proprietarul nu e de acord sa ii ia in spatiu? Va multumesc

14 răspunsuri:
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Nu, nu poti sa-ti faci buletin in casa unui om impotriva voineti lui. Poti, cel mult, sa-ti faci o adeverinta provizorie (tine loc de buletin) in care se precizeaza ca nu ai domiciliu.

IMPERIA
| IMPERIA a răspuns:

@Elimiha dragă, răspunsul este clar, nu îți poți face flotant (a se citi resedința care e aclași lucru cu a locui pe o durată determinata de maxim un an de zile) fără acordul proprietarului.
Găsește altă locuință unde să te înțelegi cu proprietarul.

miruna-apostol
| miruna-apostol a răspuns:

Daca ai resedinta la o alta adresa decat cea de domiciliu si ai contract de inchiriere, nu mai este nevoie de consimtamantul proprietarului pentru aplicarea vizei de resedinta, deoarece se considera ca si-a exprimat consimtamantul in comentul incheierii contractului. Completezi cererea la serviciul de evidenta populatiei si faci dovada spatiului cu contractul de inchiriere.
Poti sa-ti stabilesti si domiciliul in acel oras, daca gasesti o persoana (prietena, colega), care sa dea o declaratie din care sa rezulte ca te accepta in spatiul de locuit (doar pentru a putea sa-ti intocmesti actul de identitate).
In cazul in care nu poti face dovada ca ai un spatiu de locuit (nu ai contract de inchiriere, nu ai declaratia gazduitorului), in conformitate cu art. 17 alin. (1) din Legea nr. 105/1996, ti se va elibera o carte de identitate provizorie.

miruna-apostol
| miruna-apostol a răspuns:

@elimiha punctul c) se refera la cazurile in care o persoana nu are acte de proprietate pe numele sau dar nu are nici contract de inchiriere. Pentru ca acea persoana sa poata sa-si stabileasca domiciliul sau resendinta intr-un imobil, este necesar ca proprietarul imobilului sa dea o declaratie de primire in spatiul de locuit, pe propria raspundere, din care sa rezulte ca este proprietar si ca este de acord ca o alta persoana (in afara de membrii familiei) sa locuiasca in imobilul lui (casa lui). Pentru ca sa presupune ca locuieste acolo, trebuie sa figureze si in cartea de imobil (asta va verifica politistul).

daniela
| daniela a răspuns:

Fara domiciliu intr-o anumita localitate nu poti sa-ti faci acte pentru localitatea respectiva. Iar daca cineva te ia in spatiu poti sa-ti faci viza de flotant cu CI mai greu.

| andreutz a răspuns:

Te referi la viza da flotant sau la carte de identitate cu domiciliul stabil in orasul respectiv?

| machupicchu a răspuns:

Existenta unui spatiu asigurat este conditia in baza careia se poate elibera o CI cu domiciliu intr-o localitate, alta decat aceea de domiciliu avut pe CI existenta. Nu exista, nu a existat si nici nu va exista vreodata o lege prin care sa se elibereze o CI fara a avea un spatiu asigurat.

| machupicchu a răspuns:

Adeverinta provizorie se elibereaza cu specificatia"fara acte spatiu" dar numai cu resedinta in localitatea de domiciliu avuta la data eliberarii, deci nu-i schimba resedinta de domiciliu.Pentru schimbare este asa cum am scris : necesar spatiu pentru o perioada de cel putin 2-3 ani (contract de inchiriere, de comodat + declaratia proprietarului ca este de acord sa te primeasca in spatiu...si alte acte doveditoare...

Janina
| Janina a răspuns:

Iti faci viza de flotant, e o chestie tongue care se lipeste pe spatele buletinului, cel putin eu asa am tongue

| greg a răspuns:

Poate flotant.

| cribus a răspuns:

Nu proprietarul trebuie sa vina sa de-a semnatura... fara nu ai ce face

| frumusik007007 a răspuns:

Mai daca platesti chirie sa stii ca gazda ta ar trebui sa te ia in spatiu altfel u stai ilegal la el in locuinta! de aici rezulta ca el arfi obligat sa te ia in spatiu dar daca refuza nu ai cum sa iti faci IB! sper ca ti am fost de ajutor

| silvershark a răspuns:

Detalii despre cartea de identitate gasesti aici: http://www.somara.ro/index.php/actepersonale/ci

| elimiha explică:

VI. DOVADA ADRESEI DE DOMICILIU SAU DE RESEDINTA SE POATE FACE CU UNUL DIN URMATOARELE DOCUMENTE:
a) acte incheiate in conditiile de validitate prevazute de legislatia romana in vigoare, privind titlul locativ;
b) declaratia scrisa a gazduitorului, persoana fizica sau juridica, de primire in spatiu, insotita de unul dintre documentele prevazute la lit. a);
c) declaratia pe propria raspundere a solicitantului, insotita de nota de verificare a politistului de ordine publica, prin care se certifica existenta unui imobil, faptul ca solicitantul locuieste efectiv la adresa declarata, pentru persoana fizica ce nu poate prezenta documentele prevazute la lit. a) si b); Spuneti-mi va rog, punctul C la ce se refera?