| denisaromina25 a întrebat:

Hey,am nevoie de ajutor. Luna asta pe 25 e ziua mea și fac 14 ani. Când trebuie sa îmi fac buletinul? Înainte sau după ziua mea? Părinții mei sunt in străinătate și nu pot veni să îmi facă buletinul. Poate o mătușă? Mentionez că am niste probleme de familie și mama trebuie sa se despartă de tata și să își schimbe domiciliul din acel oraș aici. ( Eu stau la rude în alt oraș).
In fine.

Ce mi-ar trebui (acte)ca să mi se facă buletinul aici?
Ar putea spre exemplu mătușa mea sa îl facă?

5 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Actele pentru prima carte de identitate se depun in maximum 15 zile de la data implinirii varstei de 14 ani. Poti merge si cu matusa ta, daca te primeste in spatiu si numai la SPCLEP de care apartine domiciliul matusii.
Ai nevoie de certificatul de nastere (original si copie) si de o declaratie autentica a parintilor, prin care isi dau acordul sa ai domiciliul la matusa ta. Declaratia o pot da la orice reprezentanta diplomatica (Ambasada ori Consulat) a Romaniei din tara unde se afla si ti-o trimit prin posta sau curier.
Matusa are nevoie de actul ei de identitate (original si copie) si de actul de proprietate al locuintei.

| lussa a răspuns (pentru Ioandelasal):

Eu am depus actele cu o luna dupa implinirea varstei de 14 ani.

| Ioandelasal a răspuns (pentru lussa):

Termenul de 15 zile este prevazut de OUG nr.97/2005, privind actele de identitate. Puteai fi amendat pentru intarziere.
Conform actului normativ indicat, citez:
"ART. 12.(1) Începând cu vârsta de 14 ani, cetăţenilor români li se eliberează acte de identitate.
  (2) În termen de 15 zile de la împlinirea vârstei prevăzute la alin. (1), cetăţenii români sunt obligaţi să solicite eliberarea actului de identitate."

| lussa a răspuns (pentru Ioandelasal):

Nu e vorba de intarziere, ci de o afectiune ce a necesitat o sedere prelungita in spital. Din mesaj, se intelege ca si fata are o problema, deci cred ca aceasta perioada de 15 zile ar putea fi prelungita. Zi buna!

| Ioandelasal a răspuns (pentru lussa):

Asta este cu totul altceva, afectiunea medicala este un motiv intemeiat ca nu s-a putut prezenta in termenul prevazut de actul normativ.