| Anonim62781823763729199182738 a întrebat:

Hey! Acum ceva timp m-am cunoscut cu un bãiat avand 14 ani iar el 19, ne-am mutat impreuna cu acordul parintilor, ba chiar parintii mei i-au dat o procura/imputernicire pe 3 ani! Acestia vor sa o anuleze.Eu acum am 15 iar baiatul 20 de ani, eu vreau sa traiesc cu el, intrebarea mea este:
1.Pot parintii mei să anuleze procura?
2. Dacă eu vreau să trãiesc în continuare cu acest băiat poate legea să îmi facă ceva?

9 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

1.Procura de care spui nu era tocmai legala. De altfel persoana care da procura o poate si revoca oricand.
2.Domiciliul minorului este la domiciliul parintilor, asa ca parintii pot solicita sa revii la domiciliul lor.
3.Nu face valuri si revino la domiciliul parintilor, altfel risti sa-ti bagi iubitul in inchisoare pe cativa ani, pentru infractiunea de act sexual cu un minor, conform Codului penal, citez:
"ART. 220.Actul sexual cu un minor  
(1)Raportul sexual, actul sexual oral sau an.l, precum şi orice alte acte de penetrare vaginală sau an.lă comise cu un minor cu vârsta între 14 şi 16 ani se pedepsesc cu închisoarea de la unu la 5 ani.
(4) Fapta prevăzută la alin. (1) se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi atunci când:
a) fapta a fost comisă de un membru de familie al minorului sau de o persoană care convieţuieşte cu acesta;"

| darrio2007 a răspuns:

Ai niste parinti foarte ciudati daca este asa cum spui. De asemenea procura nu am auzit. Da, pot face asta.

| Violleta2022 a răspuns:

Parintii tai sunt tutorii tai legali si pot face plangere la politie si baiatul intra in puscarie, fiindca a intretinut relatii sexuale cu un copil de 14 ani.
Din cate stiu eu, nu exista asemena imputernicire, probabil fiind intelegere verbala daca esti tiganca si ei te-au vandut unui tigan.

Legea este de partea parintilor tai pana la 18 ani, cand tu vei putea decide singura.
Se poate acorda credit unei fete de 16 ani, impliniti numai daca parintii isi dau acordul legal, pana atunci esti protejata de lege si sub tutela parintilor.
Cum ai numai 15 anisori, trebuie sa asculti de parinti si stai cuminte acasa, ca sa mergi la scoala si sa inveti, fiindca de barbati o sa ai destul timp dupa ce-ti termini liceul.
Nu-ti supara parintii si asculta de ei, ca-l pot baga pe barbatul ala in puscarie, avand tot dreptul legal!

suntserios
| suntserios a răspuns:

Legea îl poate baga imediat la pușcăria pentru că avut relații cu un minor sub 15ani

| Brizbriz a răspuns:

Daca ai facut sex cu el, doar odata, poate ajunge la parnaie, este ilegal orice activitate sexuala cu un minor sub 16 ani, iar daca a-ti avut acordul parintilor, si parintii pot ajunge la parnaie

de asemenea, acelasi principiu se aplica daca locuiesti cu el... parintii nu isi pot da binecuvantarea decat daca ai implinit 16 ani, NU INAINTE

iar procura, daca asta e pe bune, procura facuta tie, atunci parintii SI NOTARUL puteti ajunge la parnaie, este absolut ilegal sa faci asa ceva cuiva minor, care nu e responsabil legal in nici un fel

si, acum vestea ci adevarat proasta: relatiile incepute sub 18 ani, in 99.99% din cazuri nu rezista, eu nu fac discriminare pe varsta, dar e o constatare din ce am vazut si auzit, problema e absolut SIMPLA SI CLARA:
unul sau ambii parteneri, mai devreme sau mai tarziu se maturizeaza si isi schimba perspectiva

| mi25 a răspuns:

@Pentru Ioandelasal: Ai ramas cu vechiul cod penal. Actualul Cod penal prevede varsta de 13-15 ani, nu de 14-16 ani. Asta era in vechiul Cod penal.
Pentru Tine, cea care intreaba.
1. Iubitul tau a savarsit o infractiune care nu este prescrisa. Poate face puscarie oricand.
2. Parintii tai, prin acordul scris dat au savarsit cel putin 2 infractiuni
- complicitate la savarsirea infractiunii de act sexual cu un minor;
- vanzare de persoane.
3. Da, legea te poate lua de la parinti si incredinta unui centru de ocrotire a minorilor, iar cei care am spus sa faca puscarie.
4. In cel mai bun caz, daca parintii cer, poti fi dusa inapoi la parinti.
5. Ca sa ramai in continuare la "baiatul" tau inseamna o casatorie nelegitima, ceea ce este interzis de lege.

| haileewatson a răspuns:

Tu nu poti locui cu acel baiat fiindca esti minora. Politia te va lua pe sus si te va duce la parinti. De asemenea el poate face puscarie.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ammm, look, stiu ca nu o sa intelegi, dar tot scriu.
E drept, fetele se maturizeaza mai repede decat baietii, dar eu la 14 ani cred ca mai ma jucam cu lego. Totusi, la 14 ani esti la scoala generala, ce Dumnezeu. Schimbarile pana la 17 ani, in cazul meu au fost foarte mari. De la 17 ani pana acum pot sa spun ca nu vad diferente.
In fine, evident ca parintii tai pot sa revoce acea procura, desi nu am auzit de asa ceva in practica in afara celor de a parasi tara.

Dar problema e alta. Ceea ce se intampla nu e normal, iar legea o prevede clar. Parintii tai pot fi chiar participanti(instigatori/complici) la infractiunea de act sexual cu un minor, tu avand sub 16 ani. Avand in vedere ca individul are peste 18 ani, limitele de la pedeapsa sunt cam cele de la o forma de viol. Iar un politist sau un procuror care vede intrebarea asta poate sa inceapa urmarirea penala pentru asa ceva.
Dar ma rog, e tardiv.

| NunuNini a răspuns:

Orice procura poate fi revocata.
O procura ca sa locuiti impreuna, nu exista. Nici un notar nu ar face asa ceva. Despre ce actiune o fi vorba acolo?
Daca tu vrei sa traiesti in continuare cu acel baiat, el va intra la puscarie si tu la un camin sub Protectia copilului. Nu e mai bine la mama acasa inca trei ani? Ai timp o viata pentru sex si munca in gospodarie.