| Fgm_Allexaa_1995 a întrebat:

Hei eram in tramvai si aveam card dar nu l am validat. Am refuzat sa platesc 50 de lei pe loc si aveam doar carnetu de elev la mine.a zis ca imi face proces verbal dar eu ma grabeam si i am zis sa mi dea carnetu ca sa cobor. A scris repede pe o bucata de carton numele si adresa si a zis ca mi trimite acasa. Dar eu nu cred ca mi poate face proces verbal daca nu am semnat.si daca imi trimite acasa amenda se intampla ceva daca nu o platesc avand in vedere ca sunt minora?

4 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu crezi bine, se poate face proces verbal de contraventie si sa-ti trimita acasa si fara semnatura ta.
Nu spui varsta, minorii sub 14 ani nu raspund contraventional iar la minorii de 14-18 ani limitele minima si maxima ale amenzilor se reduc la jumatate, conform OG 2/2001, privind regimul juridic al contraventiilor, citez:
"„ART.11.(1) Caracterul contravenţional al faptei este înlăturat în cazul legitimei apărări, stării de necesitate, constrângerii fizice sau morale, cazului fortuit, iresponsabilităţii, beţiei involuntare complete, erorii de fapt, precum şi infirmităţii, dacă are legătura cu fapta săvârşită.
(2) Minorul sub 14 ani nu răspunde contravenţional.  
  (3) Pentru contravenţiile săvârşite de minorii care au împlinit 14 ani  minimul şi maximul amenzii stabilite în actul normativ pentru fapta săvârşită se reduc la jumătate.
(4) Minorul care nu a împlinit vârsta de 16 ani nu poate fi sancţionat cu prestarea unei activităţi în folosul comunităţii." 

| Fgm_Allexaa_1995 explică (pentru Ioandelasal):

Este posibil sa se mareasca daca nu o platesc? Nu intentionez sa dau vreun ban.

| Ioandelasal a răspuns (pentru Fgm_Allexaa_1995):

Prin procesul-verbal de contraventie se stabileste o anumita amenda, intre limita minima si maxima, asa cum ti-am spus in primul raspuns.
Amenda stabilita prin p.-v.c. nu se mai mareste, indiferent ca n-o platesti. In schimb amenda neplatita va fi trimisa, spre executare silita, la compartimentul de impozite si taxe si se pot adauga cheltuielile cu executarea silita.
Daca nu o platesti, nu te pot executa silit (nu ai salariu, conturi in banca sau bunuri executabile silit) si ai peste 16 ani se va sesiza instanta de judecata, pentru transformarea amenzii in ore de munca in folosul comunitatii, tot conform OG 2/2001, citez:
"ART.39^1.(1) În cazul în care contravenientul nu a achitat amenda în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a sancţiunii şi nu există posibilitatea executării silite, acesta va sesiza instanţa în circumscripţia căreia s-a săvârşit contravenţia, în vederea înlocuirii amenzii cu sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii, ţinându-se seama, după caz, şi de partea din amendă care a fost achitată.
(2) În cazul în care contravenientul, citat de instanţă, nu a achitat amenda în termenul prevăzut la alin. (1), instanţa procedează la înlocuirea amenzii cu sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii pe o durată maximă de 50 de ore, iar pentru minori începând cu vârsta de 16 ani, de 25 de ore.
(3) Hotărârea prin care s-a aplicat sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii este supusă recursului.  
(4) Urmărirea punerii în executare a sentinţelor se realizează de către serviciul de executări civile de pe lângă judecătoria în a cărei rază s-a săvârşit contravenţia, în colaborare cu serviciile specializate din primării."

| GdX a răspuns:

Iti trimite si o plateste tac-to. Si o sa te certe, iti va lua banii de buzunar pentru amenda. De ce nu ai fi dat cu cardul nu stiu, daca zici ca il aveai la tine.