| Densia03 a întrebat:

Hei, am o întrebare, bunica mea a murit azi noapte și astăzi trebuie sa ia pensia, postarita mi-a spus ca nu se încadrează sa o mai ia, asa este? Pensia nu se ia cu o luna in urma, ma puteți lămuri?

Răspuns Câştigător
floresdemayo
Userul Lunii
| floresdemayo a răspuns:

Oficiul Poștal are obligatia să o dea rudelor de gr I, in baza prezentării Cerificatului de Deces! Să aveti la voi originalul (obligatoriu) si copie.
Pensiile se iau cu o lună in urmă, cat si pe zilele din luna urmatoare, de dinaintea mortii.
Mergi cu părintii tai la diriginta Oficiului Poștal, iar daca refuza, atunci mergeti la Casa de Pensii si reclamati situatia. Mergeti cu certificatul de deces.
Tot de la Casa de Pensii trebuie să primiti si un ajutor de inmormantare, o sumă destul de bunicică. Nu renuntati!

Intrebarea ta e mai bine să apara la categoria "Legislatie/ Social" decât la "Conversatii", pentru că acolo sunt persoane care stiu sa te informeze corect.

8 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

In primul rand, condoleante pentru pierderea bunicii!
Da, asa este, pensia se plateste in avans si bunica trebuia sa semneze pentru ea. Dar cum s-a stins...si nici procura legala nu aveti, pensia se va varsa inapoi, la casa pensionarilor.
Oricum nu mai poate beneficia de pensie, fiindca a murit!

| floresdemayo a răspuns (pentru Violleta2022):

Pensia se plateste in avans?! Nu cred...

| Violleta2022 a răspuns (pentru floresdemayo):

Eu asa stiu, ca se dau in avans.

| Violleta2022 a răspuns (pentru floresdemayo):

In orice caz, nu poate lua nimeni pensia batranei, fiindca titulara contului a decedat, iar familia ei nu are Procura Notariala sa o poata ridica, in absenta batranei.

Poate dupa ce vor rezolva mostenirea si succesiunea, si vor avea actele de propietate in mana sa poata investiga si pensia, dar la momentul asta chiar nu au cum sa o ridice ei.

| floresdemayo a răspuns (pentru Violleta2022):

Bunicii mei nu o ridicau niciodată in avans, ci cu o luna in urmă, de aceea intrebam. Beneficiau de pensia in avans doar in decembrie cand se apropia Craciunul, si prin martie-aprilie, cand venea Paștele.

Nu, copiii decedatei, ori soțul ei, o pot ridica! Pensia se poate ridica după obtinerea certificatului de deces, care se ridica de la primaria orasului, imediat după deces (in ziua in care mergeti sa anuntati decesul)

| Violleta2022 a răspuns:

Am gasit ceva infromatie aici, pentru pensia neridicata a persoanei decedate si alta link, pentru ajutorul de deces:

https://www.funerarii-bucuresti.ro/......cedat.html

https://www.cnpp.ro/ajutorul-de-deces1

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Pensia o ia persoana în viață. Cămd o primește semnează pentru primirea banilor, astfel poștărița nu o mai poate preda, după lege.