| justme2025 a întrebat:

Funda! M-a rugat de curand o prietena sa ii explic pleonasmul :"etnogeneza poporului roman". Eu m-am gandit si chiar este un pleonasm pentru ca "etnogeneza" inseamna originea unui popor", deci este pleonasm. Dar cum il explic? Funda pentru cel mai bun raspuns!

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu sunt de specialitate, asa ca pot doar sa-mi exprim o parere personala. Mi se pare ca in acest caz pleonasmul este obligatoriu deoarece cred ca ar fi gresit sa spui "etnogeneza românului/ românilor", mai ales ca termenul etnogeneza are si acceptiunea de stiinta care se ocupa cu studiul nasterii unui popor si nu numai de proces de nastere ori originea unui popor. Numai bine!

4 răspunsuri:
kongeriket
| kongeriket a răspuns:

"etnogeneza poporului român" nu este un pleonasm.

| Gizăz a răspuns:

1. S-a exprimat prost. Etnogeneza constituie procesul de formare a unui popor, nu "originea unui popor". Enunțat așa sună cretin.
2. Nu e pleonasm deloc. Etnogeneză semnifică procesul de formare a unui popor în general, nu are nimic românesc termenul în sine. Poate fi etnogeneza poporului american, suedez, rus etc. Amica ta debitează prostii și e lipsită de logică.
3. "Etnogeneza unui popor" nu e un pleonasm pentru că "etnogeneză" implică ceva legat de un popor dar cuvântul "popor" nu implică și "etnogeneză".

| alexmircescu13 a răspuns:

Pai ce ar mai fi de explicat? Daca inlocuiesti in expresie cuvantul etnogeneza cu traducerea sa, rezulta "formarea poporului poporului roman" Ca si cum ai spune "biologia organismelor vii". Cine nu intelege nu are decat sa avanseze inainte. Succes!

| SpagheteCuKetchup a răspuns:

Nu se spune "etnogeneza poporului" pentru ca e pleonasm. Fie etnogeneza romanilor fie geneza poporului roman. In greaca etnos = popor!