In general asa este dar pot fi si situatii cand o decizie poate fi luata si de un functionar de executie, dar, de regula, aceasta decizie trebuie confirmata de un functionar cu functie de conducere.
Depinde de obiectivul deciziei.
O decizie de imputare sau de constatare etc. poate face si un functionar de specialitate, iar aceea decizie va fi contra-semnata si de seful de departament, precum si de seful institutiei.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că la un concurs de recrutare, care presupune intrarea în corpul funcţionarilor publici, nu pot participa persoane care ocupă deja o funcţie publică, având calitatea de funcţionari publici. Astfel, din modul în care sunt redactate articolele 57 şi 66 din Legea nr. 188/1999 privind statutul funcţionarilor publici rezultă că funcţiile publice de conducere pot fi ocupate fie prin recrutare, fie prin promovare. În speţă, Înalta Curte a statuat că pentru ocuparea unei funcţii publice de conducere, funcţionarul public va putea participa la un concurs de promovare, cu îndeplinirea condiţiilor prevăzute de art. 66 din Legea nr. 188/1999 privind statutul funcţionarilor publici, iar nu prin recrutare. Înalta Curte a precizat că „o altă interpretare ar da posibilitatea unui funcţionar public care nu ar îndeplini condiţiile de participare la un concurs de promovare pentru ocuparea unei funcţii publice de conducere (de exemplu, ar exista o sancţiune disciplinară neradiată în cazierul administrativ) să poată ocupa o funcţie publică de conducere prin participarea la un concurs de recrutare, deşi avea calitatea de funcţionar public şi era sancţionat". (Decizia nr. 1113 din 27 februarie 2009 pronunţată în recurs de Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect anulare concurs pentru ocuparea unei funcţii publice de conducere)
LanguageMaster întreabă: