| mavaboo a întrebat:

Exista vreo lege/ normativa care sa impuna un pret maxim admis la paine? m-i s-a facturat paine de 300 grame cu 10 lei/buc (tva inlus) in loc de 1 leu. Pretul pietei (se poate demonstra la piata de desfacere a acestui furnizor si a acestei zone, chiar a tarii)

5 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu exista nici o lege. Pretul se stabileste intre producator si cumparator (magazin). Daca tu consideri ca pretul este prea mare nu o sa-l platesti, vei plati doar cat consideri ca este real si o sa va judecati, daca producatorul te va da in judecata.

| mavaboo explică (pentru Ioandelasal):

Societatea care a emis factura cu 10 lei/paine 300 gr (tva inclus) era in lichidare judiciara, iar acum am primit o somatie/convocare la conciliere din partea societatii lichidatoare. Am platit pretul pietei atunci, cand s-a emis factura. Intrebarea este daca impreuna cu lichidatorul se poate ajunge la o intelegere amiabila. Am facturi emise de acelasi producator catre alti agenti economici (atat in perioadele anterioare cat si dupa ce mi-a emis factura supraestimata) la pretul pietei. Chiar si facturile emise acum (dupa mai bine de doi ani) au aceleasi preturi sau chiar mai mici.

| Ioandelasal a răspuns (pentru mavaboo):

Du-te la conciliere. Poti ajunge la o rezolvare amiabila cu lichidatorul, dovedind ca ai platit pretul pietei. Daca n-ar fi de acord atunci i-ar mai ramane calea actiunii in justitie dar n-ar avea castig si nu cred ca o va face.

kongeriket
| kongeriket a răspuns:

„Exista vreo lege/ normativa care sa impuna un pret maxim admis la paine?" - Nu. Dacă eu vreau să vând pita cu 40 de lei bucata - tu ai dreptul să nu cumperi de la mine dar nu mă poți obliga s-o vând cu 3 lei.

Însă, înclin să cred că aici a fost vorba de-o tastă bătută greșit de casier și, dacă mai ai chitanța pe care scrie „pâine 300gr - 10 lei" - cred că înțelegerea amiabilă e o soluție bună.

Dacă cine ți-a cerut banii ăștia (și tu i-ai plătit) nici nu vrea s-audă de-așa ceva, atunci asta e. Nu ai ce să faci, legal vorbind.
Poți doar să spui tuturor să nu mai ia de-acolo că trage țepe și, desigur, să nu mai cumperi tu de-acolo. Dar să-l constrângi să scadă prețul - nu poți.

| Decrepit a răspuns:

E un abuz facut de distribuitor.Pretul nu este impus niciodata de un stat cat de cat democratic si nici nu se fac recomandari ofertantilor si producatorilor cu cat sa vanda.Totusi,probabil a fost o greseala de facturare (un cod de bare introdus gresit, probabil, al unui alt produs) si nu e nevoie de actiune judiciara, oricat de meschin este un distribuitor, nu poate fi chiar asa.O vizita la locul de unde ai cumparat si o lamurire de la distribuitor si se rezolva.