Domiciliul minorului se stabileste conform intelegerii parintilor sau prin hotararea instantei de judecata, tinand seama de interesul copilului. La conditii aproximativ egale se stabileste la mama.
De regula, copii raman la parintele care poate asigura conditii mai bune de crestere si educatie, cu drept periodic da vizitare la celalalt parinte.
Decizia este a judecatorului, in urma probelor administrate (inclusiv constatarea Protectiei Copiilor), dar tinand cont si de dorinta copiilor (fiind primii interesati).
De obicei la mama, dar daca mama nu are servici si nici posibilitati sa se intretina, poate ajunge la tata.
Nu cred ca, conteaza adresa.
La noi in tara copil se da in cele mai multe cazuri mamei.Doar daca se demonstreaza ca mama e iresponsabilă fata de copil sau il abuzează i se da tatălui.
Plus ca trebuie sa ai si unde sa mergi cu el, sa ai unde sa locuiești si conditii optime pentru el.
De regula la mama. In cazuri deosebite, cand mama nu poate asigura dezvoltarea copilului din punct de vedere material, pecuniar si psihic (mama depravata, bolnava etc.), atunci acesta se incredinteaza tatalui sau este inernat intr-un centru de protectie a copilului. Poate fi, in cazuri exceptionale, incredintat bunicilor sau altei rude.
Sa cum au zis si ceilalti, in cazul in care copilul are discernamantul sa aleaga, se tine cont si de acest lucru.
În cazul unui divorț se va face o anchetă socială pentru stabilirea custodiei comune și cui i se va da copilul spre creștere.
Nu este obligatoriu mamei să i se dea spre creștere minorul.
Dacă tatăl are posibilități financiare, materiale superioare mamei și cere custodie exclusivă pentru creșterea copilului o poate obține.
Ideal este ca cei doi să hotărască custodie comună, rămânerea minorului la mamă și susținerea totală de către tată a creșterii minorului.
Adresa nu e relevanta.
Copilul va fi dat acelui parinte care se poate ocuoa de cresterea si educatia sa. Insa, multi tati nu il vor. E mai usor de facut decat de crescut. Iar instantele, daca nu au probe ca mama e iresponsabila, il dau mamei, pe acelasi principiu: femeia stie sa se ocupe de copii. Atentie insa! In caz de divort, nu veti mai ramane nici tu, nici copilul in locuinta tatalui. Va trebui sa te descurci.
In general, copilul ramane la mama. In cazuri excepționale, el este dat tatalui. Presupunand insa ca el (copilul) nu are varsta necesara alegerii unui parinte, se prefera ca acesta sa fie dat mamei. Daca are varsta necesara, e alegerea lui.
La mama pana la o anumita varsta cand copilul poate decide la cine ramane.
Asta in caz ca mama nu a facut ceva grav si este cazuta din drepturi.
manuiuliana16 întreabă: