Pai daca a vazut partea din spate a masinii si nu ti-a cerut asigurare, nu a fost nici la politie inseamna ca nu a fost avariat nimic.
Daca nu sunt stricaciuni sau persoane ranite atunci asigurarea nu o folosesti.
Poate sa fie razbunator, dar legea este lege. Cand s-a intamplat asta?
Nu se face inchisoare pentru asa ceva. In plus, legea este clara. Cel care executa manevra de mers inapoi este intotdeauna vinovat daca se produce un accident. In consecinta, nu are niciun interes sa mearga la Politie. El va fi amendat pentru ca nu s-a asigurat la efectuarea manevrei respective.
Dar oricum, daca nu au existat niciun fel de avarii ale autovehiculului, sau vatamari corporale, cat de tampit sa fie cineva sa mearga la Politie?! Sa raporteze, ce?! "Mi-a lovit unu` masina. Aici, dar nu am nicio avarie." Pe bune?!
In primul rand nici fapta lui, care este singurul vinovat, nu este infractiune si nu ar raspunde penal chiar daca masinile ar fi fost avariate. In acest caz singura raspundere a lui ar fi contraventionala si ti-ar fi fost reparata masina pe asigurarea lui.
In situatia expusa tu nu esti vinovata, asa ca n-ai de ce sa fii sanctionata, nici macar contraventional si nici vorba de sanctiune penala.
Daca nu s-a intamplat nimic si nici o masina nu a fost avariata nu exista un motiv intemeiat pentru apelarea la politie, mai mult tu esti singura care ar avea dreptul, fiind nevinovata, asa cum am spus singurul vinovat este celalalt, fiindca nu s-a asigurat la mersul inapoi.
Ok! Deci nu fac închisoare, ok? ) de asta mi-e cel mai teamă stau ca pe ace crezând că în orice moment o să mi bată poliția la ușă în rest nu mi-e teamă de nimic, dacă vine domnul la ușă îi dau asigurarea și gata deși nu văd ce ar avea de reparat. Am văzut clar că nu avea nimic avariat, până și el s-a dus liniștit în parcare, evident după ce m-a înjurat, dar bănuiesc că dacă ar fi mai avut ceva de zis, m-ar fi urmărit ca să-i dau amiabila. Deci e ok, sper. Ahhh, mulțumesc!
Chiar dacă nu cunoști legislație, ai putea totuși să folosești logica în situațiile astea...
Dacă s-ar face închisoare pentru atâta lucru, nu crezi că ar fi milioane de oameni în închisoare?
Nu, din păcate sancțiunile și infracțiunile chiar nu le știu, la fel ca și partea de mecanică le-am tocit doar atunci pentru examen, dar apoi nu m-au mai interesat și nu le-am mai studiat și le-am
și uitat între timp. Am mers pe principiul că nu o să fac eu ilegalități la volan deci nu o să-mi trebuiască, dar recunosc că am omis din calcul și accidentele. :/
Dacă știam îți dai seama că nici nu mai postam aici. Intuiția îmi spune doar că dacă nu am ucis pe nimeni, chiar dacă se consideră o fugă oarecum de la un minuscul accident nu ar trebui să mă închidă, ok, poate doar să îmi dea amenzi sau ceva, dar frica de închisoare totuși mă sperie. Adică nu știu, dacă nenea acela este totuși vreo persoană importantă cu pile, mă poate închide, totuși, mă gândesc doar la asta, mă obsedează faptul că aș putea fi închisă, ok? Și mă mustră și conștiința că am plecat fără să fi vorbit, știu că așa era normal, dar mi-a fost prea frică fiind singură fără mama și el fiind bărbat. Adică până acum în ambele accidente s-a implicat mama, a vorbit ea, săraca, eu am tăcut și am dat doar actele ce mi se cereau sau am semnat unde a trebuit să semnez. Deci fără mama nu am reușit să vorbesc. Știu că nu am procedat corect totuși.
Acum două ore și deja aștept ca din clipă în clipă să-mi vină poliția la ușă sau vreo citație. Habar nu am ce se întâmplă dacă pleci de la un accident fără să comunici cu persoana implicată în accident, deși nu a fost accident cu avarii, clar, am văzut când s-a uitat el la spatele mașinii lui și nu avea nimic avariat, în final el m-a înjurat pe mine că nu am văzut avariile, dar tot în final nici nu știu a cui e vina exactă, adică eu am oprit, ce-i drept destul de aproape de el, dar în final am vrut și eu să dau cu spatele când m-am dumerit ce avea de gând să facă, dar prea târziu pentru că el deja se apucase să dea cu spatele. Și dacă s-a dus în parcare, mi-am continuat drumul.
Logica mea nu mai funcționează când am mustrări de conștiință și mă obsedează ceva, pe mine mă obsedează clar să nu fac închisoare, dar acum că pui problema așa, da, sună logic, cred.
Nu vreau să mă gândesc cum reacționezi în trafic atunci când ești într-o situație dificilă care necesită calm și o minte limpede.
Inchisoare pentru ce sa faci? Doara nu ai facu accident cu victime si ai fugit de la locul faptei!
aici gasesti raspunsul la problema ta:
"Codul rutier / Cap. VI Infracțiuni și pedepse"
https://www.codrutier.ro/codul-rutier/6-infractiuni-si-pedepse
Stai linistita.
Si eu am mai patit asta in trafic. Nu s-a intamplat nimic. Nefiind nici o avarie, totul a fost doar "zambete".
Nici să nu știi. Nici nu vă doresc, nimănui să mă întâlniți în trafic, într-o astfel de situație, devin haotică și fac greșeli chiar și acolo unde simt că stăpânesc ceva sau știu. ))
Nicio legatura obligatiile in caz de accident cu sectiune de contraventii si infractiuni. E totusi o obligatie a soferului sa stie ce sa faca in caz de accident
Terifiant ca sunt participanti la trafic care nu stiu codul rutier si au nevoie de mama in caz ca fac un accident. Terifiant faptul ca esti participanta la trafic si poti da oricand peste mine.
Văd că ți se pare extrem de comic. Este foarte comic până când omori sau nenorocești pe cineva.
Poate că mai bine ai lăsa șofatul pe seama celor capabili să șofeze.
Totuși am și eu nevoie să ajung la muncă.
Dar după experiența asta, claaar nu mai ies la condus. Doar muncă și poate mersul la hipermarket o dată pe săptămână, îmi cunosc bine cele două trasee și deci va fi safe și sper că va fi ultimul accident. A cred că o să mai conduc doar nopțile pe câmpuri, dar mai rar oricum, deoarece acolo e pustiu și mă detașează treaba asta. Dar în final am ajuns la concluzia că acest condus nu e de mine. :/ Chiar mă stresează când e trafic, nu mai zic să fie un oraș nou. :/ Deci chiar am să țin cont de sfat.
Nu am spus că nu știu codul rutier. Știu doar ce mă interesează, adică indicatoare, semne și reguli de circulație strict în trafic. Dar da, de mama am nevoie să vorbească mai ales dacă fac accident și dacă acolo sunt bărbați care mă înjură și eu trebuie să vorbesc cu ei face to face. Nu pot face asta, ok? Și da și mie mi se pare scary, adică mă gândesc când nu o mai fi mama, cine va veni cu mine, să vorbească în caz de accident? Cred că atunci voi alege bicicleta ca mijloc de transport sau taxiul ori mă reîntorc la autobuz. Dar mulțumesc că mi-ai găsit o nouă frică și dilemă de care să mă ocup, nu că ș-așa n-aveam destule dileme și probleme pe cap. Ce mă fac când moare mama?
Și da, și asta este terifiant, deci dacă vezi aiuriți prin trafic, ocolește-i te rog, îți faci un bine atât ție, cât și lor.
"...stau ca pe ace crezând că în orice moment o să mi bată poliția la ușă"
Calmeaza-te, nu vine nimeni.
"... dacă vine domnul la ușă îi dau asigurarea și gata"
Ii dai cu ea peste ochi. El e vinovat, nu tu. Am mai spus, si repet. INTOTDEAUNA este vinovat cel care executa manevra de mers inapoi. Nu e obligat nimeni sa se dea la o parte. Iar avariile nu-i ofera prioritate, sau vreun drept in plus. Tot el e de vina daca manevreaza cu spatele fara sa se asigure.
Da, în principiu, poți încerca să te înțelegi în amiabil cu persoana pe care ai lovit-o, dacă aceasta nu a suferit daune materiale. În acest caz, puteți ajunge la o înțelegere prin care să evitați daunele pe care le-ar putea suferi prin procesul penal. Cu toate acestea, trebuie să știți că persoana în cauză poate să depună încă o plângere penală împotriva dvs. în cazul în care se simte înșelată sau în cazul în care se consideră a fi fost tratată nedrept. În acest caz, trebuie să vă pregătiți pentru a face față procesului penal și să respectați orice decizie luată de către instanță
Nu faci închisoare. Doar rămâi fără permis, pentru nedeclararea accidentului în 24h.
Nu contează cât de mic a fost, nici a cui este vina.
Pe bune? :○
Păi dacă încă nimeni nu a declarat nimic?
Văd că la ușă încă nu mi-a venit nimeni, nu citație, nu poliție, nu nenea pe care l-am accidentat mai e posibil să mi se ia permisul?
Nu mă speriați, că ș-așa aștept de zile bune să aud că se dezlănțuie vreo furtună a fost prea liniște, presimt că e liniștea dinainte furtunii.
Cum se procedează cu acest luat de permis?
Trimite poliția vreo citație acasă, te sună ca să te duci să le dai permisul sau te urmăresc în trafic ca să te legitimeze și să ți-l ridice ei?
Nu mă speriați, vă rog, ahhh, când în sfârșit începusem să uit de incident și tocmai ce venise și mini-vacanța, aveam planuri de a cutreiera străzile din nou credeți că e mai bine să nu conduc o perioadă până aflu complet că s-au liniștit apele?
Pentru asemenea incidente(nu accidente) protocolul sau cadrul legal este stabilit. Asigurarea rezolva, insa trebuie sa ai grija sa prezinti exact asa cum s-a intamplat (exista si calea amiabila fara asa mare haz de necaz). Problemele se rezolva pe calea asta nu pe calea celui care te-a injurat (calea buna nu cea rea de conflict). Nu are voie. Tu trebuie sa fii valenta sa ai valoare si coa..ie. Trebuie sa te martirizezi si sa dai fata cu adevarul altfel il renegi pe Iisus (care este adevarul) ca Petru(las, fricos). Nu ai vazut ca demnitarul George Simion sta in spatele tau ca sa castigi? Insa cum esti tu si iti place sa umbli in intuneric si sa conduci noaptea este de inteles ca ai fugit. Ai vazut lumina si nu ai avut valoarea sa dai piept cu ea. Te-ai speriat ca de bombe de ea, pentru ca ti-ai gasit placerea in intuneric (ai valorile discretiei, anonimatului, tacerii, ascunsului si camuflajului). De aceea parintii iti spun ca trebuie sa dormi noaptea ca sa traiesti ziua. Introspectiv trebuie sa iti accepti problema, poate ii un indiciu ca nu ar trebui sa te refugiezi asa mult in condus. Ii o avertizare sau o pedeapsa, insa ala nu are voie sa se atinga de tine. Tu ai dreptul sa conduci si sa incerci si sa inveti( trial and error) suntem umani nu perfecti. Important este sa iti cunosti limitele(aidos nu hibris ca dupa aceea apare nemesis, mania peste fiii neascultării ) si defectul ca sa te atasezi de bine. Cand Adam a gresit si nu a respectat limitele, Dumnezeu nu l-a omorat ci a continuat sa spere in uman. Atentie Taria nu este o valoare daca nu este impletita cu Modestia. Taria ca tarie(lipsita de intelepciune si smerenie/modestie, etc., duce la cimitir, nu este buna. Mai bine te lasi batuta si scuipata si ridici batista. Daca stii sa pierzi vei vedea inima omului iar pe viitor vei stii cum sa iei decizia prudenta.