Stati linistiti, fostul prieten nu poate face nimic, este doar o amenintare facuta din necunoasterea legii. In acest sens citez dispozitiile legale relevante din Codul Familiei:
"Sectiunea a II - a. Filiatia fata de tata
ART. 53.Copilul nascut in timpul casatoriei are ca tata pe sotul mamei.
Copilul nascut dupa desfacerea, declararea nulitatii sau anularea casatoriei are ca tata pe fostul sot al mamei, daca a fost conceput in timpul casatoriei si nasterea a avut loc inainte ca mama sa fi intrat intr-o noua casatorie.
Dispozitiile art. 51. sunt aplicabile si situatiilor prevazute in prezentul articol.
ART. 54.Paternitatea poate fi tagaduita, daca este cu neputinta ca sotul mamei sa fie tatal copilului.
Actiunea in tagaduirea paternitatii poate fi pornita de oricare dintre soti, precum si de catre copil; ea poate fi continuata de mostenitori.
Actiunea se introduce de catre sotul mamei impotriva copilului; daca acesta este decedat, actiunea se porneste impotriva mamei sale.
Mama sau copilul introduce actiunea impotriva sotului mamei; daca acesta este decedat, actiunea se porneste impotriva mostenitorilor lui.
Daca titularul actiunii este pus sub interdictie, actiunea va putea fi pornita de tutore.
Mama copilului va fi citata in toate cazurile in care nu formuleaza ea insasi actiunea.
ART. 55.Actiunea in tagaduirea paternitatii se prescrie in termen de 3 ani de la data nasterii copilului. Pentru sotul mamei, termenul curge de la data la care a luat cunostinta de nasterea copilului.
Daca actiunea nu a fost introdusa in timpul minoritatii copilului, acesta o poate porni intr-un termen de 3 ani de la data majoratului sau.
Reclamantul poate fi repus in termen, in conditiile legii."
Din dispozitiile legale rezulta foarte clar ca nimeni, infara celor aratati, nu poate introduce o actiune in stabilirea paternitatii, in cazurile aratate si daca ar introduce o asemenea actiune aceasta ar fi respinsa din start ca inadmisibila si pentru lipsa calitatii procesuale active, fara sa se judece pe fond. Numai bine!
In principiu, tatal natural al copilului nu are nici un drept. Insa, daca o da pe mama copilului in judecata, aceasta va fi nevoita sa recunoasca ca avea o relatie cu el in momentul in care a ramas insarcinata (sperjurul e infractiune), asa ca poate fi obligata sa faca test de paternitate. Faptul ca i se recunoaste paternitatea nu inseamna deloc ca i se va da si custodia copilului.
Nu-i poate lua copilul mamei, sunt doar amenintari inutile! Daca totusi va fi data in judecata, un avocat bun o va ajuta sa-si rezolve problema.
In cel mai rau caz, prietenul o poate da in judecata doar dupa ce face testul de paternitate, care costa vreo 650E si el trebuie sa ii plateasca, si fiul tau trebuie sa fie de acord ca sa fie facut acest test(daca fiul tau in calitate de tata nu vrea sa faca testul asta e, e fiul lui, pe numele lui si nimeni nu il poate obliga sa faca testul). Oricum si daca prietenul ar dovedi ca pustiul este fiul lui nu ar putea decat sa plateasca pensia alimentare alimentara. Copilul nu il poate lua fiului tau si mai ales nurori tale nimeni, o data in plus ca sunt casatoriti cu acte in regula si copilul e pe numele fiului tau!