| contstersinteresscazut a întrebat:

Generația Z mai acceptă sclavia? De exemplu, majoritatea încep să ceară salarii de la 5000 de lei în sus pentru orice fel de muncă, pentru că și prețurile sunt la fel de mari. Iar apoi patronatul (care pleacă în fiecare vară în vacanțe cu gagici) se uită ciudat la tine că ceri atâția bani. Mai sunt unii care cer și mai mult, 10.000 de lei în sus. Și pe bună dreptate. De ce cer astfel de salarii? Pentru că nu mai au nevoie să fie angajați. Pot produce bani ușor. Sunt atâtea modalități în era digitală. Generația Z poate produce enorm de mulți bani. Și sunt învățați cu bani mulți. Au văzut cum se trăiește și au înțeles, în final, cum trebuie trăit. Dacă cineva din Generația Z poate să facă zeci de mii de euro dintr-un joc video, de ce ar veni la tine ca să te uiți tu ciudat la el că îți cere 5000 de lei? Care este cea mai mare satisfacție a unui om? A mea este următoarea: nu voi munci niciodată pentru nimeni ca vecinul de la colț să ridice vile pe spatele muncii mele și al sudoarei mele și apoi să stea să-ți râdă în nas și să te privească de sus. Asta înseamnă corporatism: muncă la patron. Patronul îți dă 10% și restul de 90% îi ia el. Dacă voi munci vreodată, va fi pentru mine însumi. Acesta este adevărul și singurul adevăr pe care îl știe toată lumea. Un singur lucru nu am putut accepta în viață: sclavia! Indiferent de forma ei. Fie că vorbim despre oamenii ținuți în lanțuri, în lagăre, fie că vorbim despre sclavia modernă. Iar majoritatea angajaților reprezintă exact asta: niște sclavi. Sclavii patronului. Generația Z a înțeles că acum nu se mai țin sclavii în lanțuri ca pe vremuri, ci se practică această formă de sclavie modernă.

Răspuns Câştigător
| LisaJulie a răspuns:

Ideal ar fi ca generația z sa fie învățată sa fie proprii lor șefi! Sa își deschidă propriile afaceri și sa își gestioneze bani ca doar de asta e acum capitalism

36 răspunsuri:
| Mosotti a răspuns (pentru suntserios):

Pai aia era sa zic si eu, ca nu avea sens sa mai zic, ca am mai discutat.
Avand ideologii opuse, si la astea nu ne intelegem, aia e.

| CristinaCrisPetre a răspuns (pentru contstersinteresscazut):

Acel "patron" a pornit o afacere cu mult înainte ca angajatul sa aiba pregătirea pentru acel job sau chiar interesul de a aplica pentru un post în compania respectivă. Gandirea ta e a unui om care nu vede imaginea in ansamblu. Antreprenorul a muncit si muncește mult mai mult decât angajatul lui. Angajatul poate oricand sa isi gătească alt job, antreprenorul nu. Nicio companie nu produce peste noapte. Angajatul nemulțumit poate să-și pună mintea la lucru și să-și faca o afacere a lui, de la zero, care sa produca acele sume daca este nemulțumit.
Antreprenorul creează o infrastructură o rețea, angajatul este doar o mica parte a infrastructurii, niciodată nu va fi infrastructura in sine.

| Violleta2022 a răspuns:

Mai lasa naibii invidia pe altii iar daca esti inteligent fa ceva sa iesi din rahatul in care traiesti, fara sa te mai uiti in curtea vecinului si fara sa te mai plangi inutil de unii si altii.

| Madaxo97 a răspuns:

Nu accepta nimeni sclavia, sclavie înseamnă sa obligi pe cineva sa facă ceva, nu te obligă nimeni sa muncești pe salariu minim. Totul ține si de competențele pe care le are fiecare, nu poti, nu ai cum sa vi sa ceri salariu mare când nu știi sa faci nimic de exemplu, ai doar 8 sau 12 clase, necalificat, nu știi sa faci nimic dar vrei 5000 lei, nu se poate.
Sa știi ca acest profit al patronilor de 90% de care vorbești nu există, si eu gândeam la fel înainte până am cunoscut si vorbit cu câțiva. Te-ai pus vreodată in pielea unui patron? Mai ales de afacere mică de exemplu un magazin mic de cartier, o spălătorie, un restaurant mic, o cafenea, sa stii ca unii abia supraviețuiesc, abia se mai mențin pe linia de plutire si au profit aproape de zero în unele luni, si plini de datorii unii din ei. În niciun caz 90 % profit cum zici tu, ei din încasări au si ei multe de plătit, chiria localului, facturi la lumină, apa, gaze la fel ca noi, impozite, marfă, materie prima, materiale, etc, salarii angajaților, care chiar dacă sunt 2000 lei sau cat e minimul, ei mai plătesc si la stat inca pe atât, la asta nu te gândești. Îți spun eu ca la final nu mai rămân cu mare lucru, maxim 10% profit.
Statul este cel care fură, nu patronii, suntem prinși in acest ciclu, statul fură de la patroni - > patronii fura de la noi.
Dacă crezi ca e așa ușor sa fi patron deschide si tu o afacere, ceva mic, o cafenea, o rulota de mancare, un chioșc, ceva minuscul, si ai sa vezi ca nu este totul numai profit, sa te vad pe tine dând 1000 euro angajatilor, plus dările la stat, pentru fiecare în parte. Strânge bani ca atunci când ai strâns pe cei pierduți la cazino si fa ceva util cu ei de data asta, să fi si tu bogat ca ei, încearcă sa vszi ce ușor e sa fi patron sau antreprenor.
De asemenea, nu putem fi toți patroni sau proprii noștri sefi, cine ne-ar mai lua gunoiul, cine ar mai construi case si blocuri, cine te-ar servi la magazin. Fiecare lucrează după nivelul de studii si abilitati pe care le are, dacă vor mai mult, trebuie sa ofere mai mult, sa se califice pe ceva anume. În orice caz, orice job oricât de prost plătit este mai demn decât sa stea pe banii părinților până la 30- 40 ani și sa se plângă ca viata e grea.

| Dragosdoar a răspuns (pentru Mosotti):

Dar patronul platest CO de odihna pentru tine, plateste si pentru Concediu maternal, plateste si pentru somaj, plateste si contributiile tale. Salariu 3300 actual brutul, din salariul asta, statul Iti ia 25% pe contributia de la pensie (pe care nu ai garantia ca o vei primi Inapoi la batranete, ca poate mori de cancer, ca vei fi vulnerabil atunci), dupa, contributie la pilonul 2 de pensii vreo 3, 5%, dupa, contributie de 10% la sanate, dupa nu stiu ce impozit si dupa urmeaza taxele pe care le are pe profit, pe orele suplimentre platesti si pe alea contributii., cu toate ca sunt plaitite cu 200% mai mult decat tariful pe ora
Tu crezi ca patronul baga toi banii In buzunar si tie Iti da praful dupa toba? Salariul minim obligatoriu, 3300. Salariul net In mana=2100. Unde ti se pare problema?

| Mosotti a răspuns (pentru Dragosdoar):

Ai dreptate, eu am zis ca principiu doar, evident ca din 880000 aia, 50 % s-ar duce pe taxe, mi se pare ca i-am zis asta si lui suntserios ieri.
Am zis ca oricum e, sefu ia grosul.
Comparam brutul patronului cu brutul aluia de produce, si neturile la fel! Nu o luam cu vrajeli, taxe si altele, ca se vede dupa aia tragand linia, ca tu abia iti poti lua o casa in 30 de ani, si ala are 5 ferrari, 7 vile, sute de milioane in conturi.

Ca daca ala ia 400000 dupa taxe de pe luna in care produci tu, brutu tau e sa zic cu totul 15000, desi tu iei 7500 in SUA sa zicem.

Dar nu ai cum sa te imbogatesti daca nu iei din munca altuia, este imposibil.
Sa o duci mai bine merge, ca normal ca un inginer nu o sa ia ca un vanzator.
Adica poate produce de 2-3 ori mai mult sa zicem, dar nu de 50-100 ori mai mult.

Bine, la comunisti statul era patronul, era tot aia si o duceai mai rau ca in vest la patron, dar iar zic, vb de principiu doar.
De ex la nemti la sal de un 2400 marci net, aveai o ciocolata 0, 7 marci, la noi la 2400-2500 net aveai 10 lei ciocolata, si lucrai si sambata, deci e clar.
Deci nu am zis ca la comunisti e mai bine din acest punct de vedere.

Ca sa te imbogatesti pe bune, trebuie sa faci tu in totalitate treaba aia, sau 90 % daca tu iei 90 % din profit (dupa dat taxe si tot, compari netul lucratorilor cu netul tau, ce ramane dupa taxe).

Stii ca pe vremea lui ceausescu se lucra in acord, cat munteai atata luai.
Daca unu lua 2500 tu puteai lua un 6000 ca muncitor ca dadeai mai tare, dar nu puteai lua 50000 ca nu aveai cum munci de atatea ori mai mult ca celalalt.

Plus ca in sistemul asta exista tendinta de monopol, aia mici ii inghit pe aia mari, se fac cativa mari si apoi aia te conduc pe tine si fac ce vor ei.
Deci chiar nu e bine sa lasi ca unii sa ajunga prea bogati.

Tu nu ai vazut ca, cand faci tu pentru tine o duci mult mai bine?
Daca tu lucri la o firma de zugraveli e una, daca lucri in regim propriu e alta.
Iei 3000 lei in 3 zile dupa ce faci o schimbare de instalatie electrica intr-un apartament! Dai jumate taxe, dar lunar 1500 x 6 cat face? Cam 9000 net, pai luai tu sal 9000 la firma?
E f clara treaba.
De ce ce zice "lucru pentru mine, nu pentru altul", tocmai de aia, ca nu eu am scos asta.
Ca abia atunci iei tu cu adevarat rezultatul muncii tale in totalitate.

E una sa lucri la o cofetarie, si alta sa lucri la fel dar sa fie a ta, a familiei tale.
Sa vedem lunar cat iti iese intr-un caz sau altul, presupui ca merge cofetaria in ambele cazuri.

Daca e a ta, toti membrii familiei sa zic cei 4-5 o vor duce bine dar nici unu nu va fi cu mult mai smecher la bani fata de altul, chiar daca venitul e in functie de importanta muncii, tu vinzi, tata sta in spate si face prajiturile deci lucra mai greu, diferentele nu vor fi f mari intre venit.