| Canddyy13 a întrebat:

Hey.
Este normal ca un parinte sa iti tina de la varsta de 14 ani buletinul, si tu sa nu il ai niciodata la tine, pana la varsta de 18 ani? Pentru ca mama mea cam asta face, nu mi- l da nici cand vreau sa merg la doctor sau asa mai departe. Pentru ca ea nu se ocupa. Si as vrea sa imi tin eu buletinul original am discutat cu ea dar degeaba, as putea sa imi fac altul fara prezenta ei sau ceva? Am 17 ani aproape ( ii implinesc in 2 luni ) si cred ca sunt destul de matura sa imi tin propiul act de idenitate dupa mine...

1 răspuns:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu este normal si nici legal, fiecare cetatean are dreptul si obligatia de a avea cartea de identitate la el si se interzice pastrarea acesteia de catre alte persoane. Mama ta ar trebui sa stie asta si sa nu-ti mai pastreze CI.
Conform OUG 97/2005, rep. in 2011, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"ART. 25.(1) Actul de identitate al unei persoane fizice nu poate fi reţinut în afara cazurilor prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă.
(2) Este interzisă darea, primirea sau solicitarea actului de identitate drept garanţie pentru prestarea unor servicii, pentru încredinţarea unor bunuri şi valori, pentru plata datoriilor sau în alte scopuri, de către persoanele neautorizate."
Nerespectarea prevederilor citate constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 75 lei la 150 lei.