| tudorvolcano a întrebat:

Fraților, cei care cumpărați baxuri cu zeci de litri de ulei, nu vă dați seama că sunteți idioți?
O familie consumă cel mult 50 de litri de ulei pe an, dar de obicei o sticlă de 1L ține o lună sau două pentru o întreagă familie, dacă nu chiar 3 luni, adică 2 sticle de ulei sunt destule, iar 4 sticle pot ajunge și pentru un an de zile!

Iar dacă vă faceți provizii la alimente, ce credeți că veți reuși?
În cazul unei crize alimentare, vor intra peste voi în casă și vă vor lua mâncarea cei puternici, iar pe voi vă vor bate, dacă nu le-o dați de bună voie.

Pe vremea asediului din Ierusalim de către romani, dacă cineva dintre iudei băga mâncare în gură, i se dădeau pumni până o scuipa, și cei tari o mâncau în locul aceluia.
Ia gândiți-vă ce vor face, știind că aveți provizii.

Măcar dacă uleiul de floarea soarelui s-ar păstra proaspăt câțiva ani, dar de obicei devine rânced în 8 luni, iar cei care cumpără prea mult ulei fac risipă, unii cumpărând sute de litri!

40 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Sunt unii neinformati si unii naivi (ca sa scriu eufemistic), ori chiar ambele si acestia s-au luat dupa zvonuri lansate de unii ca ei sau chiar rau-voitori.

| mgtow a răspuns:

Nu ma panichez orice s-ar intampla, magazinele au in stoc tot timpul resurse necesare

| Mosotti a răspuns (pentru mgtow):

Da, dar uite ce am vazut chiar acum pe digi, francezii ziceau "in 12 luni vom avea o criza alimentara in europa".

| sierra1 a răspuns:

De curiozitate: așa le spui și celor ce au luat benzină angro, in ziua aia cu cozi?

| tudorvolcano explică (pentru sierra1):

Ce ar fi altceva înafară de idioți? Nu creează doar panică, dar în același timp îi lasă pe restul fără benzină/motorină/GPL etc., și creează cozi imense în spate, doar pentru că restul vor să-și umple rezervorul, dar nu mai e combustibil.

Deasemenea, creează și oportunitatea de a furniza carburant la prețuri excesive, din cauza creșterii bruște a cererii, artificial cauzate de stocarea en-gros a carburantului de către unii șoferi.

Cel mai rău e că perturbă total economia, deoarece la aceste stații alimentează autocare, microbuze, autobuze, taxiuri etc., care transportă zeci, dacă nu sute de oameni în fiecare zi.

Și un tâmpit nu a pus motorina cum trebuia în mașină și nu a respectat regulile, și după a căzut cisterna, făcându-se și risipă, și dând și de muncă altora ca să curețe strada de motorină.

Dacă nu sunt responsabili, ar trebui să ia transportul în comun sau să meargă pe bicicletă, dacă nu, per pedes, ca să facă și ei un pic de sport.
Mașina e mai mult un lux, dat fiind că mare parte din orașele din România sunt mai ușor de traversat cu transportul în comun, deoarece sunt foarte compacte.
Nu suntem la americani, să avem suburbii pline de case de sute de metri pătrați pe familie (sau chiar pe individ) care să facă orașele extrem de întinse, și autostrăzi peste tot care blochează accesul bicicletelor, și magazine la zeci de kilometri distanță, pentru ca mașina să fie o necesitate: la noi avem blocuri de cel puțin 4 etaje cu 3-4 scări și de asemenea blocuri de peste 10 etaje, piste de bicicletă construite din bani europeni și străzi înguste accesibile mai degrabă bicicletelor, supermarketuri la 2 pași distanță, iar transporturile în comun la noi traversează întregimea orașului.

| CristiDinBucuresti a răspuns:

Ai vazut si tu la stiri si gata sari cu intrebarile, lasa i sa cumpere ca românul este lacom măninca cu două guri, asa ca daca vrea sa si ia 1000 de litrii de ulei si 1000 de litrii de benzina cu ce te deranjeaza pe tine, cumpără din banii lui nu din ai tai, asa ca cei care cumpără acum ca lacomii sunt ăia care au prins foamea pe timpul lui Ceausescu cand era omor pentru o sticlă de lapte sau un pui, deoarece nu se gasea nimic de mincare era saracie lucie, si ei fac acum provizii si pentru ei si pentru rude la țara, intr-adevar este gresit ce fac ei ca cumpăra ca spartii deoarece le vor arunca ca expira uleiul nu tine 20 de ani, dar cum si cine îi poate convinge ca vor fi stocuri suficiente de hrană? Nimeni deoarece se anunță foametea si atunci ai bani dar nu vei avea ce sa cumperi ca vor fi rafturi goale. Si bulgarii sunt in aceeasi situatie ca noi, cozi la ulei de zici ca gata vine maine sfarsitul lumii si îi ia pe ei.

floresdemayo
Userul Lunii
| floresdemayo a răspuns:

"o sticlă de 1L ține o lună sau două pentru o întreagă familie..."

Dacă obișnuiești să mănânci la restaurant sau fast-food, așa e!

| tudorvolcano explică (pentru floresdemayo):

Nu prea mănânc la fast-food sau la restaurant, iar dacă prăjesc ceva acasă, maxim 10mL de ulei pentru o masă
Dar nici ulei nu prea folosesc zilnic, ci din când în când. Prefer mâncarea la cuptor, sau fiartă, dacă nu chiar și negătită (nuci, fructe, legume, arahide, ovăz etc., toate proaspete).

1L, mie personal, fără familie, mă poate ajunge și 3 luni, iar de obicei prefer uleiul de rapiță, pentru că dă un gust mai bun.

| NunuNini a răspuns (pentru floresdemayo):

Pai, nu trebuie sa mananci numai prajeli.
Si alimentele fierte sau coapte sunt bune. Pe mine chiar ma tine 2 luni o sticla de ulei, folosindu-l si la salate. Ca pun cu lingurita, nu cu litra.

| floresdemayo a răspuns (pentru NunuNini):

Mănânci numai fierturi și salate? Eu nu aș rezista la un asemenea regim.
Eu gătesc foarte mult, din pasiune. Și la prăjituri se adauga ulei in continut, si la ciorbite trebuie ulei, nu-i vorba că consum numai prăjeli. Aproape toată mâncarea se face cu ulei, e aliment de bază și necesar în casă. Ca și făina, zahărul...
Sunt convinsă că cei care nu gătesc cu ulei, consuma mai mult mâncare rece, tip fastfood sau comandă la domiciliu, meniul zilei. Fiindcă nu se pricep, ori nu le place să gătească.

| CostinAlamariu a răspuns (pentru floresdemayo):

Realizezi ca în loc de ulei vegetal (care e cel mai toxic aliment din alimentatia umana și cancerigen) poti folosi grasime animala, sau ulei de masiline, sau unt, sau ulei de cocos?

| tudorvolcano explică (pentru floresdemayo):

Borșul și supele se pot face și fără ulei, chiar au gust mai bun.
Uleiul de floarea soarelui dă un gust gras, și fad.
Îmi amintesc de unele videoclipuri în care cineva făcea borș și punea ulei cu nemiluita și la zeamă, deși ceapa este prăjită cu ulei, și fac din borș rețeta pentru a deveni obez.

La prăjituri, din ce știu, se pune mai degrabă unt și lapte. Dacă e rețeta vegană, atunci ulei de cocos.
Singurul caz în care aș folosi ulei de floarea soarelui ar fi pentru turte.

La cărnuri, de obicei folosesc ulei de rapiță, dacă nu, chiar mai bine unt, sau untură.

Ce am menționat aici nu sunt mâncăruri reci, sau fast-food.

Mănăstirile au o grămadă de metode pentru a găti fără ulei în timpul postului, din câte știu.

| floresdemayo a răspuns (pentru tudorvolcano):

Eu niciodată nu prăjesc ceapa la ciorbițe (probabil, ține de regiune). Dar, in schimb, rumenesc puțin morcovii in ulei. La prăjituri, da, se foloseste unt de calitate. Dar si ulei, câteodată (depinde de retetă, nu la orice). Și gogoșile se prăjesc tot in ulei.
Folosesc ulei de floarea-soarelui și de măsline. Dar uleiul de rapiță și untura, nu suport (chiar te rog, nu imi face greață).

| NunuNini a răspuns (pentru floresdemayo):

"Sunt convinsă că cei care nu gătesc cu ulei, consuma mai mult mâncare rece, tip fastfood sau comandă la domiciliu, meniul zilei."
Crezi gresit!
Gatesc fara sau cu foarte putin ulei. Ulei in ciorba? Ciudat. Cat despre zahar, demult am renuntat la el.

| floresdemayo a răspuns (pentru NunuNini):

Am zis că se călesc doar morcovii (tăiați cubulețe, fie rondele) in ulei, nu torn ulei cu sticla, in ciorbite.

Poftă bună! Și gătește cum îți place. happy

| NunuNini a răspuns (pentru floresdemayo):

happy Nu mie mi-ai spus de calit. Acum am vazut ce si cui ai raspuns. happy
Nu gatesc gras. Niciodata nu mi-a placut mancarea grasa.

| floresdemayo a răspuns (pentru NunuNini):

Nici mie! Eu urăsc untura, nici carnea grasă nu o suport, nici piftia (răciturile din carne de porc) nu imi place. Să nu mai zic de ciorba de burtă...

| NunuNini a răspuns (pentru floresdemayo):

happy
Din racituri, mananc doar aspicul (zeama).
Cat despre ciorba de burta, refuz sa o incerc. Oricat ar fi de laudata.
Nu am crescut cu untura.

| floresdemayo a răspuns (pentru NunuNini):

Din răcituri, am mai mâncat doar cărnița, dar nu și restul. Nu imi place mirosul piftiei (mai ales când fierbe).
Sunt convinsă ca nu imi place nici ciorba de burtă, nici cea de miel, nici de pește. Peștele il mananc doar grătar, la cuptor sau prajit (si iar am revenit la ulei. big grin).

| NunuNini a răspuns (pentru floresdemayo):

Atunci, putem imparti o portie de racitura in doua; tu carnita, eu aspicul. =)
Cu conditia sa nu aiba mult usturoi. Cred ca asta te deranjeaza si pe tine.

| floresdemayo a răspuns (pentru NunuNini):

"Cu conditia sa nu aiba mult usturoi."

Exact!

Scuze, am văzut de atunci notificarea și am uitat să dau un răspuns.

| Mosotti a răspuns:

Nu intra nimeni peste tine in casa, nu asta e problema, ca e si politie, si te aperi si tu daca esti pregatit pentru asta cu ce trebuie, spray, electrizor, pistol cu gloante de cauciuc sau chiar cu gloante de razboi. Le trag un glont in cap de nu se vad.

Chiar si in razboi la hitler era politie si mergea mai ordonat si strict ca pe pace.

Multi iau uleiul asta de frica ca se va scumpi, nu ca nu va mai fi, si asa nu vor da multi bani pe ulei dupa scumpire. Asta are o logica, dar nu sa iei cu carutu ala de metal plin si cu varf.
Hai iei pentru un an doi maxim 10 litri, dar atat, asta daca nu se strica, daca se stric, iei doar pana la termenu de garantie.

Dar asta provoaca inflatie, ca vin pe piata deodata foarte multi bani, deci nu e bine.

| tudorvolcano explică (pentru Mosotti):

Mi-e frică de absența ordinii.

Pe vremuri, în Iudeea, când era pace, și soldații romani controlau teritoriul, nu existau astfel de probleme, și toată lumea avea acces la mâncare.
Dar când iudeii s-au revoltat împotriva autorităților romane și au pornit război, au început să piardă teritoriu și să adune refugiați într-un singur loc: în Ierusalim, ceea ce a creat foamete.
Starea de disperare a creat anarhie și haos în cetate, iar căpeteniile rebelilor, în loc să apere populația, au început să jefuiască casele oamenilor pentru mâncare, și cam nimeni nu putea ascunde mâncarea, căci riscau bătaia, sau chiar moartea.

Dacă vine o criză alimentară, fie ea și fără război, eu văd situația așa: se poate ajunge la o stare de haos total, în care poliția, armata, și autoritățile în general să înceapă să confiște mâncarea de la oameni din casă, pentru a face provizii pentru cei privilegiați, adică cei din armată, poliție, politicienii etc., iar dacă cineva îndrăznește să ascundă mâncarea, să fie pur și simplu arestat și închis.

A avea propria armă, spray paralizant, etc. pentru a te apăra de hoți funcționează, atât timp cât este vorba de 1-2 delincvenți, dar dacă aceștia se organizează în grupări de 20-30 de inși, nu mai e așa ușor, ar trebui o mitralieră pentru propria apărare, cel puțin.
Cut atât mai greu este ca cineva să se apere de înseși autoritățile statului, care sunt și mai numeroase în termen de efective, și mult mai bine pregătite și mai bine organizate, și care se pot întoarce împotriva poporului pe timp de criză.

| Mosotti a răspuns (pentru tudorvolcano):

Daca esti smecher termini si 40 de insi, trebuie doar sa ai arma sau armele potrivite si sange in instalatie (daca e haos pui pana pe arme de la politai, armata, daca n-ai, da, ai tu dreptate. Iar cand ai arme macar ne batem egal la egal, si care castiga aia e.
Dar nu eu cu mainile goale.

Da da, depinde de situatie, poti sa tii-o si iei.

| J0B0MAT a răspuns:

Bullshit.Îi vezi pe ucraineni furând mâncare unii de la alţii? Ei se bat cu ruşii şi se ajută între ei. Aşa vom face şi noi.Mă rog, cei mai buni dintre noi, restul nu contează.
Legat de cumpărături cu tonele, da e o prostie.Cel mai bine e să iei puţin peste ce luai tu normal ca să pui deoparte.

| Mosotti a răspuns (pentru J0B0MAT):

Nu intra nimeni peste tine in casa, nu te lua dupa el, ca si pe vreme de razboi era politie la o adica, plus ca te poti apara si tu daca ai arma luata din timp.

| J0B0MAT a răspuns (pentru Mosotti):

Nu mai îmi comenta la răspunsuri că spui numai aberaţii.Asta zisesem şi eu, că nu îmi fură vecinii laptele.Trebuie să citeşti mai mult, să gândeşti mai mult, după cum ţi-am mai spus.Şi abia apoi să scrii, vorbeşti.

| Mosotti a răspuns (pentru J0B0MAT):

Depinde, i-am zis lui tudor, depinde cat de inarmat esti si cata agilitate ai, e relativ. Ca la razbel, care e mai tare in tehnica, si armament, ala castiga, nu conteaza numarul oamenilor. Au fost armate mici care au invins armate mari.

Lasa vecinii, ca daca ai pus laptele undeva unde aveau acces vecinii, e normal ca ti l-a luat.

Dar sigur sunt mari sanse sa pierzi, nu zic nu. Evident ca daca se intampla asa, e jale, va fi foarte rau si va fi foarte greu sa castigi, recunosc, insa nu e imposibil totusi sa castigi.
Si va fi foarte rau pentru ca aia care vor sa vina peste mine, e posibil sa aiba vesta antiglont si casca antiglont, si atunci se complica treaba, iti trebuie arma care trece prin veste.

Doamne freste de asa scenarii!

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru J0B0MAT):

Hahahaha, ce amuzant. NOI, sa facem ceva impreuna? Ei au avut maidanul. Noi am luat-o peste bot in 2018, s-au pisat pe noi cu bolta cu rezultatele anchetei, si aia a fost. Iliescu o sa moara in libertate, de batrinete. Tirfa de nevasta a lui Voiculescu, si ala un criminal, e o sageata rusa care mentine pe FB un grup care se cheama Prietenii lui Putin, alaturi de multe alte nenorociri. Sute de mii de romani au impresia ca Sosoaca sau Simion se lupta pentru ei. CE SA FACEM NOI? Abia daca se inteleg o scara de bloc sa repare acoperisul cand le ploua in cap...

| J0B0MAT a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Şi în Ucraina sunt din ăştia.Peste tot sunt.Asta nu înseamnă că toţi suntem la fel.
Dacă plecăm de la premisa că noi toţi românii suntem nişte proşti, incapabili de nimic, raportat la câţiva indivizi, atunci războiul e deja pierdut. Şi asta e o tactică în război, de descurajare, să îţi arate partea nasoală, să nu mai vezi binele şi să îţi pierzi toate speranţele. Nu mai puneţi botul la tot ce vinde media.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru J0B0MAT):

Uite cum au votat ei, uite cum votam noi si care e intentia de vot. Si cu asta am incheiat si puterm sa tragem apa. Romanii, in masa, sunt niste imbecili. Ma uit in jur, ma pis cu bolta pe media.

| CostinAlamariu a răspuns:

Uleiul este cancerigen si de asemenea este cel mai toxic aliment de alimentatia omului modern. De asta mi se pare penibil si patetic sa te panichezi ca nu mai e ulei. E ca si cum te-ai panica ca nu mai e otrava sa mananci!

| Brizbriz a răspuns:

Uleiul e noua hartie igenica
iar vanzatorii or sa profite la greu, ca am inteles ca stocurile sunt pline
deci, daca sunt idioti si nu au pe ce arunca banii, lasa-i in mama lor de copchii ciclopi (ca aia nu sunt adulti)

iar, eu oricum am friteuza fara ulei, si la salate sau altele folosesc numai ulei de masline, pentru ca, consum foarte putin si un sfert de litru imi ajunge luni bune

| Legion7X a răspuns:

Vorbeste cu Presa, Presa crează panică, avanzeaza pandemii, razboaie și nu dă pace. Românii cumpara baxuri pentru că, pur și simplu le este frică că numai se gasesc. Unii au o familie numeroasă, alții nu pleacă prea des la cumparaturi, alții au in sânge boala adunatului care se mosteneste din timpul comunismului când nu se gasea una alta, iar lumea statea la cozii mari. Dacă omul sta pe ultima sută de metri, rămăne fara ulei în casa. Eu nu sunt genul să cumpar cu baxul mai ales, că stau la Bloc în centru orasului, deci am toate magazinele și supermarketurile la îndemâna. Acum două zile cănd am fost în Kaufland, ce să vezi nici măcar o sticlă de ulei n-a mai rămas. Eu care cumparam 3 sticle de obicei laughing au luat toți cu baxurile, mai ales cei de la Țara fac prapad. Astfel fost nevoit să îmi cumpar și eu un bax, din altă parte, crezând că numai gasesc.

| tudorvolcano explică (pentru Legion7X):

Ulei de rapiță sau de măsline nu se găsește? De obicei, sunt puțin mai scumpe, dar la gust merită banii.

| Legion7X a răspuns (pentru tudorvolcano):

Cred că da, nu m-am uitat lumea a dat navală mai mult pe ulei de floarea soarelui pentru ca este cel mai intens, acum fiecare cu mofturile lui si la prețuri...

| haileewatson a răspuns:

Deci nu am mai cumparat ulei de floarea soarelui de ani de zile. De obicei cumpar de masline, si ala 1 litru o data la 3-4 luni. Sau ulei de cocos, un borcan pe an, si imi ajunge pentru prajituri. Eu nu stiu ce fac oamenii astia cu atata ulei. Dupa se mira ca au 1000 de boli si probleme cu inima.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

E o reactie normala. Avem experienta mastilor cand una costa si 5 lei.
Ce nu e normal, este conjunctura care a provocat o asa reactie in oameni.

Oamenii au familii sau sunt batrani, au primit facturi mari la energie si gaze, orice scumpire e un factor de stres.

Alt motiv e ca ne am obisnuit cu atata libertate iar cand magazinul iti zice ca nu ai voie sa cumperi mai mult de un bax de persoana, asta iti confirma suspiciunea unei posibile pneurii. Si te face sa vrei 2 baxuri.

Si stai calm ca in caz de razboi toti ( inclusiv tu si ai tai) o sa dam iama in magazine sa ne luam de toate cele cat pentru 5 ani ( asta daca nu devenim emigranti).

Recapituland, lupta pentru resurse limitate e in firea umana
Facandu si provizii isi asigura supravietuirea pe termen scurt pentru el si familia lui.
Faza ca vine fortosu si te jefuieste e mai improbabila decat perspectiva unei pneurii de alimente. Plus ca exista solutii accesibile sa te aperi de fortosi. Dar de ulei cum faci rost cu mijloacele actuale?


Ca nu suntem capabili sa discernem cand resursele sunt limitate si cand nu, e alta discutie ( si despre asta cred ca e de fapt intrebarea)

| NunuNini a răspuns:

"În cazul unei crize alimentare, vor intra peste voi în casă și vă vor lua mâncarea cei puternici"
EXCLUS! Doar daca intra rusii peste noi se poate intampla asta.
Problema este ca uleiul se rancezeste repede. Bani aruncati!

| Ella66 a răspuns:

rolling on the floor csf daca atata pot ei