| ovidiu007 a întrebat:

Hei! As vrea sa stiu de la ce varsta este permis sa te dai cu rolele pe drumuri publice?

8 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Legislatia rutiera nu prevede o anumita varsta.
Persoanele pe role sunt asimilate pietonilor si trebuie sa respecte aceleasi reguli de circulatie, conform OUG 195/2002, rep. in 2006, cu md. si compl. ulterioare, citez:
„ART.72.(1) Pietonii sunt obligaţi să se deplaseze numai pe trotuar, iar în lipsa acestuia, pe acostamentul din partea stângă a drumului, în direcţia lor de mers. Când şi acostamentul lipseşte, pietonii sunt obligaţi să circule cât mai aproape de marginea din partea stângă a părţii carosabile, în direcţia lor de mers.
  (2) Pietonii au prioritate de trecere faţă de conducătorii de vehicule numai atunci când sunt angajaţi în traversarea drumurilor publice prin locuri special amenajate, marcate şi semnalizate corespunzător, ori la culoarea verde a semaforului destinat pietonilor.
  (3) Traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate şi semnalizate corespunzător, iar în lipsa acestora, în localităţi, pe la coltul străzii, numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei şi pentru ceilalţi participanţi la trafic.
  (4) Pietonii surprinşi şi accidentaţi ca urmare a traversării prin locuri nepermise, la culoarea roşie a semaforului destinat acestora, sau a nerespectării altor obligaţii stabilite de normele rutiere poarta întreaga răspundere a accidentării lor, în condiţiile în care conducătorul vehiculului respectiv a respectat prevederile legale privind circulaţia prin acel sector.
  (5) Sunt asimilate pietonilor persoanele care conduc un scaun rulant de  construcţie speciala, cele care conduc vehicule destinate exclusiv tragerii sau împingerii cu mana, precum şi cele care se deplasează pe patine sau dispozitive cu role.
  (6) Se exceptează de la respectarea regulilor stabilite pentru pietoni poliţistul rutier şi persoanele care se află pe platforma drumului public şi sunt autorizate, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, să îndrume sau să dirijeze circulaţia rutieră, în condiţiile stabilite prin regulament.
  (7) Este interzisă ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate, iar când aceasta este permisă, conform indicatoarelor sau marcajelor, lăţimea minima a trotuarului lăsat la dispoziţia pietonilor trebuie să fie de cel puţin un metru."
Conform Regulamentului de aplicare a OUG 195/2002, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"ART.166. Pe timp de noapte, pietonul sau persoana asimilată acestuia care  circulă pe partea carosabilă a drumului, care nu este prevăzut cu trotuar sau acostamente, trebuie să aibă aplicate pe îmbrăcăminte accesorii fluorescent-reflectorizante sau să poarte o sursă de lumină, vizibilă din ambele sensuri.
  ART.167.(1) Se interzice pietonilor şi persoanelor asimilate acestora:  
  a) să se angajeze în traversarea drumului public atunci când se apropie un autovehicul cu regim de circulaţie prioritară care are în funcţiune semnalele speciale de avertizare luminoase şi sonore;
  b) să traverseze partea carosabilă prin faţă sau prin spatele vehiculului oprit în staţiile mijloacelor de transport public de persoane, cu excepţia cazurilor în care există treceri pentru pietoni, semnalizate corespunzător;
  c) să prelungească timpul de traversare a drumului public, să se oprească ori să se întoarcă pe trecerile pentru pietoni care nu sunt prevăzute cu semafoare;
d) să traverseze drumul public prin alte locuri decât cele permise;  
e) să ocupe partea carosabilă în scopul împiedicării circulaţiei;  
  f) să traverseze calea ferată atunci când barierele sau semibarierele  sunt coborâte ori când semnalul luminos sau acustic interzice trecerea;
g) să circule pe pistele pentru biciclete, amenajate şi semnalizate corespunzător.  
  (2) Se interzice oricărei persoane să efectueze acte de comerţ pe partea carosabilă, pe acostament, pe trotuar, în parcări ori în staţiile mijloacelor de transport public de persoane."

suntserios
| suntserios a răspuns:

Nu exista nicio limita de varsta

| OnuOnulică a răspuns:

La orice vârstă poți să te dai cu rolele.

| neutrino a răspuns:

Legea nu specifica acest important lucru.

caramela
| caramela a răspuns:

Buna:)
Permis ai de cand incepi sa mergi pe picioare si implicit cu rolele, dar asta nu inseamna ca poti circula si pe carosabil mai ales daca ai o varsta frageda.
http://bn.politiaromana.ro/......-siguranta
O zi buna sa ai:)

| Fatamuntilor a răspuns:

Am vazut copilasi de 4 -5 ani dar si persoane mature, nu este o limita de varsta!

| xXsweetgirl99Xx a răspuns:

La orice vârstă. N-am auzit vreodată ca trebuie să ai o anumită vârstă ca să te plimbi cu rolele laughing

| EnvyU a răspuns:

De cand te poti da pe role. LoL, cine ti-a zis ca trebuie sa ai o anumita varsta? n-am auzit de asa ceva.