| crixus a întrebat:

FUNDA+VOT! Vreau sa ma lamuriti si pe mine in legatura cu legitima aparare. Un vecin azi mergea pe strada si niste tiganusi au inceput sa dea cu pietre in el. El i-a fugarit putin si i-a injurat iar copiii l-au chemat pe tatal lor probabil foarte beat care vine foarte nervos repetand intr-una "Bre, tu ai dat in copiii astia?!". Vecinul meu incearca sa ii explice situatia dar tiganul ii pune mana in gat amenintator. Din fericire totul s-a oprit aici. Dar vreau sa stiu daca vecinul meu il batea rau pe rrom era in legitima aparare si nu patea nimic? dar daca avea un pistol cu gloante de cauciuc si il ameninta pe rrom sau chiar tregea in el? Multumesc anticipat! Dau FUNDA+ VOT cum am zis si la inceput happy

Răspuns Câştigător
| corasa a răspuns:

Doamne atatia incompetenti incearca sa-si dea cu parerea...

Legitima aparare este un caz de inlaturare a caracterului penal prin lipsa vinovatiei.

Conditiile in care opereaza legtima aparare sunt urmatoarele: atacul asupra ta sa fie material, direct, imediat si injust. In situatia de fata ceea ce a facut tiganu beat satisface toate conditiile :
material - i-a pus mana la gat - este o actiune fizica
direct - creeaza un pericol nemijlocit
imediat - pericolul este prezent sau iminent, conteaza aici si starea de betie
injust - tiganul nu are temei legal; faptul ca prietenul tau i-a fugarit pe tiganusi nu constituie temei legal in baza caruia tiganul tata sa ia actiune si sa cafteasca pe cine vrea el.

Acum, daca prietenul tau s-ar fi aparat, exista si niste conditii ale limitei apararii:
-apararea sa fie precedata de atac
-apararea sa se indrepte impotriva agresorului si sa aiba scopul inlaturarii atacului lui
-apararea sa fie NECESARA pentru inlaturarea atacului (sa nu existe alta varianta)
-apararea sa fie proportionala cu pericolul atacului - nu mai opereaza legitima aparare daca el ridica mana la tine si tu il impusti).
Exceptie - excesul justificat (starea de tulburare in care te aflai la moment - ce trebuie demonstrata - te-a determinat sa iei masuri disproportionate cu atacul)

Ce au debitat mai sus cativa cu casa si locuinta are legatura numai cu prezumtia de legitima aparare vs. cineva care iti intra violent sau prin efractie in casa.

10 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Singurul raspuns corect l-a data @corasa, care a citat prevederile Codului penal privind legitima aparare, asa ca nu am ce sa adaug in plus. Numai bine!

| tapeee a răspuns:

Politia nu tine cont de permisul de port arma, nu tine cont de legitima aparare. Chit ca-ti iei bataie primesti avertisment pentru deranjarea ordinii publice, iar cel ce te bate o amenda, in caz ca-l mai gasesc prin zona.
Legitima aparare - degeaba avem lege pe asa ceva, ca nu e respectata deloc.

| GoodGuyOviCONTSUSPENDAT a răspuns:

Daca vecinul tau are martori cum ca tatal rromilor puradei a pus mana pe el amenintator,atunci da,ai putea sa demonstrezi ca e legitima aparare.Iar daca nu mai bine ar putea seziza la politie ce a facut acel om, iar daca mai incearca a doua oara si vecinul tau ii da scatch-ul atunci are crezare de la politie.
Dar cel mai bine ar fi sa vorbeasca intai cu politia, sa le povesteasca ce s-a intamplat iar acestia i-ar putea da o avertizare.

| Skizza a răspuns:

Legitima aparare se caracterizeaza prin riposta apararii la un atac. Actul trebiue sa indeplineasca conditiile prevazute de lege, adica sa fie material, direct, imediat si injust.
Apararea sa fie necesara ( pentru inlaturarea atacului) iar obiectul ei sa se refere la valorile aparate de lege. Depasirea sau excesul limitei apararii sa fie din cauza unor puternice stari sufletesti (tulburare, temere etc.).
Pentru mai multe informatii te'as ruga sa citesti dreptu penal versetul al II parca articolul 44
Sper ca ti'am fost de folos

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Legitima aparare
parerea mea mai bine il impusca
si asa sunt destui

poate sai ia draq pe toti de cioroi
sa fiu rasist si?
sunt rasist cu jyvinele astea
care merita ucisi toti
tiganii ordynary

| Chrysk2 a răspuns:

De Legitima aparare se poate vb atunci cand este ceva grav,moarte etc si trebuie sa faci puscarie happy
Cel mai bun exemplu de legitima aparare e la tine in casa... daca cineva intra la tine in casa cu gandul sa te bata si tu il injunghi din cauza sperieturi atunci se poate vb de asta... si tribunalul decide ce se intampla
Ceea ce ai zis tu nu era in legitima aparare... sau poate putin,dar asta nu conteaza,eu am avut un asemenea caz si i-a dat si la tata amenda si la celalalt, si la inca cativa... happy
Asta stiu eu, daca nu e adevarat atunci imi cer scuzewinking

Respect,
Chrys

| thekillerboyka a răspuns:

NU categoric nu era in legitima aparare. Ca sa fi in legitima aprare trebuie sa fi pe teritoriul proprietatii tale. Casa teren curte etc.

| thekillerboyka a răspuns:

Stiu asta de la gardianul scolii, el suplinea un coleg (care era chiar gardianul, deci el doar ii tinea locul ) stateam de vorba cu el era foarte instruit si prietenos! Mia aratat chiar un glonte folosit de ak74 :O ce emotii am avut in mine :X il tinea la breloc

| klaudiu2009 a răspuns:

Da era in legitima aparare... rromu laughing

| Rapsodie_4835 a răspuns:

Ar fi fost legitima aparare. pentru ca vecinul tau a fost amenintat