| contstersinteresscazut a întrebat:

Generația Z mai acceptă sclavia? De exemplu, majoritatea încep să ceară salarii de la 5000 de lei în sus pentru orice fel de muncă, pentru că și prețurile sunt la fel de mari. Iar apoi patronatul (care pleacă în fiecare vară în vacanțe cu gagici) se uită ciudat la tine că ceri atâția bani. Mai sunt unii care cer și mai mult, 10.000 de lei în sus. Și pe bună dreptate. De ce cer astfel de salarii? Pentru că nu mai au nevoie să fie angajați. Pot produce bani ușor. Sunt atâtea modalități în era digitală. Generația Z poate produce enorm de mulți bani. Și sunt învățați cu bani mulți. Au văzut cum se trăiește și au înțeles, în final, cum trebuie trăit. Dacă cineva din Generația Z poate să facă zeci de mii de euro dintr-un joc video, de ce ar veni la tine ca să te uiți tu ciudat la el că îți cere 5000 de lei? Care este cea mai mare satisfacție a unui om? A mea este următoarea: nu voi munci niciodată pentru nimeni ca vecinul de la colț să ridice vile pe spatele muncii mele și al sudoarei mele și apoi să stea să-ți râdă în nas și să te privească de sus. Asta înseamnă corporatism: muncă la patron. Patronul îți dă 10% și restul de 90% îi ia el. Dacă voi munci vreodată, va fi pentru mine însumi. Acesta este adevărul și singurul adevăr pe care îl știe toată lumea. Un singur lucru nu am putut accepta în viață: sclavia! Indiferent de forma ei. Fie că vorbim despre oamenii ținuți în lanțuri, în lagăre, fie că vorbim despre sclavia modernă. Iar majoritatea angajaților reprezintă exact asta: niște sclavi. Sclavii patronului. Generația Z a înțeles că acum nu se mai țin sclavii în lanțuri ca pe vremuri, ci se practică această formă de sclavie modernă.

Răspuns Câştigător
| LisaJulie a răspuns:

Ideal ar fi ca generația z sa fie învățată sa fie proprii lor șefi! Sa își deschidă propriile afaceri și sa își gestioneze bani ca doar de asta e acum capitalism

36 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Mai lasa naibii invidia pe altii iar daca esti inteligent fa ceva sa iesi din rahatul in care traiesti, fara sa te mai uiti in curtea vecinului si fara sa te mai plangi inutil de unii si altii.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Si daca face asa usor bani generatia asta tu de ce te plageai ieri ca castigi prea putini bani, ca ai facut un joc caruia nu i-a pasat nimanui, ca se castiga greu banii?

Te ai razgandit de ieri pana azi?

| Mosotti a răspuns:

Corect spus! Problema asta am pus-o si eu, capitalismul e sclavie, sistemul asta este de fapt.
Esti baiat destept.

Patronu ia 90 % si tu 10, deci se imbogateste pe munca ta, altfel nu ar avea cum fi bogat.
Adica noi toti contribuim la produsul aducator de profit, si el ia grosul, pai de ce?! Ca munca lui personala nu face atat.

Ca vor fi diferenta de venituri e normal, in functie de pregatire, ingineru ia 7000 lei, muncitorul 3000, maistru 5000, directorul 10000.
Dar nu unu milionar si restul cu 3-7000.
Profitul trebuie impartit la toti care au muncit pentru acel produs aducatori de profit, bineinteles cu procente diferite in functie de pregatire, investitie, dar zic ca principiu.

Venim fiecare cu cat avem, dupa aia ne recuperam ce am investit, plus profit.
Ca unu fara altul nu putem face acel produs aducator de profit.
Asa arata normalitatea.
Am trai toti mai bine si nu ar mai fi bogatani.

E si periculos sa fie bogatani, ca apoi astia te pot conduce si sa te faca sclav la nivele inalte, la nivel de stat, etc.

Dar nu e adevarat ca generatia Z face bani usor, putini au ocazia asta.

Trebuie schimbat sistemul global, sa nu mai existe patroni si angajati, ci doar parteneri intr-o afacere.
Sa fie un capitalism bun, sa muncim pentru noi, nu pentru altul.
De ex avem o brutarie de familie, o cizmarie, o macelarie, um magazin, si muncim doar noi astia din familie.

Sau la nivel mai mare, cooperativa unde toti suntem parteneri cu mic cu mare, facem un bloc, il vindem si beneficiem toti de profit in procentele respective.

Generatia z nu refuza loc de munca pe nimic ca pot face bani usor, ci fug in afara unde se castiga mai bine.
Desi si acolo e tot sclavie, deja traiu pica din ce in ce.

De exemplu un IT-ist la o firma de jocuri in afara (mi-a zis prietenul meu it-isti) aduce firmei cam 880000 dolari lunar profit. Si el ia doar 7-10000 bani in mana, e normal?
Si stai ca prostu sa muncesti si abia iti iei o casa cu rate la banca sa ii imbogatesti si pe aia din dobanzi si ei sa nu faca mai nimic.

Vrei 90 %, produce tu de 90 % si iei atata! Tu singur care vrei 90 %, produce de 90 %. Nu fura din munc altuia.
Si noi muncim de 10 % si e okey. Muncim o ora pe zi si aia e.

Deja si in SUA sunt mari probleme cu asta, nu mai vor tinerii sa lucre asa de stresant si mult ca inainte si pe salariile alea.
Vor sa aiba viata, si patronii se mira ca prostii.
Deci devine problema globala, bravo lor.

| suntserios a răspuns (pentru Mosotti):

"De exemplu un IT-ist la o firma de jocuri in afara (mi-a zis prietenul meu it-isti) aduce firmei cam 880000 dolari lunar profit. Si el ia doar 7-10000 bani in mana, e normal?"

E absolut normal, sa faca el o firma care scoate profit 880.000 dolari daca crede ca e asa simplu.

| contstersinteresscazut explică (pentru suntserios):

Nu este normal deloc. Profitul acela trebuie împărțit. Dacă nu era el și munca lui, cu siguranță, nu mai făcea patronache acela profit de 800.000 de dolari, când el habar nu are să scrie o bucată de cod. Asta nu înțelegem noi, de fapt. Nu înțelegem că depindem unii de alții. Tu, care ești patron, depinzi de angajați. Pentru că tu ești un nimeni, de fapt. Tu nu ai contribuit cu nimic. Tu doar ai bani de la părinți și ți-ai deschis o afacere, dar tu ești vai de capul tău. Tu nu știi meserie. Tu habar nu ai de nimic.

| contstersinteresscazut explică (pentru Mosotti):

Ar trebui să devină o problemă globală. Adică, acum pe bune, aceste discrepanțe sunt prea mari între patron și angajat. De cele mai multe ori, patronul este vai de capul lui. Dacă îl pui să facă munca angajatului, habar nu are de nimic. Doar a avut bani din metode neortodoxe, și-a deschis o firmă și începe să caute sclavi. În rest, el nu are nimic în cap ca să merite acei bani.

| suntserios a răspuns (pentru contstersinteresscazut):

Nu era ala, era altul. Simplu.
Profitul celui care a investit si a pus pe picioare o afacere este a lui si face ce vrea cu el. Nu trebuie sa il imparta cu nimeni. Daca stie cum si in cine sa il investeasca ii va merge bine, daca il sparge in doua zile la pacanele treaba lui.


Uite eu lucrez pentru un patron care nu a luat niciun leu de la nimeni. A facut totul pe munca lui. Si acum se bucura de profit dupa ce a dezvoltat o afacere de la zero.

Bine, sunt altii care isi sparg banii la pacanele si pe urma sunt invidiosi pe oamenii care au succes in afaceri, da asta e alta discutie.

| suntserios a răspuns (pentru contstersinteresscazut):

Ciudata asta pe oamenii cu bani nu poate veni decat de la frustrati care nu sunt capabili de nimic in viata. Sa acuzi ca toate afacerile de succes din lume sunt din bani nemuntiti si metode neortodoxe doar denota cata frustrare versi tu pe aici si atat. Nimic in comun cu realitatea.

| MistarGoGu a răspuns (pentru Mosotti):

La munci fizice sau intelectuale sunt destui si ieftini *( asiatici ) găsesti pe platforme de freelancing cu duiumul indieni care iti fac orice in materie de IT cu 500-1000 $ fata de 4-5.000 $ un vest european sau american!
In firme este răsplătit skill- ul social si de vânzări!
De ce crezi ca agentii de vânzări sau imobiliari lucrează pe comision sau Bonus de succes? Si au in buzunare 10 - 12 sau 20.000 € cate unii? Degeaba produci daca NU ai skill de vânzări!

| contstersinteresscazut explică (pentru MistarGoGu):

Și cu siguranță va fi treabă de mântuială, plină de erori. Ha ha ha! Ce glumă bună. Acel asiatic nu știe decât ChatGPT.

| MistarGoGu a răspuns (pentru contstersinteresscazut):

De ce Europenii sau americani nu F#ck*( fac ) ERORI? Sunt mama perfecțiunii?

| mODIN a răspuns (pentru contstersinteresscazut):

Bun, daca esti de acord sa fie impartit profitul, ce-ar fi sa fie impartite si riscurile? Cand merge rau, ce-ar fi sa trebuiasca toti angajatii sa contribuie cu proprii bani la a pune inapoi firma pe picioare? Cand restaurantul e in prag de faliment, ce-ar fi ca ospatarii sa se imprumute si ei cu bani si sa-i investeasca in el, asa cum face si patronul. Ce-ar fi sa trebuiasca sa platesti o taxa la angajare, ca daca profiturile se impart egal, sa se imparta egal si investitia initiala a celui care a deschis firma?

Din nou, daca crezi ca e asa de usor sa fi patron, ca si daca iti faci de cap si n-ai habar pe ce planesta esti, nu conteaza, deschide-ti propria firma, ce mai astepti?

| Mosotti a răspuns (pentru contstersinteresscazut):

Suntserios e baiat destept dar este conservator adica cam ultraliberal, deci e de doctrina (viziune, fel de a gandi) sa existe sistemul asta care e, si nu zice nimic pro politica sociala pentru oamenii de rand.

Si daca patronul are ceva in cap ca si ceilalti si e destept, nu poate singur sa produca de 90 %.
Nu poti fi bogat fara sa furi de la altii.
Ca nu poti de ex produce de 100 ori mai mult ca altul orice ar fi.

Si daca ai bani ce? Fa tu cu banii aia profitul ala 90 % dar singur, sa vedem poti? Deci nu te ajuta nici aia.
Tot trebuie sa muncesti cu altii la produsul aducator de profit!

Dar oamenii nu se prind, li se pare normal sistemul din pacate.

| Mosotti a răspuns (pentru MistarGoGu):

Normal ca sa ai si vanzari, asta clar, ca vorba ta, degeaba produci daca nu vinzi.

| Mosotti a răspuns (pentru suntserios):

Nu am zis ca e simplu, am zis sa muncim toti cot la cot, si sa luam profit toti.
Adica eu produc 880000 dolari pe munca mea, si tu imi dai 10000 ca sa-ti iei tu ferrari si sa ai 7 vile?
Sigur ca si tu produci, ca si tu esti destept, dar munca ta nu are cum face de 44 ori mai mult, hai 50 % taxe punem.

| suntserios a răspuns (pentru Mosotti):

Hai că am mai avut discuția asta, nu e cazul sa repetam. Dacă ești mare și tare te faci patron. Dacă nu lucrezi pe salariu. Nu e nimeni obligat să împartă profitul cu tine...

| Mosotti a răspuns (pentru suntserios):

Pai aia era sa zic si eu, ca nu avea sens sa mai zic, ca am mai discutat.
Avand ideologii opuse, si la astea nu ne intelegem, aia e.

| CristinaCrisPetre a răspuns (pentru contstersinteresscazut):

Acel "patron" a pornit o afacere cu mult înainte ca angajatul sa aiba pregătirea pentru acel job sau chiar interesul de a aplica pentru un post în compania respectivă. Gandirea ta e a unui om care nu vede imaginea in ansamblu. Antreprenorul a muncit si muncește mult mai mult decât angajatul lui. Angajatul poate oricand sa isi gătească alt job, antreprenorul nu. Nicio companie nu produce peste noapte. Angajatul nemulțumit poate să-și pună mintea la lucru și să-și faca o afacere a lui, de la zero, care sa produca acele sume daca este nemulțumit.
Antreprenorul creează o infrastructură o rețea, angajatul este doar o mica parte a infrastructurii, niciodată nu va fi infrastructura in sine.

| Dragosdoar a răspuns (pentru Mosotti):

Dar patronul platest CO de odihna pentru tine, plateste si pentru Concediu maternal, plateste si pentru somaj, plateste si contributiile tale. Salariu 3300 actual brutul, din salariul asta, statul Iti ia 25% pe contributia de la pensie (pe care nu ai garantia ca o vei primi Inapoi la batranete, ca poate mori de cancer, ca vei fi vulnerabil atunci), dupa, contributie la pilonul 2 de pensii vreo 3, 5%, dupa, contributie de 10% la sanate, dupa nu stiu ce impozit si dupa urmeaza taxele pe care le are pe profit, pe orele suplimentre platesti si pe alea contributii., cu toate ca sunt plaitite cu 200% mai mult decat tariful pe ora
Tu crezi ca patronul baga toi banii In buzunar si tie Iti da praful dupa toba? Salariul minim obligatoriu, 3300. Salariul net In mana=2100. Unde ti se pare problema?

| Mosotti a răspuns (pentru Dragosdoar):

Ai dreptate, eu am zis ca principiu doar, evident ca din 880000 aia, 50 % s-ar duce pe taxe, mi se pare ca i-am zis asta si lui suntserios ieri.
Am zis ca oricum e, sefu ia grosul.
Comparam brutul patronului cu brutul aluia de produce, si neturile la fel! Nu o luam cu vrajeli, taxe si altele, ca se vede dupa aia tragand linia, ca tu abia iti poti lua o casa in 30 de ani, si ala are 5 ferrari, 7 vile, sute de milioane in conturi.

Ca daca ala ia 400000 dupa taxe de pe luna in care produci tu, brutu tau e sa zic cu totul 15000, desi tu iei 7500 in SUA sa zicem.

Dar nu ai cum sa te imbogatesti daca nu iei din munca altuia, este imposibil.
Sa o duci mai bine merge, ca normal ca un inginer nu o sa ia ca un vanzator.
Adica poate produce de 2-3 ori mai mult sa zicem, dar nu de 50-100 ori mai mult.

Bine, la comunisti statul era patronul, era tot aia si o duceai mai rau ca in vest la patron, dar iar zic, vb de principiu doar.
De ex la nemti la sal de un 2400 marci net, aveai o ciocolata 0, 7 marci, la noi la 2400-2500 net aveai 10 lei ciocolata, si lucrai si sambata, deci e clar.
Deci nu am zis ca la comunisti e mai bine din acest punct de vedere.

Ca sa te imbogatesti pe bune, trebuie sa faci tu in totalitate treaba aia, sau 90 % daca tu iei 90 % din profit (dupa dat taxe si tot, compari netul lucratorilor cu netul tau, ce ramane dupa taxe).

Stii ca pe vremea lui ceausescu se lucra in acord, cat munteai atata luai.
Daca unu lua 2500 tu puteai lua un 6000 ca muncitor ca dadeai mai tare, dar nu puteai lua 50000 ca nu aveai cum munci de atatea ori mai mult ca celalalt.

Plus ca in sistemul asta exista tendinta de monopol, aia mici ii inghit pe aia mari, se fac cativa mari si apoi aia te conduc pe tine si fac ce vor ei.
Deci chiar nu e bine sa lasi ca unii sa ajunga prea bogati.

Tu nu ai vazut ca, cand faci tu pentru tine o duci mult mai bine?
Daca tu lucri la o firma de zugraveli e una, daca lucri in regim propriu e alta.
Iei 3000 lei in 3 zile dupa ce faci o schimbare de instalatie electrica intr-un apartament! Dai jumate taxe, dar lunar 1500 x 6 cat face? Cam 9000 net, pai luai tu sal 9000 la firma?
E f clara treaba.
De ce ce zice "lucru pentru mine, nu pentru altul", tocmai de aia, ca nu eu am scos asta.
Ca abia atunci iei tu cu adevarat rezultatul muncii tale in totalitate.

E una sa lucri la o cofetarie, si alta sa lucri la fel dar sa fie a ta, a familiei tale.
Sa vedem lunar cat iti iese intr-un caz sau altul, presupui ca merge cofetaria in ambele cazuri.

Daca e a ta, toti membrii familiei sa zic cei 4-5 o vor duce bine dar nici unu nu va fi cu mult mai smecher la bani fata de altul, chiar daca venitul e in functie de importanta muncii, tu vinzi, tata sta in spate si face prajiturile deci lucra mai greu, diferentele nu vor fi f mari intre venit.

| johnnny123 a răspuns:

Sincere felicitări, mare luptător împotriva sclaviei!

Am totuși o nedumerire: Nu ți se pare că aceste două afirmații care-ți aparțin se bat cap în cap?

12 iunie:
"Generația Z pot produce bani ușor. Sunt atâtea modalități în era digitală. Generația Z poate produce enorm de mulți bani. Și sunt învățați cu bani mulți"

10 iunie:
"mă voi da pe mine ca exemplu: am lucrat enorm de mult la un joc și am pus mult suflet în el. L-am creat în Unity, un FPS cu două niveluri, și am muncit aproape o săptămână la scripturi. A fost descărcat doar de 50 de persoane. Nu te descurajează?"


Deci până la urmă cum stau lucrurile? Este ușor să faci bani sau este greu să faci bani?

Dacă este ușor să faci bani, de ce nu faci? Dacă este greu să faci bani, de ce spui că e ușor?

| MistarGoGu a răspuns (pentru johnnny123):

La Marketing si promovare a stat prost băiatu! Daca lua un influencer sa ii facă reclama la joc si punea la joc un abonament cu ceva beneficii *( premii ) BUBUIA JOCUL si trecea de 1M descărcări sigur!

| johnnny123 a răspuns (pentru MistarGoGu):

La câte zeci de mii de jocuri se luptă pentru atenția oamenilor, mă îndoiesc că este chiar atât de ușor să faci un joc de succes de unul singur cu o săptămână de muncă...

| contstersinteresscazut explică (pentru johnnny123):

Nu am vrut ca jocul să fie un succes mondial, dar nici să nu fie descărcat de nimeni (50+ de descarcari). În fine, jocurile indie nu sunt prea descărcate. Păcat.

| contstersinteresscazut explică (pentru MistarGoGu):

Nici chiar așa. Este destul de dificil ca primul joc creat să atingă o asemenea țintă. Dar măcar în jurul de 1000-2000 de descarcari este posibil. Nu aș investi bani în marketing și în așa ceva. Ai riscul să nu obții nimic și planul să eșueze, pierzând și investiția.

| MistarGoGu a răspuns (pentru contstersinteresscazut):

Pai nici NU trebuie sa investesti dragule! Se numeste comision de succes! Il platesti in momentul cand obții REZULTATE! asa lucrează si agentii de vânzări, imobiliari sau unii avocați!
Pe Bonus / comision de succes! Sa ii MOTIVEZE sa muncească!

| suntserios a răspuns (pentru contstersinteresscazut):

"Nu aș investi bani în marketing și în așa ceva. Ai riscul să nu obții nimic și planul să eșueze, pierzând și investiția."

Iauzi... deci nu e asa usor sa pornesti o afacere nu?
Dar altii care au riscat si au castigat ar trebui sa imparta profitul cu aia care au stat la caldurica si au dormit linistiti nu?

Ce gandire "dragalasa" ai.

| johnnny123 a răspuns (pentru contstersinteresscazut):

Și totuși încă nu mi-ai răspuns la întrebare:
Este ușor să faci bani sau este greu să faci bani?

Pentru că susții lucruri care se bat cap în cap.

Pe de o parte spui că Gen Z pot să facă mulți bani ușor, pe de altă parte spui că atunci când ai încercat tu să faci ceva, ai eșuat lamentabil.

Deci?

| TimberWolf a răspuns:

N-ai sa schimbi mentalitatea comunista din tara asta decat cand vor disparea vechile generatii!
Ba, sti ca iti dau dreptate? acum unde lucrez e numai tineret, inainte prin puscariile de locuri de munca pe unde eram erau numai din astia de varsta a doua, sti ce atmosfera era? toti il lingeau pe patron in fund si dupa se mancau intre ei.
Ei bine unde sunt acum nu e asa, cand e ceva nedrept toata lumea se revolta si se rezolva.

| mODIN a răspuns:

Inca o voma de retortica marxista, vad.

Poate sa ceara toata tara 5000 de lei pe luna, daca munca propriu-zisa pe care o fac nu valoareaza atat, degeaba. Stii care e solutia la aberatii de genul acesta? Inflatie! Umflam artificial toate salariile ca sa para ca oamenii castiga mai mult.

Daca tu crezi a e asa de usor sa generezi bani in era digitala, fa-te taticule patron, dai doua semnaturi, angajezi 1000 de oameni cu 10 clase si fara experienta in domeniu pe 10.000 de lei, ca atata crezi ca merita, si va faceti toti un imperiu cat Apple si Google la un loc.

"Dacă cineva din Generația Z poate să facă zeci de mii de euro dintr-un joc video, de ce ar veni la tine ca să te uiți tu ciudat la el că îți cere 5000 de lei?" - La fraza asta chiar m-ai facut sa ma intreb daca esti batut in cap sau troll. Eu cred ca pentru un om cu mintea functionala, nici macar nu ar trebui explicata problema in ce ai zis tu. Munca unui tanar care e capabil sa proiecteze de la zero un joc video si tot ce presupune asta crezi ca e egala cu a unui prajit analfabet care abia face fata muncii de la Kaufland? Hai, pe bune acum.

Stii ce e amuzant in tot modul asta de gandire? Fix oamenilor carora vrei sa le iei apararea le faci, de fapt, mai rau. Patronii astia de care zici tu ca fura 90% din banii pe care ii datoreaza muncitorilor de fapt sunt cei care stau zilnic peste program si cei care intra in belele cand nu merge bine firma. Si in vasta majoritate din cazuri se confrunta cu falimentul! Toate imbecilitatile astea cu crescut la infinit salariul minim fac rau firmelor mici, fix alea de care economia are nevoie. Se ajunge in punctul in care doar marile corporatii internationale isi mai permit sa angajeze, alea cu sedii inregistrate in tari de care nu a auzit nici dracu, dar care nu au impozit pe profit. Si se ajunge dupa la situatia in care ai ditamai matahala de corporatie care are monopol, deci isi poate permite sa plateasca cat vor, din nou, dar nici nu aduc bani inapoi in sistem.

Dar tu n-ai decat sa continui sa postezi din ora in ora propaganda redditista. Sunt convins ca stii tu mai bine si proprietarii frizeriei de la colt de bloc sunt vinovati de toate problemele in lume! rolling on the floor

| StoicAnalysis a răspuns:

Ai angaja tu pe cineva care sa dea la matura pe 5000 de lei?

| StoicAnalysis a răspuns (pentru StoicAnalysis):

Fiecare este platit in functie de ce servicii presteaza. Si raportul munca-recompensa nu trebuie sa fie dat peste cap si neglijat. Pentru ca:

1. Daca toata lumea ar trai bine facand munci extraordinar de usoare pentru care nu trebuie sa inveti sau sa-ti bati capul, atunci de ce s-ar mai chinui inginerii, doctorii, savantii, pompierii, si alti lucratori vitali pentru omenire, sa invete si sa-si bata capul, cand pot oricand sa se angajeze frumos paznici la gherete si sa stea la cafele zilnic? Atentie! Sa nu se inteleaga gresit. Nu am nimic cu paznicii in general. Am dat pur si simplu un exemplu de munca relativ usoara in comparatie cu cele mentionate mai sus.

2. Chiar si daca ar fi existat utopia asta de care zici tu, daca o duci tot timpul bine si nu ai nici un stres in viata, o sa devii un om fara scopuri, fara vointa de a mai lupta, de a trece prin greu, pentru acea recompensa bine meritata. O sa fi mereu un om mediocru care se multumeste cu putin si nu ar mai evolua nimeni in felul asta.

O singura vorba din comunism era buna la vremea aceea: "Nici paine fara munca si nici munca fara paine"

| mastadont a răspuns:

Dacă nu ști să faci nimic atunci e normal să fii tratat ca un sclav, că doar faci munca cea mai de jos, singura pe care o cunoști, aceea fiind singura muncă la care iei 2000 de lei în românia zilelor noastre. În rest, chiar și în fabrici iei lejer peste 2500. Dacă vrei salar bun atunci învață să faci ceva, iați o diplomă și fi bun într-un domeniu să vezi cum nu îți mai oferă nimeni sub 5 6000 de lei pe puțin.
E deja o modă la noi în românia ca tinerii să se plângă de salariile mici, ore multe de muncă, iar ei au jucat toată viața counter strike și s-au uitat la p*rno de 5 ori pe zi crezând că au dobândit vreo calificare profesională. Dacă vrei bani atunci trebuie să oferi și tu ceva în schimb. Dacă tot ce poți oferi este măturatul străzilor și ridicatul de greutăți atunci nu te aștepta să ai salariul unui traducător, inginer sau it-ist.
Există oricând opțiunea să-ți deschizi propria firmă, să devii patron, de ce nu încerci? Privește lucrurile și din perspectiva cealaltă și apoi hai și spune-ne nouă ce înseamnă să fii patron ști ce zic?

| MistarGoGu a răspuns (pentru mastadont):

Si il întrece pe inginer sau IT-ist cu facultate agentu " de vânzări cu BAC-ul luat cu 6 dar care are " tehnica vrajelii " aduce clienti si BANI in firma! Si lucrează pe comision baga in buzunar ×20 cat un inginer sau IT-ist!
Asta vrea orice patron! Clienti si BANI în firma cu care sa plătească muncitorul, maistrul, inginerul, secretara si contabilu! Eventual POATE mai picură si ceva impozite pe la stat dupa ce isi deduce rata de leasing la BeMeWeu de 75 K €!

| mastadont a răspuns (pentru MistarGoGu):

E foarte posibil, fiecare trebuie să încerce să lucreze în ce e mai bun, fie acel lucru și vrăjeala.
Bani se pot face și fără a munci dacă ai un capital pe care să-l investești, totul e să îți meargă mintea în afaceri și să știi când să te bagi și când nu. Pe bursă sau chiar din cripto se pot face bani frumoși, dar cine stă și se plânge toată ziua pe TPU sigur nu știe ce sunt astea.

| Madaxo97 a răspuns:

Nu accepta nimeni sclavia, sclavie înseamnă sa obligi pe cineva sa facă ceva, nu te obligă nimeni sa muncești pe salariu minim. Totul ține si de competențele pe care le are fiecare, nu poti, nu ai cum sa vi sa ceri salariu mare când nu știi sa faci nimic de exemplu, ai doar 8 sau 12 clase, necalificat, nu știi sa faci nimic dar vrei 5000 lei, nu se poate.
Sa știi ca acest profit al patronilor de 90% de care vorbești nu există, si eu gândeam la fel înainte până am cunoscut si vorbit cu câțiva. Te-ai pus vreodată in pielea unui patron? Mai ales de afacere mică de exemplu un magazin mic de cartier, o spălătorie, un restaurant mic, o cafenea, sa stii ca unii abia supraviețuiesc, abia se mai mențin pe linia de plutire si au profit aproape de zero în unele luni, si plini de datorii unii din ei. În niciun caz 90 % profit cum zici tu, ei din încasări au si ei multe de plătit, chiria localului, facturi la lumină, apa, gaze la fel ca noi, impozite, marfă, materie prima, materiale, etc, salarii angajaților, care chiar dacă sunt 2000 lei sau cat e minimul, ei mai plătesc si la stat inca pe atât, la asta nu te gândești. Îți spun eu ca la final nu mai rămân cu mare lucru, maxim 10% profit.
Statul este cel care fură, nu patronii, suntem prinși in acest ciclu, statul fură de la patroni - > patronii fura de la noi.
Dacă crezi ca e așa ușor sa fi patron deschide si tu o afacere, ceva mic, o cafenea, o rulota de mancare, un chioșc, ceva minuscul, si ai sa vezi ca nu este totul numai profit, sa te vad pe tine dând 1000 euro angajatilor, plus dările la stat, pentru fiecare în parte. Strânge bani ca atunci când ai strâns pe cei pierduți la cazino si fa ceva util cu ei de data asta, să fi si tu bogat ca ei, încearcă sa vszi ce ușor e sa fi patron sau antreprenor.
De asemenea, nu putem fi toți patroni sau proprii noștri sefi, cine ne-ar mai lua gunoiul, cine ar mai construi case si blocuri, cine te-ar servi la magazin. Fiecare lucrează după nivelul de studii si abilitati pe care le are, dacă vor mai mult, trebuie sa ofere mai mult, sa se califice pe ceva anume. În orice caz, orice job oricât de prost plătit este mai demn decât sa stea pe banii părinților până la 30- 40 ani și sa se plângă ca viata e grea.